Kad je Arsenal bio Sitijev supermarket...

Autor: Milovan Longinov
subota 17.10.2020.
13:01
Izvor: Sportske.net

Od dolaska Arapa, „Građani“ najviše kupovali od Vengera

Povezane vesti

Manje je poznata činjenica da je kraljevska porodica iz Emirata želela da kupi Liverpul. Delegacija crvenih je putovala u Dubai, ali kako su kasnije otkrili, posrednici nisu uspeli da im obezbede nijedan sastanak sa članovima kraljevske porodice Al-Maktum.

Oni su uleteli u zagrljaj avanturista, Amerikanaca Žilea i Hiksa i ta epizoda se loše završila.

A, kako je Siti završio u rukama Arapa?

Pa, Taksin Šinavatra je bio u nevoljama zamrznuti su mu računi u Tajlandu gde mu je pretilo hapšenje. On je napravio dobar posao, iako je „Građane“ kupio za oko 30 miliona evra, uz dugove i svoj deo deonica, plus ono što je uložio u klub, izašao je iz čitavog posla u plusu 25 miliona. Godinu dana ranije je posle vojnog puča bio smenjen sa mesta premijera Tajlanda, zatim je kupio klub, a već sledećeg godine ga prodao Arapima.

Baner

Kupac je bio polubrat vladara Emirata, Kalife Bin Zajeda, Šeik Mansur. On je jedan od 19 sinova bivšeg emira, čovek od poverenja vladara, njegov zamenik, ali i čovek koji je zadužen za predstavljanje zemlje u svetu. Njegov fond je otkupio Siti, a na upravljanje je klub dao Kaldonu Mubaraku.

Ovaj dalji rođak kraljevske porodice se školovao u Americi, otac mu je bio ambasador UAE u Parizu, ubijen je u atentatu 1984. Obavljao je poslove od značaja za državu, bio CEO fonda Mubadala, ali i još nekoliko državnih fondova, pa je jasno zbog čega mu je poveren klub.

Emiraćani su uložili veliki novac u klub, a interesantno je da su najviše igrača doveli iz Arsenala.

Sve je počelo dovođenjem Kolo Turea koji je sedam godina bio Guner, legendarna je priča kako je dobio angažman kada je na probi uklizao Arsenu Vengeru, Siti ga je platio 20 miliona. Tih godina, Arsenal je bio u finansijskoj stisci, uložili su ogroman novac u „Emirejts“, pa su im igrači odlazili u poslednjoj godini ugovora, nisu mogli da im ponude platu kao klubovi iz Mančestera. Istog leta kao i Ture, otišao je Adebajor i to za 30 miliona. Ispraćen je pogrdama, na prvom duelu sa Arsenalom je izvređan, ali je postigao ključni gol i pretrčao čitav teren da bi provocirao pristalice bivšeg kluba. Ali, sve u svemu nije se iplatio Sitiju, dao je 19 golova u 45 mečeva i posle mnogo kontroverzi otišao iz kluba.

baner

Dupli posao usledio je dve godine kasnije, Kliši je otišao za desetak miliona, delio minutažu sa Kolarovim, a u Arsenalu nisu mnogo patili jer su mislili da je Kieron Gibs bolje rešenje. Tu su se prevarili, ali kod Nasrija možda i nisu, on je imao problema i u Sitiju, plaćen je 30 miliona, osvojio je dve titule, ali je bio u senci čim je stigao De Brujne.

Bakari Sanja je kao slobodan igrač otišao 2015. na „Etihad“, i odigrao par sezona koliko mu je ostalo. I Patrik Vijeira je zaobilaznim putem, preko Italije stigao u Mančester, kao i golmani Stjuart Tejlor i Ričard Rajt. Ukupno sedam igrača je od stvaranja arapskog Sitija stiglo iz Arsenala, kao i Arteta koji se pridružio stručnom štabu Pepa Gvardiole, izučio zanat kod prijatelja i sada je menadžer „Gunera“, sedeće na klupi za vikend. Nije to prvi put, izgubio je na debiju u prvenstvu, ali je eliminisao Siti u kupu i osvojio trofej u debitantskoj sezoni.

U ovoj, Arsenal ima tri pobede i poraz, bolje su startovali od Sitija koji ima meč manje. I već je izgubio pet bodova, pa u ovoj meču ima imperativ pobede.

Baner 6

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke