Mesijev Rubikon

 • Autor: Boris Jovanović

 • 12. mart 2013.

 • 12:51

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Milan neće promeniti ništa, Barsa mora sve. Za razliku od San Sira procenat poseda večeras će biti pretočen u rezultat, a Leo Mesi čovek koji mora da spreči novo brojanje vremena u evropskom fudbalu.

Mesijev Rubikon
Hoće li Barsa biti dovoljno Barsa da večeras prođe Milan?

To je pitanje svih pitanja, ne sugerišem naravno da Rosoneri zavise od toga na koju je nogu ustao Leo Mesi, međutim, ako Milanova kuglica bude u Nionu krajem nedelj,  to je znak da Cules nemaju više ekskluzivno pravo na nošenje onog sata što otkucava "tiki-taku".

Pisao sam već da je Maks Alegri najbezbrižniji čovek na svetu posle prve utakmice, sve i da hoće, nema šta da promeni, pod uslovom da ne planira harakiri večeras na onoj širokoj livadi.

To što "Paco" ne igra je personalna, nikako suštinska promena, Boateng će biti nešto između "devetke" i "desetke", pritiskati Pujola i Pikea glumeći klip u mašini koja bi trebalo da obezbedi nesmetan protok lopte ka Ćaviju.

Fudbalske anafalbete verovatno očekuju da se Milan pozove na svetlu tradiciju Donkastera ili Jeovila i dugim loptama pokuša da reši one retke situacije u kojima će ona biti u njihovom posedu.

Ne biva, niko nije toliko naivan, svaka sekunda u kojoj je Barsa bez omiljene igračke je za Milan dragocena.

Prvo, jer ako prepuste 80% ili tako nešto poseda Barsi, iz tog broja ponavljanja rodiće se više opasnih situacija nego što Milan može da proguta.

Drugo, moraće da ponove kombinaciju prinošenja žrtve i da iskoriste tu možda jednu šansu koju će imati. Teško je zamisliti utakmicu u kojoj Milan prolazi sa 0:1. Uspelo je Murinju 2010. ali sa timom koji je bio za klasu bolji od večerašnjeg katalonskog protivnika.

A opet, teško je odupreti se nagonu da loptu napucaš u debeljka što preživa sendvič u 15. redu tribina i krišom gledaš ka semaforu. Kada sam rekao da Alegri ne sme ništa da menja, mislio sam na postavku, ojačana krila parkiranog aviona i kombinaciju Flamini-Ambrozini koja patrolira na 40 metara od gola, pod komandom narednika Montoliva.

Barsa je ta koja mora da pronađe način, u isto vreme i prokletstvo i prilika. Roura će verovatno gurnuti Danija Alveša napred, Sančeza ili Vilju u sam špic, Mesija iza napadačke trojke.

On mora da mnogo više učestvuje u igri, broj njegovih dodira večeras direktno je povezan sa rezultatom. Nesiguran u mogućnost ostatka tima da skuva odlučujući pas za Argentinca, Roura ili njegov njujorški šef će smanjiti prostor između osovine Ćavi-Mesi. Zvuči logično, u debaklu na San Siru, Leo je bio igrač manje, hendikep koji niko ne može sebi da priušti, čak ni tim koji većinu vremena izgleda kao da švercuje 12. igrača na terenu.

U slučaju da Mesi bude Mesi, ne kraljica, već pešak što hara na protivničkoj strani table, trn u nozi za trkače Milana, Italijani će imati dugu noć na "Kamp Nou".

Bez toga, Barsa nije dovoljno dobra za dan koje bi neko mogao da proglasi prvim nove ere.

Počinje li novo brojanje vremena?

                                                                  https://twitter.com/Boris_sportske
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari