Kreću kvalifikacije za EURO 2016 - Ko su glavni favoriti?

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 07.09.2014.
11:31
Izvor: Sportske.net

Danas počinje novi reprezentativni ciklus koji će kuminirati početkom jula 2016. godine u Francuskoj kada se bude igralo finale Evropskog prvenstva. Ko su najveći favoriti za osvajanje?

Beta/Branislav Božić/Av
Beta/Branislav Božić/Av

Povezane vesti

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu počinju danas mečevima Danska-Jermenija, Gruzija-Irska i Mađarska-Severna Irska, ostali igraju nešto kasnije u toku dana.

Nakon završenog Svetskog prvenstva krenuo je novi ciklus, a po prvi put ćemo na završnici Evropskog prvenstva gledati 24 najbolje selekcije. Ovo svakako najbolje reprezentacije Starog kontinenta moraju da iskoriste i da se lakše plasiraju na završnicu.

Tamo je već reprezentacija Francuske, večerašnji protivnik naše selekcije. Oni su domaćini i nakon sasvim solidnog nastupa na Svetskom prvenstvu osnovni cilj im je da osvoje ovaj šampionat. Imaju dosta perspektivnih igrača, dve godine jeste dug period, ali sa zvezdama kakve su Pol Pogba i Antoan Grizman, kao i sa domaćom publikom, mogu mnogo na završnici EP.

Prvi favorit jeste reprezentacija Nemačke, zvanični šampion sveta. Nakon dominacije Španaca poslednjih nekoliko godina primat u svetu je preuzela četa Joakima Leva, pa sada nakon osvojenog Svetskog prvenstva sigurno da spadaju u glavne favorite za osvajanje. Filip Lam se povlači iz reprezentacije, biće teško bez njega, ali Nemci imaju sasvim solidne igrače koji su u stanju da zamene kapitena Bajerna iz Minhena.

Tačnije, Marko Rojs, Mario Gece, Toni Kros, Tomas Miler i ostali će biti u najboljim godinama, videćemo hoće li biti ponovo na vrhu. Njih će kao kapiten predvoditi Bastijan Švajnštajger.

Germany Soccer Argentina

foto: Beta

Španija će svim silama da se bori protiv toga da nisu više najbolja selekcija u Evropi, Del Boske je donekle izmenjao tim, ali suština je ostala ista. Ekipa koja je "pročitana" na prvenstvu sveta će predvođena Inijestom pokušati da odbrani tron.

Polufinalista Svetskog prvenstva, Holandija, nikada ne treba da bude otpisivana sa velikih takmičenja jer su uvek u stanju da dođu do same završnice. Ponovo će ih predvoditi Van Persi i Roben, videćemo koliko oni mogu u završnici EP, ne dovodimo u pitanje njihov plasman tamo.

Reprezentacija koju nikako ne treba otpisati jeste Belgija. Ova reprezentacija ima potencijal da bude najboja ikada ikada kada je ova zemlja u pitanju, što bi svakako moglo da predstavlja problem za njih. Ova selekcija predvođena kapitenom Mančester Sitija, Vensanom Komapnijem i fudbalerom Čelsija, Edenom Azarom koji ima potencijal da bude i najbolji fudbaler sveta, biće jedna od favorita.

Italija i Engleska mogu biti stavljen u jedan koš, obe osećaju ogroman pritisak, uspeh je imperativ kada su oni u pitanju.Italija je za razliku od Engleske zamenila trenera, novi šef struke je Antonio Konte. Takođe, pitanje plasmana ne sme da se postavi, pitanje je samo koliko ove reprezentacije mogu na samom prvenstvu.

Portugal, ekipa koja se nalazi u našoj grupi i koja je glavni favorit za osvajanje prvog mesta, je ekipa u kojoj igra Kristijano Ronaldo, ali i ekipa koja ima još nekoliko odličnih fudbalera. Ne smeju se zaboraviti samo zbog činjenice da najbolji igrač sveta igra za njih, i ukoliko bude u potpunosti zdrav Portugal može predstavljati opasnog rivala na EP.

Reprezentacija Srbije jednostavno mora da se plasira u Francusku, svi se nadamo da neće biti problema, a ukoliko se to desi, Srbija bi mogla da predstavlja favorita iz senke na tom prvenstvu, zajedno sa Hrvatskom i Rusijom. Dik Advokat je postavljen za selektora, očekivanja su prevelika, posebno ako imamo u vidu da se od igrača poput Lazara Markovića i Aleksandra Mitrovića očekuje da budu svetska klasa za dve godine.

Napad je ono što je najviše zabrinjavalo naciju, a sa ovom dvojicom bi reprezentacija Srbije imala čemu da se nada na EP. Za odbranu ne treba brinuti.

Koliko može naša reprezentacija i ko su favoriti za osvajanje EP?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke