Na Mundijalu će i navijači moći da vide kako radi VAR

Autor: Beta Beta
četvrtak 19.04.2018.
15:07
Izvor: Beta

Video snimci spornih situacija sistema VAR na fudbalskim utakmicama Svetskog prvenstva u Rusiji biće emitovani i na velikim ekranima na stadionima.

Epa/Friedemann Vogel
Epa/Friedemann Vogel

Povezane vesti

VAR će ovog leta u Rusiji biti prvi put korišćen na Svetskom prvenstvu, uprkos kritikama u fudbalskim ligama.

Jedno od pitanja bilo je i to što navijači na stadionu nisu mogli da vide snimak sporne situacije, koji se inače prikaže na televiziji.

Međutim, ovog leta navijači će znati kada se pregleda simak i zbog čega je sudija doneo određenu odluku, preneo je "Bi-Bi-Si" (BBC).

Snimak neće biti prikazan na stadionu u vreme dok sudija bude donosio odluku, već nešto kasnije, kako publika ne bi uticala na sudiju.

VAR se isprobava u engleskom FA i Liga kupu, u pojedinim Kup utakmicama, kao i u Nemačkoj i Italiji.

Sistem VAR je u Engleskoj opisan kao "komičan" posle pobede Totenhema u FA kupu protiv Ročdejla, krajem februara, kada je prvo poništen gol Totenhema, a zatim je i poništen gol Sona iz penala.

U ponedeljak u Bundesligi, sudija je po završetku prvog poluvremena, posle pregledanog snimka dosudio penal za Majnc protiv Frajburga, a sa izvodjenjem penala se čekalo dok se svi igrači nisu vratili iz svlačionica.

Saopštenje Fife da će se snimci prikazivati na velikim ekranima na Svetskom prvenstvu, dolazi dan nakon što je predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin rekao da bi još trebalo testirati VAR, pre nego što se njegova upotreba uvede u Ligu šampiona.

Čeferin je izrazio zabrinutost uoči Mundijala, pošto brojne sudije do sada nisu imale prilike da koriste VAR.

Čelnik Fifa i Uefa za suđenje, bivši italijanski sudija Pjerluiđi Kolina rekao je da će se korišćenjem VAR "izbeći očigledne velike greške".

"Ne radi se o tome da sudije sude utakmicu uz tehnologiju. Cilj nikada nije bio da se proverava svaki manji incident", naveo je Kolina.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke