Hrvati protiv Francuza – Sećanje na Tirama

Autor: Darko Mitrović
utorak 08.09.2020.
12:52
Izvor: Boris Jovanović, Sportske.net

Sećanje na devedesete...

EPA PHOTO/HRVOJE GRGIC
EPA PHOTO/HRVOJE GRGIC

Povezane vesti

Iako ćemo u utorak gledati reprizu finala Mundijala iz Rusije, većina Hrvata će reći isto, mnogo im je teže pao poraz dve decenije ranije nego onaj pre dve godine.

Jer, tada, tek pet godina nakon sticanja samostalnosti naboj je bio mnogo veći, a fudbalskih razloga manje.

''Mi smo se okupili na bazi patriotizma, to nam je bio najveći kvalitet. Šteta što tada nisam znao ono što znam sada, bili bismo prvaci sveta'', reći će jednom „trener svih trenera“ kako neskromno sebe zove Miroslav „Ćiro“ Blažević.

Čovek u Jugoslaviji poznat kao „trener sa belim šalom“, koga je Priština, odnosno kosovski Albanci plaćala zlatom, nikada nije ispunio san, da sedne na klupu Zvezde. Ali, napravio je mnogo više trećim mestom sa Hrvatskom kada su naše komšije pretile da rasture Mundijalsku žurku.

Jer, za mnoge nije iznenađenje što je na prošlom Mundijalu Hrvatska stigla tako daleko, za razliku od ostalih balkanskih država stvorili su kult reprezentacije koji se ponešto i izlizao zahvaljujući korupciji i svim onim vanfudbalskim stvarima vezanima za ove prostore. Svejedno, od zemalja ex SFRJ Hrvatska je stigla najviše, mada se, sa namerom, uvek zaboravlja da je to jugoslovensko nasleđe, mislimo na francuski Mundijal.

Zbog čega su oni povukli najbolje?

Pa, pre svega zbog atmosfere i požrtvovanja, ono što je recimo tadašnjom SR Jugoslaviji koja je imala bolje igrače nedostajalo. Možda je Blažević na tragu, Hrvati su znali za koga i za šta igraju, uspeli su da se podignu i da im se pred očima ukaže finale. Imali su Francuze, neki manje balkanski tim se verovatno ne bi uplašio prilike da se bore za „Zlatnu boginju“ niti dozvolio da im Lilijen Turan da jedina dva gola u reprezentativnoj karijeri u 140 mečeva za „Les Bleus“.
-
-
Hrvatska je posle dobrog EP, sa istom generacijom, sazrelom za velike domete stigla u Francusku, mada niko nije očekivao da dođu u top 4 ekipe. Istina, mnogi su pominjali ovaj tim kao favorita iz senke, ali je mnogo više videlo Jugoslovene, to jest ono što je ostalo od njih kao najveće iznenađenje prvenstva.

I dok smo mi jadikovali za Mijatovićevom prečkom, nakon prosečnih partija i mučenja u grupnoj fazi (Holanđani su bili daleko bolji i što je važnije spremniji tim), Hrvati su izgubili od Argentine, ali su savladali Jamajku i Japan i otišli iza „Gaučosa“ u top 16.

Zabava je počela kada je najbolji strelac turnira Davor Šuker u napetom meču izbacio Rumune.

Posle toga je stiglo ono pravo.

Iako nije izgledalo da će tako biti, Nemačka je potučena do nogu, doduše nakon što je Kristijan Verns isključen. „Vatreni“ nisu imali milost, zgazili su Nemce do kraja sa 3:0, Jarni, Vlaović i neizbežni Davor Šuker su torpedovali „Pancere“.

I stigli u poziciju da sanjaju, kada je ponovo Šuker savladao Barteza i utišao bučnu publiku na tribinama. Ali, kako rekosmo, snovi su trajali kratko, Tiran je iznikao niotkuda, štoper pretvoren u beka, retko je viđao izbliza golmana rivala, ovoga puta je dva puta video loptu iza Ladićevih leda i postao heroj nacije.
-
Baner 3

Francuska je otišla u finale gde je rasturila Brazil, pa sigurno da su Hrvati, uz onu pobedu nad Paragvajem bili najteža prepreka do „devičanske“ titule prvaka sveta.

Hrvati su dali sve od sebe da osvoje bronzu, uspeli su, mnogo motivisanije su ušli u meč od Holanđana i na kraju slavili treće mesto.

Bio je to nestvarno veliki rezultat, razlila se euforija, uz dozu žaljenja.

„Šta bi bilo, kad bi bilo“, stara mantra svih Južnih Slovena, Hrvatska je poraz proglasila nedostatkom sreće, ali imala je relativno lake rivale u grupi, Rumunija ipak nije krem, protiv Nemaca su više od poluvremena igrali sa fudbalerom više. Neko će reći, sve se poklopilo, do Turama.

Ali, da li su zaslužili i dalje sreću posle onog ružnog simuliranja Bilića, kada je sudija naseo i posle čega je Loran Blan, poznat kao fudbalski džentlmen propustio finale.

Lilijan Tiram taj trenutak slave zove „Majls Dejvis“ moment, po svom omiljenom muzičaru.

„Zamislite mene da postignem gol, ne dva, već samo jedan. Niko nije mogao da veruje, ponajmanje ja, ma da mi je neko rekao, smejali bismo se zajedno“, kaže više od dve decenije posle tadašnji štoper Parme.

Tiram je inače kod gola Šukera bio krivac, nije izašao iz ofsajda, a poseban kuriozitet je bio da je pobedu doneo levom novog.

„Ne šutiram levom, ne umem, to je bio čist instikt, nešto čudno desilo se tog dana“, zaključuje svetski prvak iz 1998. godine.

Šuker je uvek tvrdio da je Hrvatska zaslužila finale, ali i da to što su daleko stigli nije iznenađenje.

„Pa Boban je igrao u Milanu, Bilić i Štimac u Engleskoj, ja u Realu, i ostali su bili strašni igrači, imali smo odličan tim“, priseća se predsednik hrvatskog saveza.

Hrvatska je u ove dve decenije pokazala da ništa nije slučajno, uglavnom su igrali na velikim takmičenjima, uspevali da pobede i velike reprezentacije i da se okliznu protiv malih. Na kraju, na Mundijalu u Rusiji su igrali finale, ostali iz regiona mogu samo da im zavide.

Ali, ostalo je od tada, Hrvatska nikada nije pobedila Francusku. U šest mečeva, četiri poraza i dva remija, jedan je bio na EP 2004.

Sada će se ponovo suočiti, nije prijateljska gde su Francuzi dobili dva puta od tri meča, ali ni LN nije previše bitna. Neće biti previše golova, a Hrvati će teško slaviti bez obzira na prazne tribine.

Ne propustite

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Tuesday, 08.09.2020
16:10

I nije pet (godina) nego sedam.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Tuesday, 08.09.2020
13:57

Sa Portugalom su jos gori, 0-1-5 imaju. Ako smo cak i imali nesto jaci tim od njih, samo su nijanse bile u pitanju, a u osmini finala protiv Rumunije im je bio poklonjen penal jer ono definitivno nije bio faul.

avatar
juvealexx
Tuesday, 08.09.2020
15:28

Netko mi je "opasno ljubomoran" na "komšije" 🤣

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Wednesday, 09.09.2020
17:48

A to sto sam priznao da nismo imali (mnogo) jaci tim? Penal je bio izmisljen i nepostojeci.

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 08.09.2020
13:38

Sad je Francuska dosta jaci tim. Sto se tice te '98-e koje se vrlo dobro sjecam... ne bih o Hrvatima, poklopilo im se, ali oni su dali sve od sebe da iskoriste priliku. Nama je falio selektor. Rekao bi neko da je i Savez bio ovakav ili onakav, ali selektor ili trener je mnogo puta ispeglao los rad ovih iznad, mogao je i tad. Santrac jednostavno nije dorastao tako kvalitetnom timu, ni takticki, a kamoli da ih okupi i motivise. Kad smo, na mahove, igrali dobro, to je bilo zato sto su igraci rijesili da ostave sujetu u svlacionici i daju sve od sebe. Kako tad, tako i sad - Deki je reprezentativnu karijeru protracio trazeci adekvatnu poziciju, od Matica se ocekivalo da bude kreator, od Baneta stoper... bezobrazluk Saveza i maglovite takticke zamisli nasih selektora ucinili su da uvijek ostajemo bez najboljih igraca i da izgledamo negledivo na terenu. Mi to uvijek vidimo kao "igraci se ne trude", ali da bi se neko trudio, valja prije svega biti motivisan, a ne bi bilo lose ni da te selektor stavi u poziciju da mozes da se potrudis i da taj tvoj trud da neke rezultate...