Kakav oproštaj Pepa Gvardiole od svog učitelja Johana Krojfa!

  • Autor: Milovan Longinov

  • 25. mart 2016.

  • 13:25

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Ako tako kaže iskreni Pep Gvardiola, onda tek ne možemo da zamislimo veličinu Johana Krojfa.

Kakav oproštaj Pepa Gvardiole od svog učitelja Johana Krojfa!
Španski trener je u dirljivom intervjuu otkrio da o fudbalu ništa nije znao dok nije upoznao Johana Krojfa.

Za one koji ne znaju, Pep Gvardiola je dobio šansu u prvom timu kada je na klupi početkom devedesetih sedeo Johan Krojf. Jednom prilikom, na treningu Barselone B, Krojf je savetovao trenera drugog tima da ''tog malog što beskorisno stoji kraj desne aut linije prebaci na zadnjeg veznog da povezuje odbranu i napad''.

Sledeće sezone, Pep je prekomandovan sa iste pozicije u prvi tim Barselone. Zbog fizičke konsititucije Pepa Gvardiole, Krojf je u startu kritikovan, na šta je on samo kratko odgovorio:

''Znam da nije visok za tu poziciju, ali ima inteligneciju kao nijedan igrač na svetu, a u međuvremenu će valjda i porasti'', govorio je Krojf početkom devedesetih.

Gvardiola i Krojf

18 godina kasnije, Krojf je bio najzaslužniji što je tadašnji predsednik Đoan Laporta na klupu postavio upravo Gvardiolu, a ne Žozea Murinja. Od 2008. do 2012. godine, Barselona je osvojila 14 trofeja, pa nije ni čudo što je Pep rekao danas o smrti Johana Krojfa.

''Nisam znao apsolutno ništa o fudbalu dok nisam upoznao Krojfa. Naravno da će nam svima nedostajati njegovo biće i to što ga nećemo više videti, ali njegov uticaj na fudbal živeće zauvek. Mi koji smo ga poznavali lično imali smo tu sreću da uživamo u svemu što nas je učio. Svi smo ga kopirali na neki način, neki kao treneri, a neki kao tehnički sekretari, čak i kao komentatori, koji su ga često citirali'', rekao je Gvardiola.

On je potom otkrio zanimljivu priču kada ga je jedan od sinova pitao ko je Johan Krojf.

''Jednom smo bili na večeri i ja sam pričao o Johanu. Jedan od mojih sinova nije znao ko je on, pa me je upitao da mu objasnim ko je Johan Krojf. Objasnio sam mu da je on bio jedan od onih učitelja koje deca najviše vole jer ih je naučio da vole školu. Moj sin je netremice rekao ''On je kao Merlin?''. Da, upravo to. On je bio Merlin. Posebna osoba koja je pomagala svima nama'', ispričao je Pep Gvardiola.

Gvardiola i Krojf

Katalonac tvrdi da Barselona nikada ne bi postala ono što je danas da nije bilo Johana Krojfa.

''Barselona je iznad svih nas, ali je tek Johan Krojf svojim dolaskom doneo pravu revoluciju i načinio ovaj klub tako velikim. Kada sam odlazio u Nemačku, mnogi su bili skeptični, ali je Johan verovao u mene. Nije slučajnost ni to što su Andoni Zubiazareta i Ćiki Begiristajn postali dobri sportski direktori. Svima nama, Krojf je pomogao da shvatimo šta je fudbal. I moram da priznam da se često zapitam u nekoj situaciji šta bi Johan uradio. Upravo sam se to zapitao na poslednjem meču sa Juventusom, kada se čitav svet srušio na moja leđa. Johan Krojf je besmrtan'', zaključio je Pep Gvardiola.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari