Hamburg - Nema veze što je "Cvajta", derbi živi!

Autor: Vladimir Stojanović
petak 30.10.2020.
10:22
Izvor: Sportske.net

Utakmica ima mnogo specifičnosti, velika je razlika, ali u luci ovo lokalno rivalstvo uvek diže temperaturu. Sankt Pauli prezire sve što je gradski rival...

EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Povezane vesti

Kada je Sankt Pauli golom veterana Džeralda Asamoe dobio derbi Hamburga, njihovi navijači su se proglasili kraljevima grada. Kraljevi luke su odavno, jer lučko predgrađe severne nemačke prestonice, kako je često zovu je sinonim za Sankt Pauli.

Bilo je to 2011. godine. Slavna pobeda, ali i ispadanje iz lige, pa su morali da čekaju da mnogo veći gradski klub, HSV i sam ispadne u Cvajtu, prvi put u istoriji da ponovo igraju protiv omraženog rivala.

Nekadašnji šampion Evrope ne uspeva da se vrati u Bundesligu, za ove dve godine su odigrana četiri derbija, na gostujućem stadionu HSV je razbio rivala sa 4:0, pesma oko 5000 njihovih navijača je odzvanjala na krcatom „Milentoru“. No, prošle godine je manji klub dobio oba gradska derbija, išarali su ceo Hamburg svojim bojama. Ovde nema ničega prijateljskog, navijači se stalno sukobljavaju po gradu.

Sankt Pauli

Zbog svojih levičarskih ideala, osećaja solidarnosti među navijačima, striptiz barova u crvenim četvrtima luke u kojima se navija isključivo za Sankt Pauli i „daje na recku“ kad tim pobedi, ovaj klub ima kultni status u Evropi. Ali, ograničen je na svoju teritoriju. No, vernijih navijača nema, i kada su gubili sa 8:1 od Bajerna, ceo stadion je pozdravljao stisnutom pesnicom i pevao iz sveg glasa.

Hamburg je kako rekosmo mnogo veći, svojevremeno i najveći Bajernov rival u čuvenom sudaru Severa i Juga, ali izgubili su dosta od svoje reputacije lošim rezultatima i ispadanjem. Ipak, iako su retko igrali gradski derbi jer je Sankt Pauli mnogo vremena proveo u nižim rangovima, animozitet je ogroman i vuče poreklo od vremena pre Drugog Svetskog Rata. Ali, posle pada nacizma, do osnivanja Bundeslige, klubovi su se regularno sastajali u prvenstvu Hamburga i zanimljivo, čuveni „Vunderelf“ odnosno „Čudesnih 11“ Sankt Paulija je redovno pobeđivao.

HSV

Ali, kada se sve profesionalizovalo, Hamburger se mnogo bolje snašao, a rival je čekao 12 godina od osnivanja Bundeslige da zaigra u njoj. Oni su se uvek protivili establišmentu, korporacijskom pristupu, sa prezirom gledali HSV koji je prodavao dušu i za koji su navijali bogati stanovnici, ali i srednja klasa u gradu. Sankt Pauli je brižljivo gradio svoj status autsajdera, grupa sa margine.

Kažu da nikada ne bi menjali uspeh rivala za svoju istoriju i strast. HSV je prvo osvojio kup, pa doveo Kevina Kigena, pa su pod vođstvo legendarnog Branka Zebeca osvojili titulu. Posle je preuzeo legendarni Ernst Hapel, kulmiiralo je novim titulama i Kupom Šampiona u Atini, pobedom protiv Juventusa.

baner 4

Oni sa potcenjivanjem gledaju Sankt Pauli, ali kada je pomenute 2011. Manji klub pobedio, navijači HSV su napravili lom po gradu, dok su rivali slavili na velikom stadionu. Bila je to prva pobeda Paulija nad Hamburgerom od 1977.

Odmah su ispali, ali nekoliko godina kasnije su proslavili slom rivala i ponovo oživljavanje derbija u Cvajti gde se bolje snalaze u protekle dve godine.

Tiket

Ali, ove sezone HSV je startovao silovito, pet pobeda, perfektan učinak i oni će pred ograničenim brojem svojih navijača pokušati da nastave seriju u utakmici koja znači više od drugih. Sankt Pauli je prosečan, domaćin jeste favorit, ali se u derbiju ništa ne zna...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke