Kumanovih deset pravila - Kako je promenio Barsu?

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 15.10.2020.
13:12
Izvor: Sportske.net

Holanđanin okrenuo mnoge stvari i očigledno je da ima veći autoritet od prethodnika...

EPA-EFE/Quique Garcia
EPA-EFE/Quique Garcia

Povezane vesti

U Barseloni se mnogo priča o Ronaldu Kumanu, odnosno dobrim igrama Katalonaca na startu. Holanđanin je uspeo da pridobije sumnjičave igrače, a posebno Lea Mesija koji je protiv svoje volje ostao u klubu.

Šta je Kuman promenio?

Mnogo toga, ovo su navodno deset novih stvari u Barseloni koje su potpuno okrenule stvari u svlačionici i na terenu.

1. Treninzi su mnogo jači, Holanđanin smatra da su Setijen i Valverde grešili smanjenjem intenzita treninga, igračima je odmah rekao da će igrati kako treniraju i u tome nema nikakvu sumnju. Pripreme su bile teške sada se kupe plodovi.

2. Promena formacije nije išla bez otpora. Ali, Kuman smatra da 4-2-3-1 predstavlja nešto na šta će tim morati da se navikne i interesantno je da ni kada tim nije uspevao da postigne pobedonosni gol protiv Sevilje, ništa se nije menjalo. Jednostavno on želi da igra praktično sa četiri napadača, a kao i Ajaks, Bajern i Gvardiola insistira na duplom pivotu.

3. Veruje starterima, on menja tim, ali samo tokom meča, čini se da je fiksirao startnu postavu i jedino suspenzije kao Lengleova protiv Sevilje, znače da novi igrač ulazi u tim. Viljareal, Selta, pre Sevilje je izveo isti tim.

4. Vratio se treninzima na dan meča, ne želi da ekipa otupi oštricu, kada igraju na "Kamp Nou" imaju trening pre utakmice, i to taktički. Poslednji koji je to radio je Luis Enrike. Zanimljivo, Kike Setijen je to probao da uvede, igrači su se bunili. Kuman ima veći autoritet.

5. Igrači moraju da budu sat vremena na stadionu pre treninga i na raspolaganju Holanđaninu kako bi razgovarao sa njima, ili im eventualno pustio pripremljenu video analizu.

6. Pomerio je vreme zagrevanja, recimo protiv Bajerna je Barsa izašla opuštena sa deset minuta zaostatka u Lisabonu, Kuman insistira da to bude ranije i intenzivnije.

7. Našao je prave uloge igračima, recimo to se vidi kod Kutinja, mada ne i kod Grizmana koji konačno igra najbliže golu, ulazi u šanse ali ne daje golove. Međutim, Kuman insistira da Francuz nastavi na toj poziciji i što se njega tiče ono što je sada neće se menjati, niti će pokušavati sa nekim taktičkih avanturama.

8. Kuman govori sve u luce, veoma je jasan, ume da kritikuje i najbolje i da iznosi zamerke. Ništa ne shvata lično i spreman je da uvek debatuje sa igračima. Ipak, naglašava im da je njegova poslednja.

9. Godine nemaju nikakav značaj. Prvo, ako mladi i stari igrač imaju isti kvalitet, staviće mladog, ali neće forsirati klince samo zbog godina. "Mi Holanđani se ne bojimo da guramo mlade u vatru, ali jedino kvalitet odlučuje", rekao je prošle godine Kuman na jednom seminaru.

10. Kuman ima dobar odnos sa štampom, delom jer je ostavio legat kao igrač u Barsi, ali najviše je u pitanju njegova iskrenost i to što će odgovoriti na svako pitanje. Ono što kaže igračima reći će novinarima, ne voli da krije stvari što nailazi na respekt u medijima.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
RIP-chechk
Thursday, 15.10.2020
21:30

rano je jos, ali ima potencijal, deluje da dobro radi. Pozitivno me iznenadio.

avatar
Lecter
Thursday, 15.10.2020
18:39

Tek kada se zavrsi polusezona mozemo da analiziramo donekle, a jun glavna analiza .

avatar
P. S.
Thursday, 15.10.2020
16:14

Ja nisam video dobre igre, već samo dobre u odnosu na katastrofalno loše iz prošle sezone, naročito od restarta. Dobra igra protiv Sevilje na Camp Nou bi svakako donela 3 boda sa 2 gola razlike i to bez ikakve drame, sa obzirom da Sevilja nije bila ni blizu igre iz polufinala i finala LE. Protiv očajnog Viljareala i još gore Selte bi i duplo lošija igra donela pobede.

Isti efekat bih očekivao i da su se fudbaleri jednostavno dogovorili da pokušaju da igraju fudbal i bez ičega pobrojanog od 1 do 10. Nije teško zaključiti koga sve takvom igrom mogu pobediti, a koga ne, pa ako je to dovoljno...

Mnogo interesantnije i važnije pitanje je može li Barsa bolje od toga ili daleko bolje ako imaju malo veće ambicije? Po meni ne, pre svega sa Kumanom, a potom i sa ovim igračima (Bartomea da i ne pominjem). Trener koji će zakucati startnu postavu i napraviti šablonske izmene u 70 i nekom minutu bez obzira ko i kako igra te šta se dešava na terenu, jednostavno nije ni za timove koji se bore za opstanak, a kamoli one koji se bore za vrh i igraju na 3 fronta. Baš kao ni druga krajnost, njegov kolega Enrique iz prvog dela prve sezone, koji je svaku utakmicu počinjao sa po 5-6 različitih fudbalera, stavljajući bar trojicu na najbesmislenije pozicije koje im nikako ne odgovaraju i praveći podjednako besmislene izmene poput ovih Pedri-Trinkao umesto Fatija-Kutinja, ali bar različite. Samo što za razliku od Enrique-a Kuman nema MSNI kvartet koji će se zabavljati na terenu i usput osvajati titule uprkos svemu pogrešnom što trener radi protiv tima.

avatar
Camp nou 12
Saturday, 17.10.2020
13:30

Evo ga lik koji kad mu das jabuku zali se sto nema krusku

avatar
P. S.
Sunday, 18.10.2020
17:29

Ne žalim se ja ni na šta, samo za razliku od većine komentarišem to što svi vidimo, a ne ono što bih želeo da vidim. Ako si iz gore navedenog zaključio da bi poraz na tada predstojećoj, a sada već protekloj utakmici protiv Hetafea možda bio očekivan (a ne iznenađenje kako se to ovde navodi) onda si u pravu. Ili ako si zaključio da smatram kako sa Kumanom na klupi Barsi predstoji još jedan debakl u LŠ (peti u nizu) onda si opet u pravu.

avatar
Agent Provocateur
Thursday, 15.10.2020
13:30

Na kraju sezone se sumiraju utisci a ne posle tri meca.