Infantino predstavio plan za novo takmičenje, hoće li ovo "ugasiti" Ligu šampiona?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 23.10.2018.
16:46
Izvor: Sportske.net

U UEFA se ne slažu, ko će dobiti ovu "bitku"?

Beta/Walter Bieri/Keystone via AP
Beta/Walter Bieri/Keystone via AP

Povezane vesti

Predsednik FIFA Đani Infantino predstavio je novi plan odigravanja Svetskog prvenstva za klubove.

Ono bi uključilo, između ostalih, i najbolje klubove u Evropi i takmičenje bi se igralo svake godine, Infantino je otkrio da ima bankarske garancije vredne čak 12 milijardi dolara za četiri godine održavanje ovog turnira od strane neimenovanih sponzora.

Međutim, spekuliše se da će najveći deo novca stići iz Saudijske Arabije, tačnije njenog princa Mohamada bin Salmana koji je takođe zainteresovan za kupovinu Mančester junajteda.

I to je problem jer je on optužen da je naredio ubistvo novinara u toj zemlji i evropski klubovi smatraju da bi to ukaljalo ugled koji je stican decenijama, pa i vekovima.

FIFA ima još jedan predlog da se svetsko prvenstvo za klubove održava svake četiri godine po ugledu na Mundijal, te da svakom klubu pripadne po sto miliona evra od učešća.

U UEFA se plaše da bi to moglo da ugrozi Ligu šampiona i ne gledaju blagonaklono na ove predloge, predsednik evropske krovne fudbalske organizacije Aleksandar Čeferin smatra da bi tako "prodali igru".

Rešenje se na nazire, ali FIFA na kraju ipak ima glavnu reč.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NUSKNV-S/P/M/R
Wednesday, 24.10.2018
11:45

Nije na EU nego ne EP, a te reprezentacije mogu da se plasiraju na EURO i preko kvalifikacija, nista nije izgubljeno.

avatar
jv
Tuesday, 23.10.2018
18:08

U Ligi Šampiona je najveći novac, sada FIFA želi novo takmičenje pod njihovim okriljem da novac uzmu oni, a ne UEFA. Ko god da dobije, mali uvek gube, iako mi se boljim čini UEFA Liga Šampiona, koju samo treba proširiti na veći broj klubova, tako da i manje razvijene fudbalske sredine dobiju svoje predstavnike.

avatar
DropkickMurphys
Tuesday, 23.10.2018
17:32

U ovoj eri korporativnog ,kapitalistickog fudbala,formiranje nekakve Super Lige Sampiona je neminovno.Samo je pitanje vremena.

avatar
Südkurve München
Tuesday, 23.10.2018
17:11

U UEFA se plaše da bi to moglo da ugrozi Ligu šampiona i ne gledaju blagonaklono na ove predloge, predsednik evropske krovne fudbalske organizacije Aleksandar Čeferin smatra da bi tako 'prodali igru'. -------Sigurno bi bilo bolje takmicenje od Lige Nacija gde ce najslabije reprezentacije biti na EU, a nece jedna Nemacka, Holandija, Poljska...