Lepo je Rudiju, lepo je i Romi!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 28. septembar 2014.

 • 11:10

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Pre dve godine je Rudi Garsija u gradu u koji vode svi putevi dočekan sa podsmehom i pitanjem "Ko si sad pa ti?" Roma je, ni kriva, ni dužna dobila "francuskog Murinja" na klupi...

Lepo je Rudiju, lepo je i Romi!
Šta je Rudi Garsija našao u ruševinama Rima (Rome)?

Klub je izgubio finale kupa od najvećeg rivala Lacija, tog dana kada je ušao u Trigoriju, zatekao ga je haos. Fudbaleri su želeli na sve načine da napuste Rim, agenti su tražili veće ugovore od američkih vlasnika, mediji su bili skeptični, navijači ljuti i spremni na fizički obračun.

Neko bi se možda okrenuo i pobegao glavom bez obzira.

Ne i ovaj tvrdoglavi Francuz španskih korena. Deka Garsija je napustio Andaluziju i pred građanskim ratom pobegao preko Pirineja u nove planinčine, Ardene. Rudijev otac je bio fudbaler, stigao do Sedana i Dankerka. Hoze Garsija je zarazio sina fudbalom, treća generacija porodice Garsija u Francuskoj je stigao do Lila, bio profesionalac četiri godine. Kasnije su ga sputale povrede, pa je početkom devedesetih, još nije imao ni 30 godina prestao sa aktivnim igranjem.

Imao je sličan put kao Murinjo, nije odmah počeo kao trener. Zanimljivo da je Garsija bio prvo fizioterapeut, pa skaut, pa tek asistent Džonu Tošaku u Sent Etjenu.

Jedno vreme bio je i TV komentator, može se reći da je u pitanju pravi renesansni čovek, ako imate u vidu da pored svega sjajno svira gitaru i peva. Posle Dižona i Le Mana, gde je napravio solidne rezultate, šansu mu je pružio Lil. Znali su da je uporan i posvećen, kao igrač je to pokazao u šest godina u klubu. Kao trener se zadržao pet, uveo ih u Ligu šampiona.

Zanimljivo da je u jednom trenutku smenjen zbog neslaganja sa upravom, tvrdoglavi Rudi ne odstupa. Sačekao je par meseci, kada su videli da bez njega ne mogu, vratio se na klupu.

Roma je već istorija, iz "bunara" je dobio prvih deset utakmica u sezoni, samo rekordna Juventusova godina ga je sprečila da uzme titulu. Ove godine je nastavio da pobeđuje, prvih pet utakmica u šampionatu, zgromio je i CSKA u Ligi šampiona.

Garsija veruje u sebe, ali više u svoj tim. De Rosija je ubedio čim je došao da ne prihvati ponudu Sitija, sa Totijem je dobar prijatelj, kapiten stoji iza svakog njegovog čina i savršeno je srećan svojom ulogom u ekipi.

"Dolće vita" za Rudija se nastavlja i van terena, tabloidi su pisali o vezi sa prelepom Frančeskom Briencom voditeljkom Romine klupske televizije. Rudi ne voli tajne, odmah su objavili sliku na "Koloseumu", a lepa Frančeska je primetila da su uzeli posao tabloidima.

Šta je sledeće za Rudija i Romu?

On ima model, u pitanju je Benfika. Veruje da Rimljani mogu i sa manjim budžetom da se bore za veće stvari u Evropi, možda ne za Ligu šampiona, ali svakako mogu da budu konkurentni.

No, "Vučica" sanja titulu, poslednju je osvojio Kapelo sa mnogo jačim timom i u mnogo jačoj ligi. Ali, Rudi ne odustaje i za promenu mu u Rimu veruju.

Prošle su samo dve godine, "francuski Murinjo" ih je naučio da ga ne treba osporavati.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari