Kike Setijen - Apsolutni, poslednji fudbalski romantik

Autor: Milovan Longinov
nedelja 09.02.2020.
14:54
Izvor: Sportske.net

Jednog dana šetaš u svom selu pored krava, a drugog si trener jednog od najvećih klubova na svetu, to bi bila, doslovce najbolja definicija onog što je doživeo Kike Setijen. Uostalom, takvom rečenicom je i započeo svoju promociju na “Kamp Nou” pre nešto m

EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA
EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Povezane vesti

Jedan od poslednjih fudbalskih romantika, koji u karijeri nije osvojio nijedan trofej, dočekao je svoju 61. godinu da ostvari svoj san - da postane deo kluba u kome je najzlatnije stranice istorije ispisao njegov idol i fudbalski otac - Johan Krojf.

Setijenova filozofija je prosta i najbliže rečeno identična sa onom "krojfovskom" koju je kasnije preuzeo i Pep Gvardiola - kada je lopta kod nas, protivnik ne može da nas ugrozi, kada je protivnik daleko od našeg gola, i nema loptu, još teže mu je da nas ugrozi ako je tamo izgubimo.

"Kada smo kao klinci izlazili ispred kuće da igramo fudbal, nevažno da li smo znali da ga igramo ili ne, voleli smo to zbog lopte u nogama. I onda, kada objasniš igračima da je tvoja ideja da ćemo da igramo tako što ćemo da imamo loptu u posedu 70 od 90 minuta, njihovi izrazi lica se promene i počnu da daju mnogo više od sebe i sve postane lakše", objašnjava Setijen svoju filozofiju.

Dakle, stvar je jasna, dodajemo se, trčimo, umaramo protivnika, na njegovoj polovini i ako pogrešimo, odmah tamo ga i napadnemo da je što pre vratimo u svoj posed. Takav fudbal Kike Setijen igra gde god bio trener - u svom selu, u trećeligašu Lugu, Las Palmasu, Betisu i danas Barseloni. Istina, često njegovi timovi primaju mnogo golova, ali takođe mnogo i postižu, i to je njegova čar i način da uživa u svom poslu.

Baner

Kike Setijen je čovek Rasing Santandera, u kom je rođen, u kom je počeo i završio igračku i započeo trenersku karijeru još davne 2001. godine. Ipak, pažnju na sebe skrenuo je tek vodeći trećeligaša Lugo, koga je uveo u drugu ligu impresivnim, napadačkim fudbalom. Svoje igrače je redovno činio najboljim verzijama sebe i to ga je dovelo na najveću scenu - za početak u Las Palmas.

Na Kanarskim ostrvima je proveo dve sezone, da bi potom stigao poziv Betisa. Na "Benito Viljamarinu" je naterao Španiju da o njemu priča i da mediji o njemu pišu. Neverovatnim pasing fudbalom, atraktivnim, na gol više, vodio je Betis do šeste pozicije na tabeli i plasmana u Ligu Evrope.

U sezoni 2018/19, nakon koje je dobio otkaz, Kike Setijen je postao prvi trener koji je u jednoj sezoni pobedio i Real Madrid i Barselonu na gostujućem terenu. Preciznije, u eri Ernesta Valverdea, Barsa je na svom stadionu izgubila upravo od Kikea Setijena rezultatom 4:3.

Kike se u nedelju od 21:00 vraća na svoj "Benito Viljamarin", na kom je produžio karijeru čudesnom Hoakinu, napravio Đovanija Lo Selsa, Žuniora Firpa, i mnoge druge. Za njega će ova utakmica imati poseban značaj, a nema dileme da će ga publika pozdraviti velikim aplauzom.

Ako je neko to zaslužio, onda je to Kike Setijen. Poslednji, apsolutni fudbalski romantik.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
adidas forever
Monday, 10.02.2020
14:31

Jednog dana šetaš pored krava, a drugog dana pored volova. :D

avatar
Crveni Lucifer
Sunday, 09.02.2020
16:01

Brzo ce ovi najuriti ovog vozaca ferbusona i muzaca krava, a jos brze ce ga popljuvati. Samo neozbiljan klub bi ovakvom liku dao sansu koji u sedmoj deceniji nema ni jedan jedini trofej