Ispovest Viljaš-Boaša - Od opsesije i ljubavi do bolnog rastanka sa Murinjom!

  • Autor: Milovan Longinov

  • 04. oktobar 2016.

  • 19:34

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Portugalac pričao o svojoj povezanosti sa Žozeom Murinjom i kako je najviše naučio od svog mentora i sadašnjeg menadžera Mančester junajteda.

Ispovest Viljaš-Boaša - Od opsesije i ljubavi do bolnog rastanka sa Murinjom!
Gotovo da nije bilo osobe u fudbalskom svetu koja pre pet godina, kada je sa Portom osvojio Ligu Evrope, nije verovala da je Andre Viljaš-Boaš naslednik Žozea Murinja.

Njihove priče bile su toliko slične, radili su zajedno, imali sličan princip rada, međutim, mlađi Portugalac nije uspeo da ostvari tako visoke ciljeve kao Žoze Murinjo.

''U periodu kada sam stasavao kao trener, rad sa Žozeom Murinjom je bio najbolji deo mog života. Bio sam u potpunosti posvećen radu sa njim, da učim od njega i da pređem na neki sasvim drugi nivo. U Murinja se jednostavno zaljubite i on postane vaš idol. Želeo sam da budem kao on, da imam isto znanje kao i on i da upijem apsolutno sve informacije koje mi je davao''
, priznao je donedavni trener Zenita.

Viljaš-Boaš je potom otkrio da postoje i loše posledice duboke povezanosti sa Murinjom, a njegov krah sa Žozeom došao je kada je odlučio da napusti njegov stručni štab u Interu.

''Ako vam se desi da upoznate pogrešnu stranu njegove ličnosti, onda se stvari promene i i shvatite da to više nije ista osoba. On poseduje neverovatnu sposobnost da izvuče najbolje iz vas, što ima dobre i loše posledice kod ljudi. Moje posledice bile su da sam posle svađe sa njim započeo samostalnu trenersku karijeru'',
zaključio je Viljaš-Boaš.

Murinjo i Viljaš Boaš

Inače, obojica Portugalaca su polaznici trenerske škole velikog Bobija Robsona, kom je Murinjo bio prevodilac, dok je Viljaš-Boaš bio skaut u inostranstvu. Kasnije, Viljaš-Boaš se pridružio Murinjovom stručnom štabu u Portu, a kasnije mu je bio pomoćnik i u Čelsiju od 2004. do 2008. godine, kada je došlo do rastanka.

Murinjo je otišao u Inter, dok je Viljaš-Boaš odlučio da krene samostalnu karijeru, najpre kao trener Akademike u sezoni 2009/10, a potom je usledio senzacionalni poziv u Porto sa kojim je osvojio Ligu Evrope 2011. godine. Nakon toga usledio je prelazak u Čelsi, što je prema njegovim rečima, bio preveliki zalogaj.


''Čelsi je bio preveliki korak u tom trenutku, preveliki izazov za koji nisam bio spreman. U tom momentu, nisam bio dovoljno fleksibilan kao menadžer. Bio sam komunikativan, ali se nisam dovoljno prilagođavao situaciji. U Totenhemu sam već naučio da budem drugačiji i da se prilagodim. U profesionalnom fudbalu morate ići korak po korak. Cilj je kolektivni uspeh, ali svaki pojedinac dobija različite zadatke od svog menadžera i ne možete sa svakim da budete isti. U Čelsiju je grupa veoma važna, a ja sam zapeo sa svojim metodama i nisam uspeo na vreme da se izvučem'', zaključio je Viljaš-Boaš.

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari