Kinezi preduzimaju korake, nema više basnoslovnih trošenja, uzeće model od najorganizovanije lige na svetu!

Autor: Nikola Miloradović
četvrtak 03.05.2018.
15:00
Izvor: Sportske.net

Čelnici fudbalskog saveza razmatraju uvođenje mera koje bi ograničile potrošnju klubova.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Fudbale u Kini je u prethodnih par godina doživeo veliku ekspanziju.

Ekipe sa Dalekog istoka su počele da dovode zvezde iz Evrope, mamili su ih ogromnim platama, a klubove ostavljali bez izbora bezobraznim ponudama.

Tako trenutno u Kini igraju igrači poput Hulka, Oskara, Aleksa Teišeire, Janika Karaska, Aksela Vitsela i mnogi drugi igrači koji bi bez problema mogli da igraju na najvišem nivou i u Evropi.

Ipak, nekontrolisano trošenje dovelo je do toga da klubovi zabeleže velike gubitke na kraju sezone, kako im prihodi na pokrivaju ni plate igrača koja dovode iz inostranstva, a da ne govorimo i o obeštećenjima koja plaćaju posebno evropskim klubovima.

Podsetimo da je Brazilac Oskar Čelsiju plaćen 60 miliona evra od strane Šangaj SIPG-a, dok je Karlito Tevez bio plaćen 37,5 miliona evra godišnje od strane Šangaj Šenhue.

Zabrinutost koja se javila u FS, ali i u vladi Kine je sasvim opravdana, pa su na nedavnom sastanku saveza razmatrana moguća rešenja, kako bi se održao kvalitet, ali kako država, liga i klubovi ne bi ispaštali.

Najbolja ideja do koje su došli je stvaranje takozvanog "seleri kepa" (salary cap), po uzoru na NBA ligu.

Tako bi klubovi u Kini na plate igrača mogli da daju maksimum 75% od svog godišnjeg prihoda, a očekuje se da ovaj plan stupi na delo 2021. godine, kako bi klubovi dobili dve godine da se spreme za nova pravila.

Ovo znači da će klubovi zavisiti od svojih prihoda, Kina bi evropskim igračima mogla da postane nepoželjnija destinacija za nastavak karijere, ali bi nesumnjivo najjači klubovi i dalje bili u mogućnost da sa par kvalitetnih igrača iz evropskog fudbala pojačaju svoje šanse za osvajanje trofeja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Okocha
Thursday, 03.05.2018
16:16

Generalno, salary cap je ok stvar, treba ga uvesti i u Evropi, smanjio bi se jaz izmedju klubova, gledali bi zanimljivija prvenstva i verovatno se ne bi desavalo da neki tim bude prvak 5-6-7 godina za redom. Ok, jaki klubovi bi i dalje imali prednost zbog ipak vecih prihoda, ali bi se uticaj plastike istopio...