Madridski "konkvistador"

Autor: Milovan Longinov
sreda 26.02.2020.
09:30
Izvor: Sportske.net

Povratak na omiljeni stadion i brojke kojima malo ko može da se pohvali - Pep "Bernabeu" Gvardiola.

Foto: EPA-EFE/Juanjo Martin
Foto: EPA-EFE/Juanjo Martin

Povezane vesti

Pep Gvardiola se vraća na Santjago Bernabeu, a navijači mole boga da se ponovi samo onaj poslednji rezultat kada je Katalonac bio na ovom stadionu, i to sa Bajern Minhenom.

Mančester Siti danas gostuje Real Madridu u jednom od najzanimljivijih susreta osmine finala Lige šampiona, što je ujedno i prvi međusobni susret Pepa Gvardiole i Zinedina Zidana.

Ipak, ovo je priča o ovom prvom, koji je pravi madridski konkvistador, naročito u periodu od 2008. do 2012. godine, kada je sa Barsom i u Madridu, kao i u čitavoj Španiji, ispisao istoriju.

Njegova statistika na "Bernabeu" je sledeća - pet pobeda, dva remija i samo jedan poraz, naravno, ne sa Barselonom, već sa Bajernom, uz impresivnu gol razliku 18:8.

Da krenemo redom, maja 2009. godine, Barsa je prvi put pod Pepovom palicom išla u goste, gubila 1:0, a onda samlela tim Manuela Pelegrinija rezultatom 6:2, istakli su se Tijeri Anri i Leo Mesi sa po dva gola.

Baner

Godinu dana kasnije, Real je postao znatno jači, na klupi je bio Žoze Murinjo, a tog 10. aprila 2010. godine, Pep je PRVI put stavio Lea Mesija na poziciju lažne "devetke", ostavio Zlatana Ibrahimovića na klupi i slavio - 2:0. Strelci su bili Mesi i Pedro.

U sezoni 2010/11, Barsa je u razmaku od nekoliko dana, dva puta gostovala u Madridu, pošto se poklopilo da su i ligaški meč i polufinale LŠ zakazani za kraj aprila. U prvom i manje bitnom ligaškom, jer je Barsa već osvojila titulu, bilo je 1:1, Mesi i Ronaldo po gol iz penala. U drugom, čuvenom meču, u kom je Pepe dobio crveni zbog starta nad Danijem Alvešom, Mesi je sa dva gola odveo Barsu u veliko finale (2:0).

U narednoj sezoni 2011/12, Barsa i Real su se sastali u tri takmičenja - Superkupu Španije, La Ligi i Kupu kralja i u sva tri Katalonci su slavili. U Superkupu, u Madridu je bilo 2:2 (u revanšu 3:2 i Pep opet bolji od Murinja). U prvenstvu, Barsa je slavila 3:1 u Madridu, baš kao i Kupu kralja - 2:1. Ipak, treba istaći da je Murinjo i pored tri poraza od Barse, te sezone osvojio jedinu titulu u Realu, a to je bila prva koju Pep nije osvojio La Ligu i potom je i napustio Kamp Nou.

Zaključak - Pep je iz Španije otišao sa pet pobeda i dva remija u Madridu.

Baner

I za kraj, najveći debakl, Gvardiola je doživeo u sezoni 2013/14, svojoj prvoj u Bajern Minhenu. U prvom meču na Alijanc areni, izgubio je čak 4:0, a u revanšu u Madridu - 1:0.

Sada u Madrid stiže sa svojim trećim timom, a preko puta je Zinedin Zidan. Pep nema u ekipi ni Mesija, ni Ćavija, ni Inijestu kao pre desetak godina, a Madrid nema Ronalda.

Jedva čekamo da počne!

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Brat Rodrigoo
Wednesday, 26.02.2020
14:45

Prvo, Huande Ramos je bio trener Reala u porazu 2-6. Drugo, Pelegrini je bio trener Reala u porazu 0-2, u Aprilu 2010. Treće, nije Primera jedini trofej Murinja u Realu, osvojio je i Kup Kralja. Previše grešaka u tekstu. Objavite mi komentar.

avatar
Mak-Juventino
Wednesday, 26.02.2020
12:28

Shity nije Barcelona

avatar
Stratford
Wednesday, 26.02.2020
12:07

Nije Pellegrini bio trener u porazu od 6:2, nego Juande Ramos. A u aprilu 2010., Mourinho je bio trener Intera

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 26.02.2020
11:07

Ta statistika uopste nije relevantna, Pep je sa ONOM Barselonom unistavao sve po redu, pa i Real na Bernabeu. To sa sadasnjim Gvardiolom i Sitijem nema ama bas nikakve veze.

avatar
Breaking Bad
Wednesday, 26.02.2020
10:55

Prvo je bila utakmica u Madridu, revanš je bio u Minhenu.