Ključni igrači, tradicija, ko ide u finale?

Autor: Nikola Miloradović
sreda 08.05.2019.
21:01
Izvor: Sportske.net

Evo nekih zanimljivosti pred revanš meč polufinala Lige šampiona između Ajaksa i Totenhema.

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Večeras se od 21h sastaju Ajaks i Totenhem, u okviru revanš susreta polufinala LŠ.

Prvi meč dobili su "Kopljanici", koji su u Londonu slavili sa 1:0, te imaju lepu prednost pred večerašnji revanš na "Johan Krojf Areni".

Ipak, ništa nije gotovo, Erik ten Hag je napravio jednu promenu u sastavu u odnosu na prvi meč, sa druge strane Poketino je preuzeo jedan veliki rizik, ali je i dobio veliko pojačanje u napadu, više o sastavima OVDE.

Pred sam meč trener Ajaksa je u startnih 11 umesto Davida Neresa uvrstio Kasprea Dolberga.

U nastavku pogledajte neke zanimljivosti pred ovaj meč, ko su igrači od kojih se najviše očekuje, kao i na čijoj strani je tradicija.

- Samo jedan tim od prethodnih 17 koji su izgubili svoj prvi meč u polufinalu Lige šampiona kod kuće, uspeo je da izbori finale. Interesantno, to je bio Ajaks, koji je u sezoni 1995/96 izgubio 1:0 od Panatinaikosa, da bi u revanšu u Grčkoj slavio sa 3:1.

- Ajaks pokušava da izbori plasman u prvo finale posle 1996. godine (kada su izgubili od Juventusa), dok bi Totenhem postao 40. tim u istoriji Kupa evropskih šampiona i Lige šampiona, koji bi se našao u finalu i prvi su tim koji će doći do svog prvog finala još od Čelsija i 2008. godine.

- Totenhem je u poslednja dva susreta Lige šampiona na gostovanjima holandskim timovima remizirao, a viđena je i hrpa golova (10). Takođe, od početka 2018. godine, Sparsi su dobili samo jedan meč na gostovanju, protiv Dortmunda u osmini finala ove sezone (u ostalim susretima tri remija i dva poraza).

- Najteži poraz koji je Ajaks na svom terenu doživeo od strane engelskog tima bio je od Totenhema u septembru 1981. godine. Sparsi su tada slavili sa 3:1.

- Ajaks nema pobedu kod kuće u eliminacionoj fazi Lige šampiona ove sezone (dva remija i poraz). Mogli bi da postanu tek četvrti tim koji se plasirao u finale Lige šampiona sa više pobeda u gostima nego kod kuće u toj sezoni, nakon Mančester junajted (2010/11), Juventusa (2016/17) i Real Madrida (2017/18).

- Zaključno sa kvalifikacijama, Ajaks je odigrao 17 utakmica u Ligi šampiona ove sezone (6 u kvalifikacijama, 11 u grupnoj i eliminacionoj fazi), više od bilo kojeg tima ove sezone. Izgubili su samo jedan meč od ovih 17, kada su u četvrtfinalu poraženi od Real Madrida kod kuće (1:2).

- Totenhem je imao samo jedan šut u okvir gola u prvom meču protiv Ajaksa, što je njihov najgori rezultat u utakmicama Lige šampiona.

- Od svih timova koji su igrali polufinale, Ajaks je jedini klub koji je postigao makar po gol u svakom meču u Ligi šampiona ove sezone.

- Hakim Zijeh je postigao gol ili upisao asistenciju na četiri od pet mečeva Ajaksa u eliminacionoj fazi Lige šampiona (dva gola i dve asistencije). Asistirao je Van de Beku kod jedinog gola u prvom susretu sa Sparsima.

- Hjong-Min Son, koji je propustio prvi duel ove dve ekipe u Londonu, postigao je pola golova Totenhema u nokaut fazi Lige šampiona ove sezone (četiri od osam). On je najbolji azijski strelac u istoriji takmičenja (12 golova).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke