Kakva priča! Od gradilišta nadomak "Emirejtsa" do trave stadiona Arsenala!

Autor: Nikola Miloradović
sreda 14.02.2018.
19:06
Izvor: Sportske.net

Fudbaler švedskog Estersunda proživljava istinsku bajku.

EPA-EFE/Robert Henriksson
EPA-EFE/Robert Henriksson

Povezane vesti

Arsenal će se u četvrtak sastati sa ekipom Estersunda u okviru prve nokaut faze Lige Evrope. Meč počinje u 19h, prvi susret igra se na "Jamtkraft" areni u Švedskoj.

U ekipi osvajača švedskog kupa definitivno će se naći i engleski fudbaler Kurtis Edvards, koji je do pre samo par godina igrao u trećoj švedskoj ligi!

Za Edvardsa je sve počelo u redovima akademije Midlsbroa, ali vezni fudbaler nije uspeo da se nametne na "Riversajdu", te je ostao bez kluba.

Nakon toga otišao je na probu u niželigaša Hartlpul, ali nije uspeo da se izbori za ugovor.

"Odustao sam od fudbala zaista. Imao sam probu u Hartlpulu, što je stvarno veliki pad od Boroa i kada su rekli ne, počeo sam da verujem da je to to", počeo je svoju priču Edvards.

Nakon što nije uspeo da se izbori za ugovor u niželigašu, počeo je da radi sa svojim ocem.

"Počeo sam da radim sa ocem, bavili smo se teškim fizičkim poslom po čitavoj zemlji. Bili smo u Birmingemu, Liverpulu, Londonu. Bio sam stalno u Kings Krosu, koji nije daleko od Arsenala i ispijao sam piva sa svojim prijateljem. Bilo je teško.

Bolelo me je celo telo na kraju svakog dana. Tada sam imao doživeo onaj 'j*****' trenutak, bio je to šamar koji mi je trebao.

Bio sam pomalo talentovan i morao sam da se dogovorim sam sa sobom, zbog čeka sam digao ruke?
", nastavio je Edvards.

Prijatelj ga je povezao sa Brajanom Vejkom, sugrađaninom iz rodnog Tissajda koji je radio u švedskom trećeligašu Iterhogdalu.

Probu je obavio putem "Fejsbuka", očajnički želeći da oživi karijeru, ostavio je svoj alat, pokupio kopačke i krenuo put Skandinavije.

Oko godinu dana kasnije stigao je poziv od švedskog prvoligaša Estersunda, koji je sa klupe vodio engleski stručnjak Grejem Poter.

Falili su im igrači za prijateljsku utakmicu, a iako je prethodne večeri odigrao punih 90 minuta, Edvards je vozio pet sati do Stohkolma za utakmica u dresu Estersunda.

Oduševio je, Poter ga je pozvao nazad i ponudio mu ugovor.

"To je bila ta druga šansa koja mi je trebala. Izneverio sam sebe svojim stavom kada sam bio mlađi. Nisam shvatao šta je potrebno da bi bio uspešan.

Imao sam sve na tacni od malih nogu, bio sam visoko cenjen i uvek sam mislio da će biti lako. Nezrelost me je koštala
", rekao je Edvards.

Curtis Edwards Kurtis Edvards Kertis Edvards Salisu Abdullahi Salisu Abdulahi Estersund

U međuvremenu je dosta toga naučio tokom odrastanja daleko od svog doma, u kom je svake večeri izlazio sa prijateljima.

"Svaki vikend samo pio i tapkao sam u mestu. Toga više nema, pogotovu jer je pivo ovde devet funti po krigli", našalio se Edvards".

U Švedskoj je upoznao i svoju sadašnju devojku, koju je za Božić vodio u London, gde su prošli pored "Emiretjsa". Oboje nisu mogli da poveruju da će Kurtis uskoro zaigrati na tom stadionu.

"Vau, ovo će biti stvarno", rekao je sebi vezista Esterdunda.

Ovaj tim iz Švedske je načinio pravu senzaciju plasmanom u eliminacionu fazu Lige Evrope, najpre su iznenadili Galatasaraj u kvalifikacijama, a potom su uspeli da prođu dalje u grupi sa Atletik Bilbao, berlinskom Hertom i ukrajinskom Zorjom.

Edvards je postigao i gol u remiju sa Bilbaom od 2:2, za koji je tada nastupao novajlija Mančester Sitija, rekordno plaćeni Ejmerik Laport (65 miliona evra).

"Bio je veoma dobar, ali nigde ga nije bilo kada sam ja dao gol", rekao je uz smeh Edvards.


Prisetio si tog pogotka, koji ga je naterao da shvati da njegova ekipa može sa svima da se nadmeće.

"Prošli smo po desnoj strani, otišao sam na ivicu kaznenog prostora i lopta mi je legla na volej. Šutirao sam nisko, iz prve i smestio je u donji ugao, sjajan osećaj.

U tom trenutku počnete da razmišljate da i niste tako daleko od takvih timova. Nakon svega što mi se deslio i svih sumnji koje sam imao u sebe ranije, nakon ovih utakmica počneš da razmišljaš koliko daleko ustvari možeš da doguraš.

Pa isto tako, zašto ne bismo uradili nešto protiv Arsenala? Pobedili smo Galatasaraj i remizirali sa Bilbaom, naravno da verujemo
", izjavio je Edvards.

Zaista sjajna priča 24-godišnjeg fudbalera švedskog Estersunda, videćemo da li ga u budućnosti čeka i karijera u Premijer ligi, ukoliko se pokaže protiv Arsenala, sve je moguće.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke