Liga šampiona - Tri opcije na stolu, ali nazire se kad će Zvezda u kvalifikacije?!

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 01.06.2020.
10:51
Izvor: Sportske.net

Avgust je rezervisan za završnicu evrokupova, format ćemo saznati za dve nedelje, a kako sada stvari stoje, zna se i šta će se desiti sa narednim izdanjem...

Epa/Valentin Flauraud
Epa/Valentin Flauraud

Povezane vesti

Kada je u pitanju Liga šampiona, još uvek se ništa ne zna. Naime, niti je poznato gde će biti igrano finale, izgleda da je Istanbul odustao, niti format takmičenja u avgustu.

Odluku moraju da donesu ovog meseca, tačnije do 17. juna, a kako se saznaje nekoliko opcija je u igri.

Ako bi se igrali kompletno, odnosno po starom sistemu, morali bi do kraja avgusta za manje od mesec dana da odigraju veliki broj utakmica, što nije realno, podrazumevajući transfere ekipa, ograničenja i slične stvari. Jedna od ideja koja se pojavila je da se sve do kraja odigra kao na Mundijalu, u jednom gradu, pominje se Lisabon, ali za sada nema naznaka da će se to desiti.

Najverovatnija opcija?

Da se završi osmina finala, tačnije kompletira četvrtfinale i da se onda igra jedan meč, bilo na neutralnom terenu, bilo da se izvlači žrebom ko će biti domaćin. Pitanje je međutim koji bi grad prihvatio da se igra kod njih, pogotovo što se igra bez navijača.

Niko ne želi da rizikuje izbijanje nove pandemije, a verovatnije je da se četvrtfinale igra na dva meča i onda da usledi "fajnal for" u jednom gradu, kao u košarkaškoj Evroligi. To bi mogao da bude Lisabon, timovi bi igrali mečeve polufinala u sredu 26. maja i onda 29. finale. Osim Lisabona, alternativa je i Minhen jer u UEFA smatraju da su Nemci najpogodniji da to organizuju.

Postoji i varijanta top 8 u jednom gradu, gde bi se za dve nedelje od polovine avgusta odigrao finalni turnir nokaut faza, ali je to manje verovatno.

I dok u Ligi šampiona nedostaju 17 mečeva da se završi, ako bi se igralo u tradicionalnom formatu, u LE je tek nerealno da se od početka avgusta do 26. odigra 27 mečeva. I tu treba kompletirati četvrtfinale i naći model, tu je verovatnije da osam timova odigraju završni turnir.

Baner 10

Kako će se to odraziti na sledeću sezonu?

Pa, najverovatnije da grupna faza neće početi pre sredine oktobra, što znači da bi kvalifikacije u kojima učestvuje i srpski šampion Zvezda mogle da budu igrane u septembru. Tada je bila predviđena Liga nacija, ali od toga najverovatnije do sledeće godine nema ništa, to takmičenje će platiti ceh, jer je otkazano, odnosno pomereno EP za jedno leto.

No ta odluka nije konačna, i dalje ponavljamo, fudbal ne zavisi samo od sebe, već posledica, ali i mogućeg drugog talasa pandemije.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke