Najava PL - Imamo li trećeg za trku, ko ponovo neće videti LŠ, kandidati za ispadanje se znaju!

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 08.08.2019.
19:55
Izvor: Sportske.net

Kako stoje stvari posle završetka prelaznog roka? Može li neko da pomeri ravnotežu snaga neprikosnovenog tandema? Da li je Junajtedu dovoljan najskuplji štoper na svetu? Arsenal pobednik prelaznog roka?

EPA-EFE/JAMES BOARDMAN
EPA-EFE/JAMES BOARDMAN

Povezane vesti

Prošle sezone smo videli trku odlučeno bukvalno za dužinu noktiju, Mančester Siti je odbranio titulu, Liverpulovo čekanje je nastavljeno. Koliko Redsi žele šampionsku krunu, možda posvedoči činjenica da je većina navijača titulu prvaka Evrope dočekala kao utešnu nagradu. Sa jedne strane razumljivo, posle 30 godina za Liverpul je engleska titula Sveti gral.

Siti je paradoksalno, u obrnutoj situaciji, Gvardiola je pokupio sve domaće trofeje, ali je doveden da pokori Evropu. Nema sumnja da će "Građani" želeti het-trik u najjačoj ligi na svetu, ali da jednim okom gledaju uspon na vrh najjačeg takmičenja kao ultimativni cilj svog projekta.

Šta se desilo tokom leta?

Na delu su dva pristupa koja po nekima znače da je Siti povećao razliku u kvalitetu, što nužno ne mora da bude slučaj.

Rodri

Gvardiola je stigao do svog modela savršenog tima, dovođenjem Anhelinja, Kansela i Rodrija, praktično za svako mesto ima dva odlična igrača. Konkurencija je strašna, osim eventualno na štoperskoj poziciji, nisu tražili zamenu za Kompanija. Ostaće na trojici, Stonsu, Laportu i Otamendiju, ako ne računamo neupotrebljivog Mangalu, i tu je možda slaba tačka koju svaki tim ima.

Liverpul je krenuo drugim putem, i oni su zadržali sve što vredi, ali nisu kupovali. Prošlo leto su izdvojili ogroman novac, Klop insistira da mu je dovoljno ono što ima, tim pre jer oporavljenog Oksa Čembrlena vidi kao pojačanje. Pokušava da napravi od Lalane alternativu u organizaciji igre, a mladi Rajan Bruster, kao i oporavljeni Džo Gomez se takođe vraćaju iz povrede i mogli bi da pomognu, u smislu pojačane konkurencije.

Na Klopu je da razigra Keitu, da možda Origija uvede kao mnogo pouzdaniju opciju u špicu, ali pitanje je koliko će duga leta Sanea i Salaha uticati na mogućnost da sezonu prođu neokrnjeni kada su povrede u pitanju.

Van Dajk Liverpul

Ako bismo merili klasu timova, čini se da odbrana Liverpula odnosi prevagu, ali na Klopovu žalost Engleska nije Italija. Snaga koju Pepov tim ima u ofanzivi, ali i dubina ekipe, odnosno jači resursi, mogli bi da odluče šampionsku trku.

Ovde možete da se kladite na PL, prilika da iskoristite i ovu najavu.

Što se ostatka top 6 tiče, čini se da se ravnoteža snaga pomerila. Uz svo poštovanje uloženog novca Totenhema, klupski rekord u vidu Dembelea i dolazak Lo Selsa, Sesenjona, izostale su bombe u vidu Kutinja i Dibale. Možda je Totenhem bolji od ostatka grupe, ali i dalje ih je teško videti kako bacaju rukavicu vodećem tandemu. Nekako ne mogu da zamislim "Pevce" u borbi za titulu i ostajem pri onom stavu od pre par godina, njihova najbolja šansa je propuštena u godini senzacionalnog Lesterovog trijumfa.

David Luiz

Rival iz Severnog Londona, Arsenal je odradio sjajan posao sa tankim budžetom, Ljorente je odlično pojačanje, dobijena trka za Pepea svakako injekcija optimizma za navijače, a dolazak Luiza i Tirnija poslednjeg dana pijace nudi konačno stabilnost u poslednjoj liniji koja je nedostajala možda i deceniju Emeri će, iako specijalista za LE, sve morati da baci na prvenstvo, pitanje ambicija kluba u narednih par godina je vezano za povratak u Ligu šampiona. Čini se da je ova sezona raskrsnica, više za klub nego trenutnu ekipu i da će neuspeh, odnosno nesposobnost da se stigne do top 4 značiti potonuće u prosek u narednoj deceniji.

Pulisic

Čelsi nije mogao da kupuje, završili su sezonu trijumfom u LE, izgubili najboljeg igrača, doduše zamena je nađena u Pulišiću prošle zime. Postoje dve škole mišljenja, jedna da je tim trijumfovao uprkos Sariju, druga da je Italijan žrtvovan bez razloga i da će posledice "Plavci" osetiti svom silinom već ovog avgusta. Skeptik sam, kao i većina, kada je sposobnost Frenkija Lamparda da odmah bude kapetan svemirskog broda u pitanju. Naime, posle jedne sezone u odelu, pružena mu je šansa u situaciji u kojoj klub nije imao drugih rešenja, osim da proglasi "povratak" principima kojih nije ni bilo. To znači da će Čelsi lansirati igrače iz škole u koju je deceniju ulagano bez ozbiljne berbe plodova, kao i da će legendarni fudbaler morati da menja stvari iz korena. Tu prvo mislim na ideologiju "Saribala" i vraćanja upotrebne vrednosti N'Golu Kanteu ključnom čoveku u šampionskoj godini pre tri sezone. Povratak Zume sa pozajmice, promocija Hadsona-Odoija kome Sari nije verovao, mogu da budu na neki način pogled u budućnost, ali post-Azarova era ne nudi neki preveliki razlog za optimizam.

Megvajer

Mančester Junajted je doveo najskupljeg štopera svih vremena i to je vest leta. Hajde da odbacim predrasude prema engleskim centralnim defanzivcima, ali očigledno da platiti 90 miliona Harija Megvajera ukazuje na Solskjerovu dijagnozu problema u ekipi. Ona je jasna nijedan od šest štopera, osim Lindelefa nije kvalitet za njegov Junajted. Kako izgleda taj tim, ako se odmaknemo od fraza o oživljavanju Fergijevog vremena? Namera Norvežanina je da podmladi, odnosno energizuje ekipu, okupi je oko Pogbe koji je prinuđen da ostane, maksimalno iskoristi ogroman napadački potencijal i eventualno okrene stvari na glavu kada je Aleksis Sančez u pitanju. Ovo nije revolucija, ali jeste na neki način pomeranje stubova, odnosno premisa na kojima je stvarana ekipa. Sa pola nove odbrane, vredne 150 miliona evra i davanjem slobode Pogbi, u pitanju je nastavak rekonstrukcije koja će biti mukotrpna, jer su poslednjih nekoliko godina razorili sve na čemu je počivala dominacija "Đavola". Treba očekivati još veću šansu za mlade igrače, Van Bisaka predstavlja rešenje za problematično mesto desnog beka, ali ne mogu da se otmem utisku da je trebalo potrošiti još novca, i to na iskusnije igrače u napadu, pogotovo alternativu za Rašforda.

Totenhem je bolji od Arsenala, Junajteda i Čelsija, trebalo bi da bude treći. Ali ko će ući na to još jedno mesto za Ligu šampiona teško je reći. Meni Arsenal deluje kao takav tim, a opet, ako nas je istorija nečemu naučila, svako uzdanje u "Gunere" obično završi u suzama.

Timovi koji bi mogli da budu u top sedam, ili hajde da kažemo od sedmog do desetog mesta se naziru, ako ništa, makar kupovinama ili stabilnošću u pogledu tima i ambicija koje imaju.

Andre Gomes Everton

Everton je podržan novcem Farada Moširija najavio ambicije prošle godine, čini se da bi dodavanje Keana, Delfa, Gbamina i ostanak Andre Gomeša mogli da nadoknade prodaju Geja i povratak Zume u Čelsi. Pokušavali su sa Zahom kao šlagom na tortu, ono što je ključ za "Karamele" je dobar start, Marko Silva ima podršku, ali ona će se istopiti sa jesenjim kišama ako ne bude rezultata odmah. Na kraju, "Tofiji" su kupili i francuskog reprezentativca Sidibea, u ovom trenutku na putu je Ivobi, ali to je mnogo slabije rešenje od Zahe.

Da li je Everton bolji od Vulvsa?

Raul Himenez Vulverhempton

Po meni, ne. Prvo, Vulverhempton je pravo skladište super agenta Mendeša. Portugalci su svoj mentalitet preneli na ostrvo i mogućnost da se ekipa pojačava iz godine u godinu i dodaju komadići mozaika nudi kontinuitet koji recimo nedostaje Evertonu. Hesus Valjeho i Kutrone su uz ostanak Dendokera koji je bio na pozajmici kao i Raul Himenez, samo dodata vrednost na ovaj pažljivo stvarani tim. Da, Evropa bi mogla da ih poremeti, ali svejedno, imaju dovoljno igrača da se bore na svim frontovima i eventualno ponove uspeh iz prošle sezone.

Lester jeste izgubio Mekgvajera, ali čini se Brendona Rodžersa to neće omesti u nameri da ih zadrži u top polovini tabele i eventualno napravi nešto više. Ponovo su se otvorili za napadača, nadaju se da su ovaj put bolje birali nego kada su dovođeni Slimani i Keleči Ikenačo, Ajose Perez je Benitezov pulen iz Njukasla, ali Španac bi mogao da procveta u Rodžersovom sistemu. Ostanak Tilemansa, plus kupovina Denisa Praeta, oživljavanje nekadašnjeg tandema iz Anderlehta ih čini sigurno timom za gornju polovinu tabele.

Votford ima sličan problem kao Vulvsi, Evropu, ali svejedno, oni su zadržali tim, doveli iskusnog Dosona iz VBA, srušili klupski rekord za Ismaila Sara, ofanzivca iz Rena, ne zaboravimo ni Velbeka Havi Grasija već ide utabanim putem i dovoljno su iskusni da ostanu među prvih desetak timova na tabeli.

Da li je moguće neko iznenađenje od timova iz donjeg doma?

Pablo Fornals Spanija U21

Mnogi će tipovati na Vest Hem, sa Fornalsom i Alerom oni su nastavili da troše novac, odlazak Arnautovića s obzirom na njegoov stav i motivaciju nije nikakav hendikep. Ono što je za "Čekićare" problem je nesklad u timu, odbrana nije na nivou top 10, ima tu previše rupa i čudi da nisu uložili u centralnog beka. Pre od Vest Hema, iako se mnogi neće složiti, za mene je "dark horse" u borbi za Evropu Bornmaut. Mogao bi naširoko da obrazlažem, ali verujem u rad Edija Houva, konstantni napredak, igru na gol više. Oni su najefikasniji tim van top šest, sačuvali su glavne igrače, sada se više ne može govoriti o iznenađenju, već etabliranom timu u ligi. Ako Houv razigra Solankea i dovede Ajba na nivo koji zaslužuje potencijalom, ako najbolji engleski tandem u ligi, nastavi da daje golove, ako Keli, Biling iz Hadersfilda i Danjuma novi holandski reprezentativac, uspeju da se uklope u kulturu kluba i sistem rada, neće biti nemoguće da "Trešnje" procvetaju i recimo završe kao sedme na tabeli.

Zaha

Čini mi se da je Palas potcenjen, Zahu su zadržali, otišao je Van-Bisaka, ali svejedno, oni sigurno imaju kvalitet da se zadrže iznad opasne zone, tu negde oko od 12. do 14. mesta. Doveli su Ajua iz Svonsija, možda to malo pokrene beskrvnu ofanzivu, iskustvo Gerija Kejhila u odbrani bi moglo da bude neprocenjivo, pa bi Hodžson mogao bez problema da dovede brod do mirne luke.

Verujem da bi isto mogao da napravi Šon Dajš. Barnli sada nema Evropu na ramenima, vratio se Džej Rodrigez, došao je Drinkvote, Klaretsi takođe neće menjati ništa, pa iako ne mogu da ponove čudo od pre dve sezone, čini se da će biti bolji od prošlogodišnje 15. pozicije.

Izvan briga bi mogao da završi i Sautempton, čini se da i pored teškog rasporeda, oni imaju nešto bolju ekipu nego što prošle dve godine pokazuju. Zadržali su osnovu timu, Leminu, Karilja,  golmana Forstera, doveli su Če Adamsa i Musu Đenepa, igrače koje treba brusiti, otkupili su Ingsa. "Sveci" su tim koji bi mogao da igra atraktivan fudbal, da promoviše igrače iz svoje čuveke akademije, vrati neke fudbalere poput Sofijana Bufala u formu, čini se da su jači od najmanje pet timova u ligi.

Ko su tih poslednjih pet?

Njukasl

Mnogi će se začuditi, ali nemojte izvoditi prerane zaključek o Aston Vili. Oni jesu napravili novi tim, ali to se često izrodi u situacije tipa KPR ili Fulam, rasturili su pobedničku atmosferu, kupili previše novih igrača, posle kola krenu nizbrdo, pa je Čempionšip iza ugla. Ipak ne verujem da će ispasti, veliki je klub u pitanju i čini se da ipak imaju mnogo jači tim od ostalih novajlija.

Norič igra atraktivan fudbal, ali igrao je i Fulam, pa su primili mnogo golova. Recimo, "Kanarinci" su ih postigli 93 u Čempionšipu, ali to nije nikakva garancija, mada su doveli Patrika Robertsa na pozajmicu od Sitija, stigao je iskusni Drmić kao slobodni agent, iz Bundeslige je došao Farman na pozajmicu iz Šalkea. Teško je reći, nemaju mnogo iskustva. Tu je recimo Njukasl u prednosti, čini se da ih otpisuju zbog Beniteza, Brus nije tako veliko ime, ali ume da grebe sa dna u večitoj borbi za opstanak. Stigli su Žoelinton i San-Maksimin, ovaj prvi bi mogao da bude neka vrsta leka za hroničm loš napad. Tu je i povratnik Endi Kerol, ali njegove povrede ne nude nikakvu garanciju. Džetro Viljems takođe nije loše pojačanje. Stvara se često negativna situacija oko Njukasla, zbog Majka Ešlija, alo to je klub sa jednom od najboljih publika u ligi, tradicijom i ipak kvalitetnijim kadrom od najvećih kandidata za ispadanje.

Neću reći ništa novo, to je Šefild Junajted koji jeste doveo nekoliko igrača, iz nižih liga, plus večitog talenta Ravela Morisona i Džagelku, ali osnovni problem je što ono što su doneli u PL nije taj nivo, a razlika je prevelika.

Pogba Mancester junajted Brajton

Što se tiče Brajtona, stigli su Vebster. Trosard i Met Klark, zadnjeg dana i Australijanac Moj, samo ovaj tim je postigao više nego što objektivno vredi. Novi trener Grejem Poter je stigao iz Svonsija, on je ofanzivniji od Krisa Hatona, ali ako na Glenu Mareju temeljite nade u to da ćete povećati broj golova, jasno da je problem prisutan, ne zbog kvaliteta igrača, nego njegovih godina. Brajton će biti zabavniji, ali su, po meni, najveći kandidat za ispadanje.

Prognoza:

Prvak: Mančester Siti

Drugo i treće mesto: Liverpul, Totenhem

Borba za LŠ - Arsenal, Junajted

LE - Čelsi

Borba za Evropu: Vulvsi,Evertona, Lester pre Votforda

Moguće iznenađenje: Bornmaut

Sredina tabele: Vest Hem, Kristal Palas, Barnli, Sautempton.

Opstanak: Aston Vila, Njukasl

Ispadanje: Norič, Šefild, Brajton

Na kraju još jednom, možete da se kladite na PL ovde, a ne zaboravite ni našu fantazi PL.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
CZYNWA
Friday, 09.08.2019
19:17

Palas sa nevoljnim Zahom mi nikako nije ekipa za sredinu..

avatar
Gangula 2.0
Friday, 09.08.2019
07:02

Brate ako ces da pises tekst kao objektivni posmatrac napisi ga,ali ovde si ga pisao kao navijac Sitija.

avatar
Gorčilo
Friday, 09.08.2019
00:20

Molim admina da ubaci moj komentar ovde jer sam komentar greškom napisao na jednu drugu vest. Unapred hvala.

avatar
NE LJUTI SE COVECE
Thursday, 08.08.2019
22:56

Sa Tobdzijama nikad nacisto. Odbranu su malo sanirali I ako Luiz nije neki stoper al za one panjeve, Maldini licno. Otisao im Remzi, Ozil blic horoskop, trebao im neki vezni, ovako ce se oslanjati puno na napad. Junajted najvece razocarenje. Sredis skroz odbranu, oslobodis se Lukakua jer klinci obecavaju, dovodjenjem Velsanina sad moze I Marsijal u spic po potrebi, proceni i sve to padne dole jer ti ode vazan igrac na sredini ( Erera ), ne dovedes ni zamenu, kamo li Jos jednog pleja s tim da se sve svodi na Pogbu, inace totalno neozbiljnog. U omladinskom pogonu na sredini nemamo nikoga. Nebi me iznenadilo da se Celzi dosunja do cetvrte pozicije, Lampard je inteligentan, dosta potencijala kod mladih igraca koji su u godinama kada postaju ili ne ozbiljni igraci. To su vec igraci sa 20 - 22 godine a ne Junajtedovi nepunoletni klinci. Belgijanac ce konacno dobiti prostor da se dokaze u napadu.

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 09.08.2019
12:06

Maldini levi bek

avatar
Thursday, 08.08.2019
22:22

nista to nće bit tako

avatar
_mladen_
Thursday, 08.08.2019
21:35

Nemamo, bice ista prica kao prosle sezone, Siti je sve rupe u timu pokrio, Liverpul ce biti tu ali bojim se da su propustili priliku da se pojacaju i kako je moguce da nemaju para, to samo oni znaju. Verovatno slican poredak, Siti, Liverpul, Totenhem...

avatar
yboyka525
Thursday, 08.08.2019
21:13

Jedno je sigurno, sampion ko god da bude moze da sanja 100 bodova, bice ove godine mnogo vise spoticanja favorita. Ne bi me iznenadilo da se titula osvoji sa 80 i kusur poena.

avatar
Aleksandar 7
Thursday, 08.08.2019
21:10

Vrlo lepo...temeljno...
Bravo za autora...
Volvsi su zaista zanimljiv tim...
Njukasl bi mozda mogao da bude to iznenadjenje prvenstva...po meni
Ocekujem titulu liverpula,da budem precizniji ocekujem totalnu dominaciju Klopovih momaka...
Nekako slutim da ce se City kotirati oko 3-4 mesta a da ce te ekipe koje bi mogle da ga ugroze biti Totenhem i Arsenal...
UTD jos uvek ne vidim u cetiri(voleo bih da gresim) dok je Celzi po meni daleko pozadi...

avatar
Aleksandar Jovancevic
Thursday, 08.08.2019
20:41

Postovanje Arsenalu ali oni čim dovedu jednog dobrog igrača odmah ih svi dižu u ne besa,ne može se sve svoditi samo u napad da se dovode dobri igrači ,u odbrani najviše škripi,ako neko stvarno misli da će Luiz da bude ozbiljno pojačanje za odbranu taj se stvarno ne razume u fudbal,ništa Luiz neće doneti odbrani,a i ovaj iz Seltika ništa posebno.Siti će opet biti prvi Liverpul drugi a ostali borba za ls.Celsi bi mogao da iznenadi jer su igrači rasterećeni a i šansu će dobiti igrači koji možda zaslužuju mesto u timu a da su neke druge okolnosti možda i ne bi.Ostali ko se snadje.

avatar
Wizard08
Thursday, 08.08.2019
20:15

Pa da mrtva trka izmedju brjtona i Newcastle a stim sto mislim da ce pre da ispadne Newcastle.lester i wulverhempton mnogo bolji od evertona,sstim sto lester ima najbokjeg trenara od ove trojice.da se nadamo da derbiji nece toliko zavrsavati u koris cityja pa nek osvoji ko god hoce,al nek bude liverpool.sane povredio ukrstene izgubili su bar 15 golova na njemu,marez se dopingovao ,ali tu je kdb koji moze daa odigra vrh sezonu.salah i firmino su u zivotnoj formi sto ce dokazati ove sezone,cekamo manea.

avatar
England
Thursday, 08.08.2019
20:11

Nije Arsenal doveo Ljorentea nego Sebaljosa, ispravite to.

avatar
Thursday, 08.08.2019
20:08

Ovo ti tacno vredja zdrav razum,ej smesna ekipica gubitnickog mentaliteta Arsenal u TOP 4 pre Celzija,pa Celzi je ekipa sa najjacim centralnim veznim redom u celoj PL,niko od pomenutih igraca Arsenala ne bi mogao u startnih 11 Celzija,izuzev Obamejanga.....

avatar
yboyka525
Thursday, 08.08.2019
22:57

Cekaj, kazes da je veza-kante, zorzinjo, kovacic, barkli itd bolja od sitijeve? Oni su bolji od fernandinja, rodrija, de brujnea, silve, gundogana...??? A tek spic celsijev je posebna prica, makar 10 timova ima boljeg spica... Slazem se da prelako otpisuju celsi, dovra je to ekipa, ali ti ga pretera.

avatar
Emperador(2018)
Friday, 09.08.2019
13:49

Koji bre fernandinjo i rodri 10 godina iza kantea.

avatar
Jean-Luc Picard
Friday, 09.08.2019
09:18

Ne obracaj paznju na njega, ni sam ne veruje u sta pise xD. Lupis mu minus po defaultu i ides dalje

avatar
Thursday, 08.08.2019
23:59

Ruben Loftus Cik je jaci od sve jednog veznjaka Sitija....