Koronavirus = Černobilj?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 29.03.2020.
13:26
Izvor: Sportske.net

Kolike su sličnosti?

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Povezane vesti

Za Andrija Ševčenka, situacija je vrlo slična, opasna i delikatna.

Ukoliko niste znali, u ukrajinskom Černobilju 1986. godine dogodila se najveća nuklearna nesreća koja je odnela na hiljade života zbog najveće radijacije još od atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki u drugom Svetskom ratu.

Ukrajina, tada kao deo Sovjetskog saveza, doživela je pravu katastrofu, na stotine hiljada građana moralo je da promeni sredinu, odnosno napusti opasnu zonu. Okolina Černobilja ostaće kao "Zabranjena zona", odnosno životno nenaseljiva još 24 HILJADE godina.

Koronavirus nije toliko štetan, ali za Andrija Ševčenka nema dileme da je izolacija slična onoj iz 1986.

"Živim blizu Londona, u predgrađu. Zaključan sam 10 dana u svom stanu. Živimo u veoma teškim trenucima i nadamo se da će brzo proći. Sve što možemo da radimo jeste da slušamo savete stručnjaka i da verujemo u vlasti država. Svi doktori širom sveta rade odličan posao, sestre, medicinski radnici, volonteri... hvala svima što brinu o nama. Oni su istinski heroji našeg doba
", rekao je Ševčenko i nastavio:

"Sličnu situaciju doživeo sam kao devetogodišnjak kada se dogodio Černobilj. Tada je eksplodirala nuklearna elektrana, bilo je jako teško. Jedino smo mogli da verujemo u odluke vlade. Nismo smeli da radimo glupe stvari, kao što je napuštanje domova. Isto je i sada. Niko ne može da zna da li je zaražen, jer je moguće da je virus u nama i da ga prenosimo drugima, a da ne osetimo nikakve simptome. Ne smemo da mislimo samo na sebe, već i na druge", istakao je Ševčenko.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke