Liga Šampiona - Rezervisana za velike!

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 22. april 2015.

  • 14:36

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Dani kad su klubovi sa istoka bili najbolji u Evropi su daleka prošlost. Sve to deluje kao naučna fantastika, klubovi iz slabijih liga više nikada neće doći u situaciju da se bore za "Klempavka".

Liga Šampiona - Rezervisana za velike!
Ovo nije proizvoljno, već činjenica. Promena formata devedesetih godina i uvođenje klubova iz najjačih liga koji nisu šampioni svojih zemalja u ovo takmičenje je u potpunosti promenila sliku i oduzela bilo kakvu šansu onima iz slabijih šampionata da se bore za titulu.

Porto je osvojio 2004. tamošnja liga nije među najboljih četiri ili pet u Evropi, a sinoćnji meč je pokazao da je nemoguće očekivati da se takvi klubovi, koji imaju jednu ili dve evropske krune bore za titulu.

Steaua i Zvezda, to je naučna fantastika, kao i Rusi, Ukrajinci, Turci, njihovi šampionati su preslabi da bi iznedrili tako jake timove i pored ogromnih ulaganja.

Hajde da se vratimo u 1998. kada su i drugoplasirane ekipe iz najjačih liga stekle pravo da igraju u elitnom takmičenju.

Od tada, Dinamo iz Kijeva je bio polufinalista, Porto je osvojio 2004. u onoj ludoj sezoni kada je Monako igrao finale. Uz to jedno polufinale ima PSV iz 2005. i to je to.

Ostalo je rezervisano za Engleze, Špance, Nemce i Italijane, četiri najjače lige. Pojavili su se poslednjih godina Francuzi, PSŽ i Monako, ali "Sveci" nisu uspeli da stignu do polufinala, Monako ima šansu večeras.

Od 1998. najviše titula osvojili su Španci, Real i Barsa imaju 7 Liga šampiona, sledi PL sa četiri trijumfa, i to u režiji tri kluba, dok su Italijani osvojili tri titule i to Milan dve i Inter jednu. Juventus je ostao bez krune od kada su uvedena nova pravila, to je klub, koji uz Benfiku ima najviše izgubljenih finala.

Od Nemaca, Bajern je slavio dva puta, Gerrmani imaju čak 5 izgubljenih finala, uz Bavarce gubili su Dortmund i Levekuzen. Čak četiri engleska kluba su gubila meč za titulu, ali su klubovi iz PL do ove decenije bili redovni u završnici.

Ali, sve se vrti oko te četiri lige i taj jaz se povećava. Čak i Italijani, konkretno Juventus uspevaju da dođu do četvrtfinala, dva puta za tri godine, a pitanje je vremena kada će se vratiti Milan i Inter.

Oni mogu da se trkaju, ostali ne. Kozmetičke promene koje su napravljene ostavljaju mogućnost klubovima iz slabijih zemalja da se domognu grupne faze, ali ne i da budu nešto više od ikebane. Desi se neko iznenađenje, no, čini se da odlučuju oni najveći koji uostalom ulažu i najviše.

I tako će ostati, sistem takmičenja to garantuje...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari