Matijašević za Sportske priča kako se AEK posle 12 godina vratio u Ligu šampiona

Autor: Pavle Knežević
sreda 29.08.2018.
13:50
Izvor: Sportske.net

Šta mu je to bilo važno kada je dolazio u Atinu, kako sada izgleda onakav rastanak od srpskog fudbala i koju poruku ima za Zvezdu i Partizan...

EPA/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU
EPA/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU

Povezane vesti

Početkom jula Vladimir Matijašević je došao na mesto sportskog direktora šampiona Grčke, AEK-a, a sada, nepuna dva meseca kasnije, žuto-crni su se vratili u grupnu fazu Lige šampiona posle punih 12 godina. To je realno veliki uspeh, ali funkcioner Atinjana kaže za Sportske da je uspeh zajednički i da se još privikava na njega.

"Šta da vam kažem, zovu svi, čestitaju. Ja i kada sam došao rekao sam da je cilj Liga Evrope, a ako je moguće i Liga šampiona. Još se uklapamo, ali sada, posle 12 godina, ponovo smo u Ligi šampiona, mnogo mi je drago", rekao je Matijašević za naš portal.

Došli ste u julu, koliki je vaš udeo u ovom uspehu, koje ste igrače birali?

"Realno, mi ovde svi zajednički radimo. Bivši sportski direktor, a sada tehnički, tri skauta, treneri, predsednik Melisanidis, njegovi savetnici, glavni direktor Dušan Bajević - svi pričamo o sportskim temama. Zajedno smo izpregovarali dolazak četvorice igrača na pozajmicu, iz Bolonje, Torina, Rome i Brage. Od danas nam trebaju još jedan-dva igrača i prelazni rok je završen", objašnjava Matijašević.

Pretpostavljam da nećete da se zadovoljite samim plasmanom u grupnu fazu, kao i svaki sportski kolektiv, ali šta su realni ciljevi AEK-a u eliti?

"Sportski je gledati ka sutra. Što se tiče danas, mi smo ušli u Ligu šampiona i ispunili cilj. Sada želimo da Evropi prikažemo Grčki fudbal, pa i AEK. Treba da radimo sad još malo na marketingu, ali, eto, Livaja je pozvan u reprezentaciju, neki igrači su pozvani u reprezentaciju Grčke, tako da treba da porastemo još malo na tom nivou da bismo mogli da prodajemo igrače za veći novac i dovodimo pojačanja za Evropu", priča Matijašević.

A u prvenstvu Grčke?

"Panatinaikos je u velikim i ozbiljnim finansijskim problemima, tako da su glavni favoriti Olimpijakos i AEK, a sada i PAOK. Ovo je vrlo popularan klub u Atini, mnogi navijaju za njega, a za rivalitet ne treba da vam pričam - kao u Beogradu Zvezda i Partizan", kaže sportski direktor Atinjana.

Vladimir Matijasevic

Neizbežna tema je i kraj prošle sezone, kada ste posle utamice sa Radničkim imali konferenciju za novinare i kada ste govorili da Čukarički treba da istupi iz takmičenja. Situacija je bila teška i mučna, a evo, od proleća do kraja leta sasvim druga priča - iz mulja srpskog fudbala u evropsku fudbalsku elitu. Kako vama sada izgleda taj period?

"Znate kako ja to gledam, bio je to mnoo težak trenutak za mene. Ja sam četiri godine pre toga živeo za Čukarički, a bili smo na korak od Evrope. Ja sam i impulsivan čovek i izneo sam javno i svoje mišljenje predsedniku, ali nisam tip koji će da napada. Ja sam u sportskom smislu dao sve klubu, ali me je zabolelo to što se desilo, nebitno s kim, u najtežem trenutku", objašnjavam Matijašević.

A kako ste uopšte došli do AEK-a?

"Niko mene ovde nije preporučio od Srba. Zvali su me na dogovor i ja sam im rekao da hoću da vidim kako oni rade, a i oni da vide kako ja radim. Ja imam porodicu, troje dece i nije lako doneti odluku da se živi u Atini. Osim toga, meni papir ništa ne znači, ja sam ambiciozan i hteo sam da dođem u takav klub.

Uspeli smo, ali moram da priznam i da treba imati sreće. To je u fudbalu normalno i potrebno, a mi smo imali sreće i postigli smo uspeh
", rekao je Matijašević.

Večeras se za Ligu šampiona bori Crvena zvezda, a Partizan se sutra bori za Ligu Evrope, odnosno jesen u Evropi. Vaša poruka njima?

"Moja želja je da Zvezda uđe u Ligu šampiona, a želim sve najbolje i Partizanu. To je dobro za srpski fudbal, oni su prošle godine mnogo uradili za njega, kao i reprezentacija. Ja navijam za Zvezdu, nema šta da se lažemo, igrao sam tamo. Biće jako teško, ali verujem da uz podršku navijača mogu da prođu u grupnu fazu", rekao je Matijašević.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke