Hrvati ponovo podsetili na crno-beli košmar: ''Igrači Partizana bili u šoku sat i po pre početka''?!

Autor: Darko Mitrović
utorak 30.07.2019.
20:11
Izvor: Sportske.net, index.hr

I danas, 22 godine kasnije, ova Dinamova pobeda se posebno veliča u hrvatskim medijima.

EPA/Teigen, Trond Reidar
EPA/Teigen, Trond Reidar

Povezane vesti

Pogađate, u pitanju je meč između Dinama i Partizana (5:0) na Maksimiru, odigran 31. jula 1997. godine, u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Bio je to revanš meč, a prvu utakmicu Partizan je u Humskoj dobio sa 1:0, golom Dragana Isailovića.

Možda bi crno-beli u revanšu mogli bolje da prođu, ali posle promašenog penala Ivana Tomića, kola su potpuno krenula nizbrdo, do potpunog debakla.

Bio je to prvi dvomeč srpskih i hrvatskih klubova u evropskim takmičenjima posle krvavog raspada Jugoslavije.

U razgovoru za ''Index'', jedan od aktera ovog dvomeča, tadašnji fudbaler Dinama Igor Cvitanović ustvrdio je da su se fudbaleri Partizana uplašli atmosfere na ''Maksimiru'', znatno pre početka meča.

''Za razliku od nas, koji smo bili iskusna ekipa, s nekoliko reprezentativaca koji će idućeg leta osvojiti svetsku bronzu u Francuskoj, Partizan je bio mlada ekipa.

Tog su leta prodali dva-tri ključna igrača i kvalitetom nam nisu bili dorasli. Nije mi jasno kako već u Beogradu nismo zabili par komada i tada već zaključili celu priču.

No neka, možda je ovako bilo lepše, slađe. Sećam se da su igrači Partizana ostali u šoku sat i po pre početka kad su videli da je Maksimir krcat kao šipak. Noge su im se odsekle, a mi smo od prvog minuta krenuli kao pušteni s lanca.

Naravno, imali smo malo i sreće jer smo prvu šansu odmah pretvorili u gol. Do 23. minuta već je bilo 3:0, a na odmor smo otišli s 4:0. Igrali smo sjajno, pomeli smo ih s terena'', zadovoljno konstatuje Cvitanović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Dorotej
Wednesday, 31.07.2019
10:46

E to je najveća sramota srpskog fudbala. Taj poraz nikada zaboraviti neću zaradi vremena i nacionalnih tenzija koja su se tada dešavala (premda ni danas "ne cveta cveće u naše preduteče"). Navijač sam Zvezde, šokiran sam bio kako je Partizan kukavički izgubio. Sramota me je bilo kao Srbina (normalno da sam na toj utakmici navijao za srpski klub) kako su nam Hrvari očitali lekciju. Zato, kada današnji klinci pominju Zvezdin poraz od PSG-a, to ne može da se upoređuje iz više razloga, ne samo zbog nacionalne konotacije (budgeti oba kluba su kao "dupe i oko", PSG igrao u najačem sastavom sa Neyom, koga nisu imali u prolećnem delu takmičenja itd.).

avatar
LFC 19-ta
Wednesday, 31.07.2019
09:29

i u toj tekmi je Partizan promasio penal, i dobio prvu tekmu u Bg.

avatar
babaroga
Tuesday, 30.07.2019
22:59

A meni jedan napisa ovde da je najveca sramota srpskog fudbala proslogodisnji poraz Zvezde od 6:1 :D

avatar
IDEA ponos severa
Tuesday, 30.07.2019
21:45

Partizan je te sezone totalno podmladio tim. Al ipak taj dinamo smo dobili u BG 1-0.A kroz istoriju dinamo je dva puta dobio petardu od Partizana 1976 godina i 1969.A zanimljivo sto hrvati ne spominju 1999 Partizan-Rijeka 3-1 3-0.

avatar
Krešo Thierry Henrić
Wednesday, 31.07.2019
10:33

Partizan - Rijeka...Zasto bi itko to spominjao, Rijeka je kao Cukaricki ili ne znam koji vas klub, a Dinamo i Partizan su velikani...a jos je pala i petarda

avatar
Dorotej
Wednesday, 31.07.2019
10:40

Daj molim te ne mešaj kruške i jabuke, rezultate u bivšoj Jugoslaviji sa rezultatima posle raspada države. Navijač sam Zvezde, šokiran sam bio kako je Partizan izgubio. Sramota me je bilo kao Srbina kako su nam Hrvari očitali lekciju. A tu pobedu što pominješ u Beogradu, Dinamo je imao 4-5 velikih šansi i čudo je kako vas već tada nisu napunili k'o "punjene paprike". Verovatno su i oni bili pod utiskom vremena u kome se igralo i atmosferom na stadionu. Da li si svestan, da bi vas i danas tako odrali u Zagrebu.