Infantino predlaže novi format Svetskog prvenstva za klubove

Autor: Beta Beta
petak 18.11.2016.
15:55
Izvor: Beta

Predsednik FIFA Đani Infantino najavio je danas mogućnost da se Svetsko prvenstvo za klubove proširi na 32 kluba i da se igra u junu.

Beta/AP Photo/Ronald Zak
Beta/AP Photo/Ronald Zak

Povezane vesti

Novi sistem takmičenja koje klubovi ne vole, mogao bi da počne da se primenjuje od 2019. godine. Utakmice bi se igrale poslednje tri nedelje juna, a cilj promene sistema je privlačenje emitera i sponzora.

Infantino je izneo predlog posle nagadjanja da Kina želi da bude domaćin više međunarodnih fudbalskih utakmica, kao deo širokog plana po kom se velika sredstva ulažu u sport.

Kineska kompanija Alibaba potpisala je prošle godine ugovor po kom će biti generalni sponzor Svetskog prvenstva za klubove od 2022. godine.

Infantino nije pristalica postojećeg formata, u kom se u decembru takmiči sedam klubova. Prošlogodišnji turnir u Japanu je zaradio malo više od 20 miliona dolara od marketinških prihoda. Turnir u Maroku godinu dana ranije profitirao je duplo više.

Plan proširenja je praćen Infantinovom idejom da Svetsko prvenstvo 2026. godine igra 48 reprezentacija, o čemu će se raspravljati na sastancima čelnika FIFA u Cirihu 9. i 10. januara.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Povratak kralja 45
Friday, 18.11.2016
17:13

Sve vam je malo - novac će definitivno uništiti draž fudbala!

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 18.11.2016
17:05

Potpuno nepotrebno takmicenje bi onda bilo,jer tek tada klubovi kao sto su,River Plata,Boka Juniors,Santos,itd. Nece imati nikakvu sansu da osvoje u konkirenciji svih najjacih egropskih ekipa,a i samim takmicenjem bi LS izgubila na znacaju,jer sto biti prvak evrope kada mozes biti prvak sveta? Takodje,shvatam da sve ovo rade da bi imali zaradu kao sto NBA ima,ali NBA ima samo 30 klubova,jednu ligu i PO i kraj,,kada bi oni pravili 300 kupova i u ligu ubacili novih 50ekipa,verujem da bi opao kvalitet,samim tim i zarada