Hrvati strepe za baraž!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 11. oktobar 2013.

  • 23:40

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Rezultati devetog kola kvalifikacija za SP u Brazilu doveli su do toga da drugoplasirana reprezentacija iz grupe "A" uđe u krug selekcija sa najmanjim brojem osvojenih bodova, i da upravo Hrvatska ostane bez baraža za plasman na Mundijal.

Kvalifikacije za odlazak na SP u Brazilu, kada su u pitanju evropske selekcije, došle su, nakon večerašnjih utakmica, do poslednjeg čina. U većini grupa stvari su prilično jasne, neki su već na Mundijalu, dok neki i dalje strepe hoće li stići barem do baraža.

Takmičenje u devet grupa biće završeno u utorak kada će biti poznati svi timovi koji će direktno put Brazila, kao i imena osam reprezentacija koje kao drugoplasirane moraju u baraž.

Jedna drugolasirana selekcija, sa najmanjim brojem osvojenih bodova, ostaće bez šanse da se bori za mesto na planetarnoj smotri, a u ovom trenutku u najgorem položaju su reprezentacije iz grupe "B" i Hrvatska!

Preduslov da Hrvatska izbegne težak udarac jeste da poslednje mesto u grupi "A" zauzme selekcija Škotske kojoj "Kockasti" u utorak gostuju. Pravila su takva da se drugoplasiranim ekipama oduzimaju bodovi iz mečeva koje su igrali protiv poslednjeplasiranog u grupi čime bi Hrvatska, u slučaju da dobije Škote, ostala samo bez tri boda jer je u prvom meču poražena u Zagrebu.

U takvoj postavci stvari Hrvatska bi ostala na 17 bodova i svakako bi bila u baražu, ali postoji i onaj drugi, mračni scenario.

Ukoliko Srbija savlada Makedoniju u Jagodini, naši južni susedi biće poslednji u grupi bez obzira na ishod meča u Škotskoj. Tada bi Hrvatska ostala bez dragocenih šest bodova, a eventualni neuspeh u Škotskoj značio bi da Hrvati bivaju drugi sa samo 11 bodova!

Imajući u vidu položaj ostalih drugoplasiranih reprezentacija, takav scenario Hrvate stavlja u red onih sa najmanjim brojem bodova pa im mesto u baražu nikako nije zagarantovano.

Tamo će se, recimo, sigurno naći Šveđani, Turci ili Rumuni, Portugal ili Rusija, BiH ili Grčka, Engleska ili Ukrajina i Francuska.

Za Hrvatsku će biti jako bitno da Jermenija ne savlada Italiju jer će tada "Kockasti" paktično ostati na ivici ponora ali sa one strane na kojoj oni sa nešto više sreće.

Sve u svemu, pitanje druge najlošije reprezentacije koja će ostati bez baraža biće rešeno u utorak ali je više nego izvesno da će to biti Hrvatska ili drugoplasirana selekcija iz grupe "B".
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari