Mančester Junajted – Kraljevi „Boksing deja“

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 26.12.2020.
10:25
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Da se čovek zaprepasti...

EPA-EFE/Nick Potts
EPA-EFE/Nick Potts

Povezane vesti

Iako je Boksing dej tradicija, u ovoj priči ograničićemo se na moderna vremena, odnosno mečeve drugog dana Božića po Gregorijanskom kalendaru. Naime, neprikosnoven na ovaj dan je Mančester Junajted. Igrali tog dana, ili sutradan (tradicija je razbijena zbog televizije) oni su neprikosnoveni.

Jer, ovo je skor koji deluje nestvarno, ali je tako. Bez obzira na dominaciju od osnivanja PL, zaista je čudno da dobijete 21 od 26 utakmica od početka sadašnjeg formata lige. Nekako, „Đavoli“ najbolje sačuvaju za ovaj dan. Pa kada kažemo da osvajaju u proseku oko 2.60 bodova za praznik, jasno je da sama ruka leti ka klađenu na Mančester Junajted.

Prošle godine je Stiv Brus, njihov bivši štoper na klupi Njukasla osetio kako izgleda biti protivnik, naime Solskjerov tim je slavio sa 4:1.

Zanimljivo da je u inauguralnoj ligi, u sezoni 1992-1993 Mančester Junajted na poluvremenu bio na pragu teškog poraza. Posle 45 minuta delovali su kao razbijena vojska protiv Šefild Vendseja. Kris Vodl je komandovao, vratio se iz Marseja, njegov tim je vodio 3:0. Ali, gosti se nisu predavali. Dva gola glavom Škota Brajana MekKlera i Kantona doneli su bod gostima. Te godine Junajted je prošao prvi kroz cilj i vratio titulu na „Old Traford“ posle 26 godina.

Protiv Lestera na teškom gostovanju imaće i motiv više, oni bi srušili rekord šampionskog Totenhema od pre 60 godina kada su Sparsi dobili 10 mečeva u nizu u elitnom rangu takmičenja.

Još nekoliko pobeda pamte navijači. Recimo, 1994. u Londonu odigran je još jedan praznični klasik. Hjuz i Kantona su goste doveli na „Stamford Bridžu“ do prednosti, da bi Spenser sa penala i Edi Njuton izjednačili rezultat. „Plavci“ su nošeni publikom jurnuli napred, u idućem napadu neizbežni MekKler im je dao gol i doneo šampionu pobedu. Ali, Ser Aleks te sezone nije odbranio titulu, ona se preselila u takoreći komšiluk, slavili su Blekburn Roversi.

U sezoni kada je Arsenal završio bez poraza i osvojio tituku, Junajted je na Boksing Dej pobedio Everton sa 3:2, neverovatno je šta su gosti promašili, a Fergi je navukao bes navijača jer je odmarao nekoliko fudbalera. Na prvi dan Božića se to ne radi...

baner

Berbatov je 2011. dao het-trik Viganu bilo je 5:0, ali je te godine u poslednjoj sekundi Aguero osvojio titulu za bulne komšije, Sledeće sezone se Škot oprostio od klupe pobedom od 4:3 protiv Njukasla. „Svrake“ su vodile sa 3:2, Robin Van Persi je poravnao, a onda u čuvenim „Fergijevom vremenu“ koga su se protivnici toliko plašili Ćićarito Ernandez je doneo pobedu domaćima.

Zanimljivo sledeće godine je Mojes osvojio bodove na praznik, Smoling, Vejn Runi i Čester autogolom su doneli pobede „Đavolima“ iako je Hal na „KC Stadionu“ vodio sa 2:0. Ali 2015. Junajted je na ovaj dan od „Srba“ Arnautovića i Krkića koji su dali golove izgubio od Stouka, tada je Van Gal porušio sve rekorde, četiri poraza u nizu, to se desilo prvi put od 2001. godine.

Baner 1

Godinu dana kasnije je Ser Aleks prvi put izgubio na pratnik kada ih je savladao Boro na „Riversajdu“.

Sa Lesterom je stvar drugačija, oni su četiri puta pobedili od kada je PL na ovaj dan, ali su pre dve godine srušili Pepov Siti. Inače u sezoni u kojoj je Lester bio prvak, oni su izgubili od Liverpula, mnogi su mislili posle tog prazničnog poraza da će uslediti pad, ali umesto toga žestoko su uzvratili.

Godinu dana ranije je Lester bio prikovan za poslednje mesto na tabeli na Božić, pa je jasno da kada su oni u pitanju, nikada ne znaš šta Božić-Bata ima u džaku.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke