Kako učiniti ligu neizvesnijom i bogatijom? Španci pronašli recept!

Autor: Beta Beta
četvrtak 14.11.2019.
13:11
Izvor: Beta

Ponosni na primenjene metode.

EPA-EFE/PACO CAMPOS
EPA-EFE/PACO CAMPOS

Povezane vesti

Mere finansijske kontrole klubova doprinele su da ovogodišnje takmičenje u španskoj ligi bude najkonkurentnije u poslednjih više od 20 godina, saopštili su čelnici lige.

Otkako su se za pobedu uvela tri boda 1995. godine, u Primeri nije bilo neizvesnije na vrhu tabele. Posle 13 kola razlika između vodeće Barselone i devetoplasirane Valensije je pet bodova. Najbliže tome bila je sezona 1998, kada je šest bodova delilo prvih osam ekipa.

Barselona i Real Madrid su prvi i drugi na tabeli sa po 25 bodova, ali i utakmicom manje, pošto u oktobru nisu odigrali veliki derbi zbog mitinga katalonskih separatista u Barseloni.
 
Valjadolid na 13. mestu je na samo tri boda zaostatka od mesta koje vode u kvalifikacije za Ligu Evropa, dok je Eibar na 15. mestu bliži mestu koje vodi u Evropu nego zoni ispadanja.

Među ekipama u gornjem delu tabele su Real Sosijedad, Hetafe i Granada.

"Mere finansijske kontrole koje je liga uvela pre šest godina omogućile su klubovima da smanje dugovanja i dale im veći kapacitet ulaganja ali i održavanja svojih igrača. Manji klubovi su napredovali", rekao je predsednik španske lige Havijer Tebas.

On je naveo da je promena iz 2015. godine, kada je centralizovan metod prodaje televizijskih prava, umesto da svaki klub posebno pregovara, takođe pomogao da se uveća konkurentnost u ligi jer je znatno povećao prihode većine manjih klubova.
 
"Vrhunski klubovi će se uvek boriti za vrh, ali ne lagano kao prethodnih godina, kada su šampioni osvajali ligu sa 100 bodova. Sada je teže vrhunskim klubovima da pobeđuju", dodao je Tebas.

Dvostruki uzastopni šampion Barselona već je pretrpela tri poraza ove sezone, od Levantea, Granade i Atletik Bilbaa. Real je izgubio od Majorke, a Atletiko Madrid od Sosijedada.

Barselona je osvojila samo 66 odsto mogućih bodova, što je najmanji procenat među liderima na tabeli u pet najboljih evropskih liga.

"Moramo da budemo pažljivi kako ne bismo oslabili naše klubove za međunarodna takmičenja, pošto su nam oni pomogli da napravimo brend. Moramo da pronađemo ravnotežu"
, rekao je Tebas.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke