Juve - Ko je imao veze sa kalabrijskom mafijom?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 23.10.2018.
19:35
Izvor: Sportske.net

Ko je prisluškivan, ko je od uprave imao veze sa mafijom i glavno pitanje - da li je Bući ubijen ili je izvršio samoubistvo?

EPA/JULIO MUNOZ
EPA/JULIO MUNOZ

Povezane vesti

Klupko se polako odmotava.

Juventus je bio kažnjen, kao i predsednik kluba Andrea Anjeli, jer su prodavane karte na kredit kalabrijskoj mafiji koja ih je kasnije preprodavala. Anjeli je prevashodno kažnjen sa godinu dana suspenzije i 20 hiljada evra, a kasnije mu je suspenzija smanjena i kazna je porasla na 100 hiljada evra.

Sa druge strane, Roko Dominelo, navijač koji je blizak kalabrijskoj mafiji zvanom "Ndrangeta", kažnjen je sa sedam godina zatvora.

Podsećamo da skandalima nije bio kraj, Rafaelo Bući je 2016. godine pronađen mrtav ispod vijadukta u Fosanu, radi se o navijaču Juventusa koji je imao veze sa kalabrijskom mafijom.


Kako je počelo?

Čitav slučaj je počeo utakmicom Juventus-Milan u aprilu 2013. godine.

Jedan transparent na kome je pisalo "Gobi" je bio na toj utakmici što je bio znak istražiteljima da je "Ndrangeta" uplela svoje prste među navijače Juventusa. Ključni čovek je gore pomenuti Domielo, sin jednog od glavnih mafijaša, upravo je on počeo sa preprodajom ulaznica.

U klubu su znali da se ulaznice preprodaju, ali navodno nisu imali pojma da to čini "Ndrangeta" i da ona daje uputstva navijačima koji su to radili.

Ubijeni Bući je dve godine prisluškivan od strane istražitelja, svi njegovi razgovori su sa velikom pažnjom ispraćeni, a upravo je on bio jedan od navijača koji su direktno preprodavali karte i bili povezani sa kalabrijskom mafijom.

Javlja se još jedan lik u čitavoj priči, vođa navijača iz grupe "Drugi", Dino Moćiola. Njegov blizak saradnik, skoro pa zamenik je bio ubijeni Bući.

Moćiola je bio jedan od glavnih likova u čitavoj priči, a kako bi njegov kriminal bio uspešniji, odlučio je da ne koristi niti internet, niti telefon. Poslednja njegova fotografija datira iz 1989. godine, tada je bio uhapšen zbog oružane pljačke koja je rezultirala ubistvom policajca. Godinama je na tribini "Dele Alpija" pisalo "ćao, Dino". Godine 2005. je pušten iz zatvora, ali nije mu bilo dozvoljeno da gleda utakmice sa stadiona. Njegova grupa "Drugi" se reorganizovala tada, a u jednoj borbi dve grupe navijača Juventusa Moćiola biva izboden nožem 2006. godine.


Ko je Rafaelo Bući?

Rafaelo Bući je završio ekonomiju, znao je sve oko finansija, bio je majstor u mahinacijama i Moćiolin čovek. Upravo on je bio zadužen za malverzacije sa kartama. Nije to sve, Bući je bio dobro povezan i sa klubom koji je želeo da smanji ulogu navijačke grupe "Drugi" na tribini, pa je sada jasnija i njegova smrt koja je usledila 2016. godine.

Pred svoju smrt isticao je nekoliko puta da je uplašen za svoj život jer je "dilovao" i sa Juventusom i sa "Ndrangetom". Autopsija je pokazala da se radi o samoubistvu, ali su advokati porodice preminulog bili odvažni u nameri da dokažu da se radi o ubistvu jer je imao znakove na svom telu koji su to dokazivali, poput ožiljaka na licu. Slučaj još nije razrešen.


Prisluškivanje istražitelja u Juventusu

Nakon njegove smrti prisluškivani su razgovori Juventusovog glavnog i odgovornog za obezbeđenje, Alesandra Danđela, i nekadašnjeg komercijalnog direktora kluba Frančeska Kalva koji je u to vreme radio u Barseloni. Danđelo je rekao Kalvu da je Bući mrtav, na šta je direktor istakao: "Znam, znam, već sam čuo."

U razgovoru između njih dvojice čulo se da je Bući bio preplašen dan pred smrt i da se plašio da bi "Ndrangeta" mogla da ga ubije svakog trenutka.

Niti jedan od pomenute dvojice nije saslušan.

Mediji su pokušavali da dobiju Đuzepea Marotu kako bi dao izjavu o prisluškivanju, ali on nije želeo da govori o tome.


"Ndrangetine" mafijaške taktike i pranje novca

Jedna od taktika "Ndrangete" i njihovog pranja novca jeste bila preko igre na sreću "Loto" i greb-kartica. Navodno je Bući jednog dana dobio 3111 evra, a ukupno je zaradio oko 200 hiljada evra. Dva dana pre nego što je pronađen mrtav, dobio je oko 25 hiljada evra, a svi tiketi su došli od prodavca cigareta u Kuneu.

Prodavac je kontaktiran od strane medija, insistirao je da su svi dobici bili legitimni, čak je i na pitanje kako je to moguće odgovorio da je Bući "najsrećniji čovek u Italiji".

Bućijev telefon je sadržao kontakte ljudi koji su preprodavali karte, a te karte su dobijali od Juventusa. Šef obezbeđenja Danđelo je svedočio o preprodaji karata, ali je isticao da ništa nije video.

Zarada navijača od preprodaje karata

Andrea Puntorno, jedan od navijača koji su bili u tom poslu, rekao je da je zaradio dve kuće i pekaru.

"Bilo nas je 600-700, ali nismo svi bili iz Torina. Pobrinuli smo se za karte i zaradili novac. Odakle nam karte? Pa iz Juventusa, valjda je to normalno. Uvek je bilo tako. Činili smo to bez ikakvih problema, naplaćivali smo i po 200-300 evra u zavisnosti od utakmice", rekao je on.

Roko Domielo je želeo da bude još bliži sa upravom kluba, želeo je i da predsednik bude Lapo Elkan 2009. godine, borio se za to, ali nije uspeo. Lapo Elkan je unuk Đanija Anjelija, a takođe je veoma blizak navijačkoj grupi "Drugi".

Prodavanje karata ultrasima u Italiji je praksa, ali nije dozvoljeno.

Da li je Bući izvršio samoubistvo?

Inače, jedan od navijača Juventusa je insistirao na tome da Bući nije izvršio samoubistvo.

"On je bio glup. Nije mu trebao novac, a znao je sa kim se upleo. Novac je lepa stvar, čak i ja pokušavam na različite načine da dođem do njega. Ipak, to je drugo, on je imao bliske kontakte koju su bili i previše bliski, tu je pogrešio, otišao je predaleko", rekao je navijač.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Antihepi
Tuesday, 23.10.2018
19:44

Било би лепо да напишете текст о спорној куповини Јунајтеда 2003. године од стране браће Глејзер. Верујем да мало људи то зна. Хвала унапред.

avatar
Bidza i Tridza
Tuesday, 23.10.2018
19:59

To je tek luda prica. Zbog takve kupovine ih navijaci i ne vole...

avatar
Antihepi
Tuesday, 23.10.2018
20:19

Лепо си рекао,то је тек луда прича.

avatar
NikkiCFC
Tuesday, 23.10.2018
20:00

Ako ih kupe saudijci bice jos gore.