Kakav fudbalski dan za Berlin, klasni sukob ili neizbrisivo prijateljstvo?

Autor: Vladimir Stojanović
subota 02.11.2019.
10:59
Izvor: Sportske.net

Da je ovo pitanje postavljeno pre desetak godina, imali bismo jasan odgovor. Ovako, stasale su mlađe generacije koje imaju drugačije mišljenje.

EPA/Hannibal Hanschke
EPA/Hannibal Hanschke

Povezane vesti

Herta i Union, odvojeni zidom, povezani bratskom vezom koju ni podeljena Nemačka nije mogla da izbriše. Štaviše, ojačala je prijateljstvo dva kluba iz potpuno suprotnih delova grada, ali i različitih klasa.

Od 1961. do 1989. dok je postojao zid, nije bilo fudbala. Ali, to ih nije sprečilo, stanovnici zapadnog dela grada, navijači Herte, dolazili su u Istočni Berlin kako bi pomogli pristalicama Uniona u derbijima protiv Dinama, Štazijevog tima. Pisali smo več bilo je mnogo nereda, sindikalni Union je uvek bio trn u oku istočnonemačkih komunistima.

Naravno, Nemci sa Istoka nisu mogli da gledaju Hertu u Zapadnom Berlinu, ali jesu u istočnom bloku, odnosno zemljama komunističkog lagera.

Legendarna priča je kada je oko 15000 navijača Uniona i Herte putovalo na meč kupa UEFA protiv Dukle iz Praga, u pitanju je bilo četvrtfinale ovog takmičenja 1979.

Zid je pao deset godina kasnije, navijači su naravno odmah zajedno proslavili slobodu od komunizma, a naredne godine je igrana prijateljska utakmica "Olimpija" je bila puna, meč je pratilo blizu 60 000 ljudi, to je bio prvi sudar prijatelja za 28 godina.

Inače, oni ne mogu da budu različitiji, Herta je iz bogatog kvarta Šarlotenburg, iako nema neke uspehe za nju navijaju bogatiji Berlinci, ovaj klub je jednom bio prvak i to 1931. godine.

Union dolazi iz siromašnog radničkog Kopenika. Naravno, klubovi se kasnije u ujedinjenoj Nemačkoj nisu sastajali do početka ove decenije kada je Herta ispadala u niži rang, u Cvajti su klubovi slavili zajedništvo, 2009. je istina odigrana prijateljska utakmica na otvaranju stadiona Alte Forsterei, bilo je 5:3 za Hertu.

Ali, onda je veći berlinski klub ispao, pa su se našli sa Unionom u istom rangu, "crveni" su slavili u gostima, sledeće godine se Herta revanširala, dva meča su završena remijima. Dakle, po pobeda na obe strane u Cvajti.

Herta se vratila u Bundesligu, Union je i dalje vojevao u nižem rangu do ove sezone kada su u baražu izbacili Štutgart. I sada, konačno u eliti, ugostiće danas Hertu. I dok stara garda insistira na zajedništvu, mlađi navijači kažu da je to prošlog i da je u pitanju gradski derbi.

Herta je želela da igra meč 9. novembra kada je godišnjica pada zida, ali je Union to odbio.

"Ovo je derbi i klasni rat, ta vremena su prošla", rekao je obožavani predsednik Uniona, Dirk Cingler.

Danas će u istočnom Berlinu biti krcato 22 000 ljudi, a izgleda da je sentimentalnost ostala u prošlom veku.

Meč se igra od 18:30.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke