Kad je klupa užarena, zovi trenera Kastilje!

Autor: Aleksa Blaćanin
utorak 13.11.2018.
23:12
Izvor: Sportske.net

Da li je Real doneo pravu odluku ili će Perez uskoro tražiti novog trenera?

Epa/Javier Lizon
Epa/Javier Lizon

Povezane vesti

Real Madrid je danas objavio da je Solari potpisao ugovor sa Madriđanima do leta 2021. godine. Kraljevski klub je bio u ogromnoj krizi i za sad se ispostavilo kao da je Perez doneo odlučnu odluku jer nije pravio nikakve nagle poteze i trošio ogromno bogatstvo za novog trenera, već privremeno postavio Solarija, koji je do tad vodio Kastilju. Solari je poverenje opravdao sa četiri vezana trijumfa i uz gol razliku 15:2, a upravo to je najbolji start bilo kog trenera Reala još od 1929. godine (ako se pogleda učinak u prvih 4 meča). Kada se sve to uzme u obzir, Solari je zasluženo dobio šansu.

Ovo nije prvi put da Real Madrid kada je u krizi postavi nekog trenera koji je već vodio njihov B tim. Ko je sve vodio Kastilju i A tim i kako su se pokazali?

1) Migel Munjoz

Nakon vrlo zapažene karijere u dresu Reala, i nakon što je čak nosio i kapitensku traku kraljevskog kluba, Migel je želeo da se oproba kao trener. Svoju trenersku karijeru je započeo 1959. godine, a vodio je Real Madrid B (Kastilju) ili "Plus Ultra" kako se tada zvao tim. Nakon godinu dana u drugom timu, odmah je prekomandovan u prvi tim. Narednih 14 godina je bio trener ovog tima. Za to vreme je osvojio čak 9 La Liga i dva evropska kupa. Bio je prava legenda kraljevskog kluba.

2) Amansio

Amansio je 14 godina bio igrač Reala, bio je pravi "čarobnjak" na terenu. Nakon što je 1976. godine "okačio kopačke o klin", on se priključio Realovom omladinskom timu u želi da pomogne razvoju mladih igrača. Proveo je dosta dugo u omladinskom timu, a 1982. godine je postavljen za trenera Kastilje. Nakon dve godine, postao je trener prvog tima. Ipak, samo sedam meseci se zadržao na klupi Reala, ali igrači koje je on pronašao su bili vrlo bitni za Realovu istoriju u narednim godinama. Treba istaći Emilija Butragena, Majkla, Manola Sančisa i Martina Vaskeza.




3) Raman Groso

Groso nije samo preuzeo čuvenu "devetku" od Alfreda Di Stefana, već ga je 1991. godine zamenio na mestu trenera Reala. To je bila privremena opcija sve dok Radomir Antić nije doveden. Ipak, Groso će biti zapamćen kao igrač, a ne kao trener. On je osvojio 7 titula u La Ligi i trofej u Evro Kupu.

4) Visente del Boske

Bilo je potrebno čak 12 godina od kako je postavljen za trenera Kastilje, do kad nije preuzeo prvi tim Reala, ali to čekanje se definitivno isplatilo. Jedini trofej koji ovaj trener nije osvojio sa kraljevskim timom je Kup Španije (Copa del Rey), ali zato dve titule u Ligi i dve uzastopne titule u Ligi šampiona su bile dovoljne da bude jedan od miljenika madridske publike. Del Boske je vodio Real od 1999. do 2003. godine, a pored navedenih trofeja, osvojio je još i Superkup Španije, Superkup Evrope i Interkontinentalni Kup. Treba istaći da je bio vrlo uspešan i kao trener reprezentacije Španije, sa kojom je osvojio Mundijal 2010. godine.

5) Marijano Garsija Remon

Garsija Remon je bio ugledni golman Reala osamdesetih godina, ali ipak na mestu trenera se nije dugo zadržao. Napravio je pravu čaroliju dok je vodio Kastilju u periodu od 1990. do 1993. godine, a onda je trenirao Sporting Hihon, Albasete, Las Palmas, Salamancu, Numansiju i Kordobu i tek onda seo na klupu prvog tima Reala. Prvi je bio pomoćnik Hozeu Antoniju Kamaču, a nakon njegovog otkaza, on je preuzeo tim 2004. godine. Ipak, na toj poziciji se zadržao samo 4 meseca.

6) Rafa Benitez

Rafa je u mladosti igrao za Kastilju, ali je već sa 33 godine (1993.) počeo svoju trenersku karijeru, upravo u drugom timu Reala. Zamenio je Garsiju Remona, o kome smo već pisali. Nakon Kastilje, Benitez je vodio brojne timove (Valensija, Liverpul, Inter, Čelsi i Napoli su samo neki koje je vodio), a čak je uspeo i da osvoji Ligu šampiona sa Liverpulom 2005. godine. Nakon svih tih uspeha, Rafa je 2015. godine seo na klupu kraljevskog tima, ali početak od 10 mečeva bez poraza je bio samo dobar start. Nakon toga su usledili loši rezultati, a pretpostavlja se da nije bio omiljen među ključnim igračima Reala i da je to razlog zašto je Rafa dobio otkaz nakon samo sedam meseci.

7) Huan Ramon Lopez Karo

Nakon 4 godine provedenih u Kastilji, Lopez je postavljen kao zamena za Luksemburga koji je dobio otkaz u decembru 2005. godine. Ipak, ubrzo je i Lopez smenjen.

8) Đulen Lopetegi

Kako je sve otišlo na pogrešnu stranu? Dobio je otkaz već u oktobru. On je vodio Kastilju u sezoni 2008/09, ubrzo je otišao u špansku repzentaciju, tačnije omladinske selekcije. Konstantno je napredovao i nakon jednog neuspešnog pokušaja kao trener Porta, dobio je pozic nacionalnog tima Španije. Ove godine, njegov tim je krenuo na Mundijal u Rusiju, a verovatno su bili i blagi favoriti da osvoje ovo prvenstvo. Ipak, Lopetegi je pristao da zameni Zinedina Zidana u Realu, a nakon toga on je dobio otkaz (samo par dana pre početka samog Mundijala). Nakon nešto manje od 5 meseci, i užasnih rezultata, Lopetegi je dobio otkaz u Realu.




9) Zinedin Zidan

Sam dolazak Zidana 2014. godine je bio dosta kontroverzan. On je bio optužen da je preuzeo posao a da nije imao potrebne značke za to. Ipak, on je za svoje dve godine u Kastilji pokazao da je spreman da nasledi Beniteza, a ostalo je istorija! Za manje od tri godine koliko je bio trener na "Santijago Bernabeu", Francuz je osvojio tri uzastopne Lige šampiona, dva puta prvak sveta, a osvojio je i jednu titulu u La Ligi. On se povukao u maju, u nadi da tim može da nastavi sa odličnim rezultatima i bez njega.




Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Logika i argumenti
Wednesday, 14.11.2018
01:50

Kada je uzarena klupa uskacu momci u zutom da zatvore takmicenje...