Izbeglica koji večeras igra utakmicu života!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 23.08.2020.
12:46
Izvor: Sportske.net

Od izbegličkog kampa u Gani do finala Lige šampiona put ne može biti lak...

EPA-EFE/Alexander Hassenstein
EPA-EFE/Alexander Hassenstein

Povezane vesti

Bajern deluje kao kaznena ekspedicija u Ligi šampiona, a jedan od najbitnijih šrafova jeste 19-godišnji Alfonso Dejvis.

U "džep" je stavio sve Barsine zvezde, večeras ima priliku da se okiti titulom prvaka Evrope, ali put do Lisabona nije bio nimalo nalik prosečnom fudbaleru.

Naprotiv.

Njegovi roditelji Dibija i Viktorija su zbog građanskog rata morali da pobegnu iz Liberije, a "sreću" su pronašli u Gani gde je Alfonso i rođen.

U Gani nije bilo rata, ali to nije mnogo olakšalo porodici Dejvis koja je sve vreme bila zatvorena u izbegličkom kampu.

"Morali smo da budemo naoružani, tamo je bilo praktično nemoguće živeti. Nisam želeo to, pa sam odlučio da se prijavimo za useljenički program u Kanadi. Nisam mnogo očekivao, ali srećom uspeli smo da se preselimo u Edmonton", svedoči Dibija Dejvis, glava porodice.
Nije bilo lako, Alfonsovi roditelji su morali da rade prekovremeno dok je on čuvao svoja dva mlađa brata, ali se upisom u katoličku školu sve promenilo.

"Čega god se prihvatio, bio je bolji od svih. Trčanje, košarka, bilo šta. Bio je divno dete, uvek nasmejan i oko sebe je širio pozitivnu energiju", kazala je Meilsa Guco koja je radila kao trener u školi.

baner

Ona je potom kontaktirala Tima Adamsa, osnivača udruženja "Free Footy" koje pomaže deci da se besplatno bave fudbalom, koji je već na prvom treningu shvatio o kakvom se dragulju radi.

"Bilo je još dece koje su imale fizičke predispozicije kao on, ali je Alfonso imao fudbalski um kojeg je bilo nemoguće ne primetiti", govorio je kasnije Adams.

Ubrzo ga je primetio šef fudbalske akademije Sent Nikolas koji ga je posle jedne utakmice odmah i doveo, da bi sa 14 godina stigao u razvojni tim MLS ekipe Vankuver Vajtkepsa.

Postao je najmlađi debitant u istoriji USL lige (seniorska konkurencija, nivo ispod MLS) sa samo 15 godina i tri meseca.

Sa nepunih 16 je debitovao i u MLS ligi za Vankuver Vajtekeps što je privuklo ogromnu pažnju najvećih evropskih klubova.

U međuvremenu je postao i najmlađi debitant u seniorskoj reprezentaciji Kanade, pa se za njega pročulo i u Evropi.

Alfonso Dejvis Kanada

Od gomile klubova koji su mu obećavali blistavu karijeru, Dejvis se odlučio za Bajern koji je za njega izdvojio 10.000.000 evra što ga je u martu prošle godine načinilo najskupljim igračem iz MLS lige.

Postepeno je čekao svoju priliku, sve je češće igrao na poziciji levog beka iako je svoj talenat pokazao igrajući kao levo krilo, a procvetao je dolaskom Hansija Flika koji ga je "zacementirao" u prvih 11.

"Pohapsio" je igrače Barselone, siguran i pouzdan protiv Liona, a večeras se bori za naslov prvaka Evrope.

Mnogo teži deo posla je već uradio...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke