Milan vs Juve - Brojanje od nule

 • Autor: Boris Jovanović

 • 20. septembar 2014.

 • 14:57

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Od svetog savezništva do fudbalske mafije, Milan i Juventus prelaze ciklični put vladavine na Apeninima, koja nikada nije bez osporavanja i kontraveze. Ali, u ovoj utakmici, akteri nikada nisu ni gordi, ni oholi, svako merenje počinje od nule.

Milan vs Juve - Brojanje od nule
"Derbi svih derbija", uzviknuće egzaltirano Krudeli i Zulijani pokušavajući da namalaju vesele boje na ofucanu Seriju A.

Preteruju, Milan protiv Juventusa nije najveća utakmica na Apeninima, mada se na meniju nađe najviše srebrnog escajga i vrednih tanjira. Juventusov najveći rival je Inter, Milan sa tim nema baš ništa. I obrnuto...

Čak je kroz prošlost, devedesetih pogotovo, i u uvodnim godinama našeg veka postojala Santa Alleanza, odnosno savezništvo Juventusa i Milana. Morati će reći da su bili okupljeni zbog zajedničkog protivnika, ali do kalćopolija, Inter je bio tek neko iza u prašini.

Ciklična vladavina Sakijevog i Kapelovog Milana, smenjivala se sa dominacijom Lipijevog Juventusa, u pitanju su bili predatori koji poštuju jedni druge. Sa propadanjem "kalća" maniri su se ponešto izgubili, a principi promenili. Upravo je zbog toga moguće da u borbi za moć prošlog leta, Anjeli i Galijani budu na različitim stranama.

Naime, Juve koji u italijanskom savezu vidi glavnog protivnika je duvao u jedra Demetriju Albertiniju, nekadašnjem "metronomu" Milana, dok je Galijani paktirao sa Lotitom oko izbora Tavekija za predsednika.

Taj rascep je pokazao da više nema jedinstvene politike nekadašnjih saveznika.

Uostalom, na početku decenije, ono čuveno "brendiranje" Kontea koji je Galijanija i Milan nazvao "fudbalskom mafijom" i onaj nepriznati gol Muntarija su Milan i Juventus naterali da iskopaju rovove.

Ali, jedno je u italijanskom fudbalu sigurno, ratovi i paktovi nisu jednom za svagda. Galijani je posle svega želeo Kontea letos za trenera, a Alegri, koji je unjkao godinama zbog greške sudija, je progutao svoje reči i završio u Juventusu.

Ovo je decenija Juventusa, oni su bili na njenom početku, tamo gde je Milan danas. Bez Evrope, sa dva sedma mesta, najslabijim plasmanima u istoriji, dakle u "bunaru".

Okrenuli su stranu načinivši nekadašnjeg kapitena "misterom". Antonio Konte je osvojio tri titule u nizu, nikome u Juventusu (čak ni Trapatoniju koji je čovek sa najviše srebrnine u italijanskom fudbalu) to nije pošlo za rukom, još od tridesetih prošlog veka.

Da li je Milan krenuo tim putem?

Pipo je legenda Milana, ali i čovek koji je priuštio mnogo radosti navijačima Juventusa, njegov igrački entuzijazam, prenesen na klupu, je učinio da dve startne pobede izgledaju kao buđenje teškog bolesnika.

Milan to jeste, prodali su najmanje pretplatnih karata u Berluskonijevoj eri, ali se zato "neverne Tome" večeras pokajnički vraćaju na "San Siro". Nada miriše zavodljivo, 80 000 ljudi gledaće meč.

Neće svi navijati za Milan, sa jedne od tribina čućete poklič "Igramo kod kuće", čime Juventini aludiraju na činjenicu da imaju najveću podršku van svoje tvrđave od svih italijanskih timova. Ne menja stvar, velika većina na stadionu će očekivati da Milan pokaže da su mu izrasli zubi.

Setih se jedne utakmice u kojoj je Juve bio u sličnoj poziciji kao Milan danas, oktobar 2011. čini se kao daleka prošlost, a bilo je pre samo tri godine.

Milan, vladajući šampion, sa Ibrom u timu je stigao u Torino, na tek otvorenu "Arenu" kao favorit, Juventus se oporavljao od dve košmarne godine. Domaćin je bio gotovo prežaljen, a onda je Markisio sa dva gola srušio objektivno mnogo boljeg rivala.

Bio je to prvi Pirlov meč protiv sopstvene prošlosti, Juventus je na opšte iznenađenje te godine osvojio titulu, preživeli su i nepriznati gol Muntarija i sva iskušenja i oteli Alegriju titulu ispred nosa.

Dakle, kada Pipo Inzagi kaže da njegov tim nema šta da izgubi, nije u pravu, jednom kada probudiš nadu, navijači ti dodaju breme na leđa. Milan bi zaista mogao da podvuče crtu ispod par sezona suza i podigne glavu.

Večeras neće biti Pirla, Vidal će imati dobro mesto da posmatra meč, sa klupe. Karlos Tevez, se od one večeri kada je bio na korak od Milana, nije video sa Galijanijem, sada je čovek koji pravi razliku u Juventusu.

Sa druge strane, Menez koji je koketirao prošlog proleća sa Juventusom je preporodio Milan, možda italijanskog šampiona zaboli glava što su propustili da ga uzmu. Kažu da je Antonio Konte bio protiv, zabrinut zbog naprasitosti nekadašnjeg igrača Rome i Pari Sen Žermena.

Sada je Konte prošlost, mada će biti u loži milanskog stadiona i pokušati da ostane neutralan. Videćemo i sudar Abijatija i Bufona, jednom u prošlosti, kada su Juve i Milan bili prijatelji, Galijani je Abijatija pozajmio "Bjankonerima" pošto se Bufon povredio na "Trofeju Berluskoni".

Jednom je i Bufon bio blizu Milana, kada je Juve šutnut u pakao Serije B, ipak, odlučio je da ostane veran "Dami".

Alegri je pre dve godine sa mnogo slabijim Milanom srušio Juventus, sada je u poziciji da njegov tim bude favorit, što ne mora uvek da bude ni loše, pritisak donosi i ozbiljnost, sigurno da Juventus neće potceniti Milaniste.

Alegri ne voli Inzagija, taj sentiment je obostran, pa će "la ćena" odnosno večera na "San Siru" biti i pikantna. Da li je Pipo minirao Maksa, ljut jer mu je ovaj "svirao kraj" u  igračkoj karijeri? To znaju Galijani i Berluskoni, ali i bez toga kada se neko bude našao na podu, onaj na nogama neće imati milosti.

Jer, Milan je tamo negde pre 100 godina naneo najteži poraz Juventusu, na mitskom "Porta Monforte" bilo je 8:1, izvesni Holanđanin Luj Van Hege je utrpao pet golova Juventusu.

Osveta je kovana bezmalo vek, servirana u aprilu 1997. kada je Juve isporučio šest golova na adresu Sebe Rosija. To je i najteži poraz Milana u istoriji u Seriji A, a potpisao je presudu Arigu Sakiju u njegovom drugom boravku na klupi kluba.

Ono što je sigurno da kada igraju Juve i Milan, gordost i oholost su isključeni, Milan ima Evropu u DNK, Juventus je najviše puta bio domaćin "skudetu".

Zato ni jedni, ni drugi, prošlost i veličinu ne pozivaju za svedoka, zato je i svaka utakmica novi početak, broji se od nule...


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari