Istorija se ponavlja, posle Figovog, Barsu sačekalo Nejmarovo prokletstvo! Ovde ni druid ne može da pomogne...

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 02.07.2020.
11:24
Izvor: Sportske.net

Kada se sve uporedi, sračunaju brojevi i trošenje, Barsa se suočila sa poražavajućom istinom.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Povezane vesti

Barsi se sve ovo već desilo.

Ako se vratimo na početak veka, Đoan Gašpart je iznerviran i pod pritiskom nakon što je Figo za tadašnji svetski rekord od 60 miliona evra otišao u Real, kupovao nemilice i to su bili očajni transferi.

U pitanju je u starom novcu bilo 10 miliona pezeta, 6.6 je potrošeno na Marka Overmarsa, za još 1.75 je dovede Emanuel Petit, ali to nije bilo sve. Gašpart je pridoda Đerara i Alfonsa Pereza, potrošio više nego duplo u odnosu na dobijeno za Figa.

Rezultat je bio očajan, Barselona pet godina, do dolaska Laporte koji je doveo Rajkarda i Ronaldinja nije osvojila ništa.

Nakon gotovo dve decenije ponovilo se isto. Naime, Barselona je ponovo oborila svetski rekord, PSŽ je platio klauzulu od 222 miliona za Nejmara što je bio udarac za Katalonce, ali i signal da počnu da ponovo kupuje kao posednuti. Bertomeu je potrošio 300 miliona na Kutinja i Dembelea za samo pet meseci, rezultati su ponovo očajno. Jer, podsetimo, Nejmar je u svojoj prvoj sezoni, koju je Barsa posmatrala kao adaptaciju dao 15 golova i imao 15 asistencija u 41 utakmici. U drugoj sezonu je eskplodirao kada je stigao Luis Enrike. Osvojena je tripla kruna, dao je 39 golova i imao 11 asistencija u 51 utakmici. I naredne dve godine j3e bio sjajan, 31 gol i 25 asistencija i onda poslednje sezone, 20 golova i 26 asistencija. To su brojevi za nevericu, jer njegovi naslednici nisu napravili ništa.

Baner 9

Dembele je tri godine u klubu, sakupio je zbog povreda 74 meča, dao 19 golova i imao 17 asistencija, ali je pokazao da ima potencijal kad je spreman što je retko.

Kutinjo je u 76 mečeva dao 21 gol i imao 11 asistencija, Grizman u 43 meča 14 golova i 4 asistencije.

Baner

Nema potrebe da sabirate, u trojicu igrača je uloženo 420 miliona evra, rezultati se vide...

Zbog toga je posle Figovog, Barsu stiglu i Nejmarovo prokletstvo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
amigo999
Thursday, 02.07.2020
18:16

Od Figovog vremena pa do Nejmarovog su najbolja ekipa na svetu, sa igracima kao Ronaldinjo , Mesi...Oni bi voleli da budu tako prokleti dok postoje:):):)

avatar
P. S.
Thursday, 02.07.2020
14:46

Nema tu ni p od prokletstva, već samo korumpirana i nesposobna uprava. Jasno je da Neymar nije smeo biti pušten ni za kakve pare sve i da Barsa već nije duboko zagazila u raspad. Takav fudbaler bi pravio značajnu razliku u ma kom timu, uključujući i najjaču Brsu ikada, a kamoli u Barsi u kojoj samo on, Messi, Suarez i Iniesta preuzimaju odgovornost za ono što se dešava na terenu. Njegov realni doprinos je bio mnogo veći nego što te brojke pokazuju.

A raspad je počeo dovođenjem Luis Enriquea na klupu Barse. Moram da podsetim sve one koji se sećaju jedino triplete iz njegove prve sezone da je Enrique u toj prvoj polusezoni prosuo više bodova negoli trojica njegovih prethodnika zajedno u svojim prvim polusezonama. Po dolasku na klupu je vrlo brzo izborio epitet 'majstora rotacija' stavljajući fudbalere na za njih najbesmislenije pozicije, uključujući i one koje je trpao među startere, a nisu bili ni za klupu. Nakon 10 odigranih kola gledao je u leđa ne samo Realu, već i Atletiku i Valensiji. Ipak MSNI kvartet je vrlo brzo vratio Barsu na poziciju br. 2, ali se napred nije moglo pre svega zahvaljujući Enrique-u, njegovoj 'taktici' i rotacijama te lošim igrama Barse zbog toga. A onda je došao decembar i duel protiv Atletika, pred koji je Enrique navodno dobio ultimatum: ili pobeda ili pedala. Uspela je Barsa jedva da pobedi Atletiko sa 1:0, Enrique je preživeo na klupi i od tada do kraja sezone više se nije mešao u svoj posao: izvodio je na svaku utakmicu najboljih 11 fudbalera nezavisno od toga da li igraju protiv Kordobe i Almerije ili protiv Reala, PSG-a, Juventusa ili Bayerna. Takvim ponašanjem je omogućio MSNI kvartetu da donesu Barsi tripletu uz naravno mnogo sreće da se ni jedan od njih nije povredio do kraja sezone.

Danas bi Neymar bio još značajniji u timu u kome sve fudbalere osim Suareza ne zanima ništa drugo do da uvale loptu Messiju, pa neka on gleda šta će sa njom, ili da je vrate Ter Štegenu. Sa obzirom na stanje u Barsi verovatno ni dva Neymara ne bi bila dovoljna da se napadne LŠ, ali bi sigurno sprečio barem 2-3 od mnogih blamiranja Barse nakon njegovog odlaska. Naravno nije samo puštanje Neymara Barsu dovelo u ovakvo stanje, jer tu su besmislene kupovine Dembelea, Grizmana i mnogih drugih, upropaštavanje Kutinja i mnogih drugih, dovođenje Valverdea, pa sada i ovoga itd. itd. itd.

avatar
Gorila u magli! LFC
Thursday, 02.07.2020
14:21

Cekaj pa zar transfer politiku ne vodi Mesi,koga kriviti onda?!

avatar
jv
Thursday, 02.07.2020
13:38

Čuj prokletstvo....
Nejmar je sazreo, i sada je mnogo bolji nego što je bio, Grizman je igrač koji je bio fantastičan u AM, gde je tim postavljen defanzivno, pa on može da trči sa loptom, to je u Barseloni nemoguće, pa je njegovo dovođenje glupost. Bilo bi i glupost veka, ali tu je Dembele. On je talenat i ništa više, da su ga doveli za 50 miliona to bi bila kocka, ovako je glupost veka. Očajan karakter, lenj i skkon povredama. Kutinjo je vrhunski igrač, ali ga nisu pravilno iskoristili. Nisam mislio da ću ovo ikada reći, ali vreme je da kleknu pred Gvardiolu.

avatar
Mak-Juventino
Thursday, 02.07.2020
13:01

Nepismeni , dobili 220 mil. za Ney , potroslili duplo vise za da ga zamene , sada Fati sa 16 godina je prvi izbor ! Sramno

avatar
Le Tissier
Thursday, 02.07.2020
12:28

Nema prokletstva vec samo necije krivice. Kutinju se nije pronaslo mesto u ekipi, jednostavno on nije tip igraca koji daje 30 golova po sezoni kao sto su neki ocekivali, on je trebao da ima ulogu kao recimo Iniesta. Dembele ima te silne povrede, neki kazu da je neprofesionalan neki da mu ne odgovaraju treninzi na kojima mnogo manje pretrci nego na utakmicama, ja mislim da je istina izmedju. A Grizman nije ni debitovao maltene vec su krenule price oko sukoba sa Mesijem, meni deluje da njemu fali samo malo vise podrske od navijaca, saigraca ili uprave. Sve u svemu u Barsi se trazi instant rezultat, a ko to ne pruzi nema puno prilika za adaptaciju, a nekim igracima to treba bilo da su placeni 150 ili 15 miliona.