Ko je rumunski sudija o kome priča ceo svet? Kontroverze da, ali da li je i rasista?

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 09.12.2020.
09:37
Izvor: Sportske.net

Mnogo nejasnoća oko čitavog slučaja, osim jedne, Rumuni peru ruke, iako su ga oni poslali da sudi i pored svega što ga prati. Šta je objašnjenje sudija?

EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Povezane vesti

Sebastijan Koltesku je preko noći postao jedan od najpoznatijih sudija na svetu.

Četvrti arbitar duela PSŽ i turskog šampiona je prema tvrdnji gostiju svojim rasizmom naterao igrače oba tima da se vrate u svlačionicu i zahtevaju da bude udaljen, meč će biti nastavljen danas.

Inače, on je još pre gotovo 15 godina sudio u rumunskoj eliti ali je zatim ražalovan i poslat u drugu ligu. Prema tvrdnjama koje stižu iz Rumunije, čitava karijera Kolteskua je prožeta nekim kontroverzana. U Evropi je sudio ove sezone samo meč kvalifikacija u LE između Širokog Brijega i Kairata i bio četvrti sudija u duelu Šahtjora i Reala.

Adrijan Porumbolo nekadašnji igrač i sudija, posmatrač na mečevima rumunske lige i bivši direktor Vasluija kaže da je za Kolteskuom uvek bilo problema. On je sklon greškama.

baner

"Ne postoji utakmica u kojoj ne greši", tvrdi Porumbolo.

Điđi Bekali ga je pre desetak godina posle pobede Steaue nad Braneštijem napao da nije korumpiran nego samo loš.

Najpoznatiji meč je između Astre i Steaue pre pet godina kada su poništena tri gola favoritu, klub iz Bukurešta je izgubio sa 2:0, a sudija Koltesku je umesto crvenog pokazao žuti karton kada je Kojokaru, napadač Astre udario rivala bez lopte.

Tada je suspendovan, pa nije sudio duel Žiline i Bilbaoa u EL. Dve godine ranije, dao je šest crvenih kartona u duelu Petrolula i Gaz Metana.

Tada je uhvatio za grlo Muta koji je tražio objašnjenje, tvrdio je posle meča da se branio od nasrtaja.

baner

Iz Rumunije su noćas stigle osude na tačun sudije Kolteskua, mada uz ogradu da ne znaju da li je rasista, odnosno da mu se nikada to nije dešavalo u domaćoj ligi. I dalje još nije jasno šta se dogodilo, osim da Pjer Vebo nazvan "crncem". Demba ba je onda rekao rumunskom sudiji, "zbog čega kada pokazuješ glavnom na nekog drugog igrača ne kažeš belac". Inače, Koltesku je glavnom arbitru pokazao koga treba da kazni.

Sudije se brane da ga nije nazvao "crncem" već crnim fudbalerom i da nije mislio ništa loše. Ali to nije ubedilo Turke. Rumuni kažu da reč "crnac" nema nikakve rasističke konotacije u njihovom jeziku.

Turci su odbili da se vrate na teren dok četvrti sudija ne bude uklonjen i zamenjen nekim iz VAR sobe, a podržali su ih i fudbaleri PSŽ.

baner

Leonardo je sišao na teren da razgovara sa sudijama i delegatom UEFA, ali i da podrži odluku svojih igrača.

Meč će biti danas nastavljen, bez spornog sudije.

Postoji i mišljenje da je incident naduvan, da Koltesku nije zaista mislio da uvredi Veba, da se nespretno izrazio. Kako god sigurno je da je sa suđenjem završio...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Herkules88
Wednesday, 09.12.2020
14:01

Kad mene neko nazove "belcem" treba da se uvredim? Ne podržavam ono aludiranje na majmune, bacanje banana i takve stvari, ali ne razumem kakva je to uvreda da nazoves crnca crncem, kako se kinezi ne ljute kad ih zoveš žutaćima

avatar
Südkurve München
Wednesday, 09.12.2020
13:58

Demba Ba mu bambuso ženu

avatar
Nemanjici
Wednesday, 09.12.2020
12:41

Pa ne kaze se dzabe u negativnom kontekstu da si RUMUN.
Ne moze da kaze onom tamo crncu, na funkciji koju obavlja. NIsam rasista ali da li bi belom liku rekao onom tamo belcu. Ne bi naravno. Ili onom tamo zutom. On kao sudija i profesionalac barem je mogao da upamti broj igraca ako imena ne moze. Ali kako su u modernom fudbalu nestali dostojanstvo, profesionalizam i obavljanje posla kako treba dolazi do ovih stvari.

avatar
Lecter
Wednesday, 09.12.2020
11:39

Razapese coveka...Nisam rasista ali ako je neko tamnoput moras ga zvati crnac. Svi mi koristimo tu rec.

avatar
BlagoMeniOpetJA
Wednesday, 09.12.2020
13:16

iako razumijem da crnac nije rasizam, zna gdje je i da se prati sve sto kaze. sta je falilo da kaze npr treci sa lijeve strane (ili gdje je vec sjedio)

avatar
zlogi
Wednesday, 09.12.2020
11:25

Ocigledno politicka korektnost postaje bolest modernog doba. Svakome sve smeta, nigde muskaraca i zena - zrelih i profesionalnih ljudi, sve derista. Pa sta ako je sudija rekao crnac, kako je trebao nazvati? Obojeni? Afrikanac? Kako? Nek se dogovore oko termina koji je za njih korektan i nek kazu ovako nas nazivajte i sve ok. Ovakvim ponasanjem ce oterati mnoge normalne ljude od sebe koji bi im inace pruzili podrsku. Sto vise nesto nameces (ideju, misljenje, poglede na zivot itd) na veci otopr nailazis i teras ljude u drugu krajnost. Ne kaze nas narod dzaba: "Tiha voda breg roni.".

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Wednesday, 09.12.2020
11:08

KoŽokaru, Demba Ba

avatar
Bato C.
Wednesday, 09.12.2020
10:57

Protiv rasizma i PODRŠKA ZA RUMUNSKOG SUDIJU