Imaju podatke o nameštanju, ali na kineskom?!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 19. decembar 2013.

 • 12:09

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Da nisu ozbiljne stvari, bilo bi smešno, ali na Apeninima svaka akcija ovog tipa završi kao farsa.

Imaju podatke o nameštanju, ali na kineskom?!
Posle "farsopolija" koji nikada do kraja nije razrešen, podaci o nameštanju utakmica sa vremena na vreme isplivaju u režiji tužilaštva u Kremoni, predvođenog tužiocem Robertom Di Martinom.

Mnogi kažu da on samo traži pažnju javnosti, sve se ponekad pretvara u lov na veštice, ali u Seriji A decenijama zatvaraju oči na čudne rezultate, remije sa kvotom 1.20. puštanja u poslednjim kolima.

Da ne pričamo o drugoj i trećoj ligi koje predstavljaju Divlji Zapad, igrači su slabo plaćeni, ima mnogo kombinacija, svake godine veliki broj timova gubi status profesionalac zbog dugova. Onda se ugase i sa novim imenom krenu iz pete lige, za par godina, ili čak preskačući rangove vrate se tamo gde su bili.

Pre par dana su javnost potresle priče o nameštanju u režiji Gatuza i Brokija, prvi je bivši reprezentativac i legenda Milana, drugi takođe poznat igrač koji je još uvek aktivan.

Jasno da velika imena privlače medije, Gatuzo je već razapet na stub srama, iako nikada ranije njegovo ime nije dovođeno u pitanje sa klađenjem, za razliku od nekih drugih, još poznatijih italijanskih reprezentativaca.

Na spisku tužilaštva je stotinak utakmica, ponovo se priča o nepristojnim ponudama, igračima koji su dobijali ponude, ali nisu prijavljivali pokušaje nameštanja, iako su odbili u tome da učestvuju. Zbog toga su neki optuživani poput reprezentativaca Bonućija i Pepea, neki su propustili EP kao Krišito, iako njegova umešanost nije dokazana. Antonio Konte je odležao suspenziju, iako je u pitanju bila reč jednog igrača, protiv svih ostalih, iz vremena kada je trenirao Sijenu.

Hapšenje odnosno predaja nekadašnjeg igrača Novog Pazara i Vićence, Almira Gegića nije bacilo očekivano svetlo na nameštanje, jer je od toga prošlo dosta vremena, ali krupnih riba nema. Pod sumnjom je bio kapiten Lacija Stefano Mauri, sada se navodno pominje Kinez Kvi Vanguji, jedan od ljudi iz klana koji je nameštao u Aziji. Kod njega je nađena, prema nekim informacijama sveska sa imenima i brojevima telefona igrača Serije A koji se klade. Sve je na kineskom, pa sad sledi operacija prevođenja.

Na Apeninima se već smeju čitavoj priči, telefonski pozivi nisu dokaz o sportskoj prevari, ali će se opet ići na varijantu da je igračima nuđen novac za nameštanje, a da oni to nisu prijavili.

Niko i ne želi da prijavi, iz straha od kriminalaca, ali i da ih klubovi neće zaštititi, takvih slučajeva je već bilo i za teže stvari nego što je pokušaj nameštanja, recimo pretnje huligana, pa čak i maltretiranje fudbalera.

Zvuči poznato, ali svi se prave ludi.

Možda prevodilac sa kineskog ipak reši stvar.

Podsetimo se još jednom za koje utakmice optužuju Gatuza i Brokija, iskreno, nama ne deluju sumnjivo, mada možda su u pitanju pravi majstori...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari