Kopa Amerika - Selesao bolji bez Neja, poslednje Mesijevo razočaranje?

Autor: Vladimir Stojanović
petak 14.06.2019.
16:16
Izvor: Sportske.net

Naredne noći počinje najstarije kontinentalno takmičenje na svetu.

EPA-EFE/Joedson Alves
EPA-EFE/Joedson Alves

Povezane vesti

Brazil će prvi put u tri decenije biti domaćin Kopa Amerika, cilj je jasno za Selesao osvojiti ovo takmičenje, prvi put u deceniji. Zanimljivo, iako po mnogima prva fudbalska sila na svetu, Brazilci nisu baš uspešni na kontinentalnom prvenstvu.

Naime, osvojili su ga samo osam puta u 45 navrata, poslednji put slavili su 2007.

Ali, kada su 1989. bili domaćini, uspeli su da osvoje, ovo najstarije kontinentalno prvenstvo na planeti, prvo izdanje je odigrano još 1916.

Brazilci će biti bez Nejmara, mnogi kažu da to nije neki hendikep s obzirom na to u kakvom je stanju, Tite će se osloniti na igrače sa Mundijala koji se nije završio prema očekivanjima. Ali, domaći teren, mnogo fudbalera željnih dokazivanja, definitivno je Selesao prvi favorit. Uz to, sve analize pokazuju da bolje igraju bez Nejmara i da će Firminjo i Gabrijel Žesus imati mnogo više prostora nego kad je ražalovani kapiten u timu.

Brazil


Argentina koja je slavila 14 puta, ali takođe se poslednji put okitila titulom davne 1993. stiže sa Mesijem. Mnogi kažu da je ovo njegova poslednja šansa da osvoji nešto u seniorskoj konkurenciji sa "Gaučosima", čak tipuju da bi novo razočaranje značilo povlačenje iz nacionalnog dresa.

Argentinci su stigli blizu u poslednja dva navrata i oba puta izgubili od Čilea u finalu na penale. U stvari od 2004. Argentinci su na poslednjih pet prvenstava četiri puta gubili meč za titulu.

Lionel Mesi


Najviše kruna ima Urugvaj, 15, jednu više od Argentine, oni imaju velike ambicije i na ovom takmičenju, Suarez se oporavio, Urugvaj je 2011. slavio protiv Argentinaca, ali je to njihov jedini trijumf u ovom veku. Dominacija "Urusa" vezuje se za predratni period, osvojili su od prvog turnira do 1942. čak osam titula.

Jedini timovi koji su više od jednom bili prvaci su Paragvaj, Čile koji brani dve poslednje krune. Po jednom su šampioni bili Kolumbija 2001. i Bolivija 1963.

Jedina dva tima iz Latinske Amerike koja nemaju titulu su Ekvador i Venecuela.

Na Kopa Amerika od 1993. gostuju timovi iz drugih konfederacija, mada ne iz Evrope, Meksiko igra stalno od 1993. Kostarika je bila pet puta na prvenstvu, Amerikanci četiri, Katar, Jamajka i Japan imaju po dva učešća, Panama, Haiti i Honduras igrali su po jednom.

Urugvaj

Ovogodišnje izdanje ima 12 timova iz dve konfederacije, osim Comnebola, igraće i dve azijske zemlje, Katar i Japan.

Timovi su podeljeni u tri grupe, u prvoj su Brazil, Bolivija, Venecuela i Peru, u drugoj Argentina, Kolumbija, Paragvaj i Katar, u trećoj Urugvaj, Ekvador, Japan i Čile. U četvrtfinale idu po dva najboljeplasirana, plus još dva najbolja trećeplasirana tima.

Igra se u pet gradova na šest stadiona, domaćini su Porto Alegre, Sao Paolo, Salvador (Baija), Rio i Belo Horizonte.

Šampionat se otvara noćas, domaćin Brazil igraće protiv Bolivije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke