Mamić u pritvoru do DALJNJEG!

Autor: Beta Beta
petak 11.12.2015.
14:59
Izvor: Beta

To je novinarima rekao zamenik direktora Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Tonći Petković.

BETA/BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS
BETA/BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS

Povezane vesti

Izvršni predsednik fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravko Mamić do daljnjeg ostaje u pritvoru, jer je Županijski sud danas odbacio predlog nekretnina koje je ponudio kao kauciju za izlazak iz istražnog zatvora u kojem se nalazi zbog sumnje u višemilionske malverzacije.

Na ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost danas je ispitan veštak koji je, kako je bilo najavljeno, trebalo da pruži dodatne informacije o nekretninama koje su ponuđene kao kaucija za Mamićev izlazak iz pritvora. Ponuđene nekretnine, po svemu sudeći nisu bile dovoljne.

Najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala sud je ranije odredio kauciju od 14 miliona kuna (1,8 miliona evra) koju može da plati u gotovini ili da je zameni nekretninama, a on je preko advokata poručio da će ponuditi nekretnine svojih prijatelja.

Županijski sud juče je na ročištu prihvatio predloženu kauciju u nekretninama za njegovog sina Maria Mamića, a odbio je predložene nekretnine još jednog osumnjičenog, istarskog preduzetnika Sandra Stipančića. Četvrti osumnjičeni u tom slučaju, preduzetnik Igor Krota nije ni ponudio kauciju za odbranu sa slobode.

Po prijavi Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, USKOK je pokrenuo novu istragu protiv Mamića i ostalih zbog "zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja".

Sumnja se da su Mamić i ostali preko of šor firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od deset miliona evra i pola miliona funti. U tom slučaju, osumnjičen je i izvršni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Damir Vrbanović, ali njemu nije određen pritvor.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Protiv čelnika Dinama, Zdravka i njegovog brata Zorana Mamića, koji je trener Dinama, letos je pokrenuta istraga zbog sumnje da su utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštetili za gotovo 118 miliona kuna (15,6 miliona evra), a državni budžet za oko 12 miliona kuna (1,6 miliona evra). Tom istragom su obuhvaćeni i izvršni predsednik HNS Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernat.

Braća Mamić i Vrbanović su zbog istrage završili u pritvoru iz kojeg su pušteni sredinom jula kada su uplatili kauciju za odbranu sa slobode.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke