Idealna zamena za Klopa? Trojica kandidata i teško da može neko četvrti!

Autor: Milovan Longinov
sreda 25.03.2020.
09:00
Izvor: Sportske.net

Ugledni list ponovo se bavio zanimljivom temom u doba kada nema fudbala.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Liverpul Eho je juče napisao zanimljiv članak o najvećim promašajima Liverpula od osvajanja poslednje titule (obavezno ga pročitajte OVDE), a danas je pripremio još jednu zanimljivu temu - ko će naslediti Jirgena Klopa?

Naravno, kao i svi ostali navijači Liverpula, niko niti želi niti veruje da bi Nemac u skorije vreme mogao da napusti Enfild, ali i pored toga, renominirani list bavio se ovom zanimljivom temom - životu posle Klopa.

O tome kako je i koliko Jirgen Klop promenio Liverpul, zaista svi znamo i tih pet godina možemo da stavimo u jednu složenu rečenicu. Od ekipe koja je slavila kada se plasira u Ligu šampiona, napravio je tim koji je igrao dva uzastopna finala i postao prvak Evrope, sada ima 25 bodova više od najjačeg Gvardiolinog Sitija i na pragu je titule posle 30 godina. Uz to, čekamo i da vidimo koje će sve rekorde oboriti - titulu sa 100+ bodova, najvećim brojem pobeda, razlikom u odnosu na drugoplasiranog...

Klop je u Borusiji Dortmund proveo sedam godina, ovo mu je peta u Liverpulu i jasno je da će Nemac jednom morati da napusti Enfild.

Stoga, Liverpul Eho izdvaja tri imena, dostojna zamene za fantastičnog Klopa, a to su - Stiven Džerard, Julijan Nagelsman i Pepijn Linders. Pa da krenemo redom...

Stiven Džerard

Stiven Dzerard

Teško da postoji igrač koga će Enfild ikada u istoriji voleti kao Stivena Džerarda. Nažalost, nije uspeo da osvoji titulu, postao je prvak Evrope u Istanbulu, ali će i pored toga Stivi Dži ostati besmrtan na Enfildu. Nakon što je 2016. godine odlučio da se povuče, Džerard je u sezoni 2017/18 vodio rezervni tim, da bi potom je dobio ponudu Glazgov Rendžersa.

Džerard je tim iz Glazgova konačno vratio tamo gde pripada, ali je i dalje bez trofeja i ne može da prekine dominaciju Seltika. Ipak, u Ligi Evrope, Rendžers je eliminacijom Brage, postao prvi škotski tim koji je slavio u eliminacionoj fazi jednog takmičenja još od 2004. godine. Pobeda u Bragi ocenjena je kao jednom od taktički najboljih partija u režiji Džerarda. Jasno je, Džerard bi u većoj ekipi mogao da pokaže mnogo više, njegov karakter i mentalitet pobednika niko ne dovodi u pitanje.


Julijan Nagelsman

Murinjo i Nagelsman

I posle Nemca - Nemac? Ovo bi možda delovalo pomalo neverovatno, ali Nagelsmana svakako vide kao drugog najboljeg nemačkog trenera posle Klopa i stručnjaka koji je budućnost. Ono što je napravio od Hofenhajma kao najmlađi trener na velikoj sceni (preuzeo ih sa 27 godina), a potom i što sada radi sa RB Lajpcigom, teško da neko ne može da prepozna kao majstorstvo. Nagelsman je održao dvočas fudbala Murinju u dvomeču sa Totenhemom i plasirao se u četvrtfinale Lige šampiona i sada čeka rasplet situacije zbog koronavirusa.

Što se stila igre tiče, veoma je sličan Klopovom - napadački orijentisan, direktan fudbal sa prejakim intenzitetom tokom 90 minuta. Fokusiran na dinamiku igre i inovativne taktičke ideje, Nagelsman je sebe postavio na prvo mesto na listi budućih najtraženijih trenera u Evropi.

Pepijn Linders

Jirgen Klop

Klopov uspeh je zaista neverovatan, ali teško da bi u tome uspeo bez jakog stručnog štaba, a njegova desna ruka je posle odlaska Željka Buvača - Holanđanin Pepijn Linders. On je radio u mlađim kategorijama PSV Ajndhovena i Porta, pre nego što je još 2014. godine stigao na Enfild i postao deo stručnog štaba Brendana Rodžersa.

Klop je po dolasku odlučio da ga zadrži, ali je Lindersu dozvolio da se oproba u samostalnoj trenerskoj karijeri, koja je prošla neslavno u holandskom NECu. Linders se vratio 2018. godine, u istom momentu kada je Buvač napustio Klopa, pa je Nemac odlučio da Holanđanina postavi za prvog pomoćnika.

Rezultat takve odluke donela je Liverpulu titulu u Ligi šampiona u prvoj sezoni, i trofej Premijer lige posle 30 godina.

Zaključak - ni mi, kao ni ceo svet, ne mislimo da će Nemac u skorije vreme napustiti Liverpul, ali ako mora da se bira neko ko će zauzeti njegovo mesto i započeti život posle Klopa, zaista teško da bi iko četvrti mogao da bude TAJ.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Amalainter
Wednesday, 25.03.2020
11:07
avatar
Mjolnir-HammerOfThor
Wednesday, 25.03.2020
10:24

Klopp će najviše još 4 sezone biti u Liverpulu (veoma je teško da će produžiti ugovor), a onda ih napušta i vjerovatno će da cilja posao u reprezentaciji.
Ako bi sada trebao da se izabere trener Stivi bi dobio posao jedino kad hi se u klubu budu vodili romantikom. On još uvijek nije dovoljno kvalitetan za najveći nivo. Sada ima još 3-4 sezone da sazri i da dokaže da može da vodi Liverpool, trenutno od njega ima mnogo boljih mladih menadžera. Možda bi mu najbolje bilo da preuzme neki tim iz PL sa sredine tabele prvo pa da se preko njih dokaže da je spreman za Redse