Gvardiola bi pomogao Junajtedu? Sa ovakvim saradnicima, nema šanse!

Autor: Vladimir Stojanović
petak 27.09.2019.
09:32
Izvor: Sportske.net

Mnogi se pitaju šta bi se desilo sa Junajtedom da je Gvardiola prihvatio poziv da zameni Fergusona. Po svemu sudeći, ništa...

EPA-EFE/NIGEL RODDIS
EPA-EFE/NIGEL RODDIS

Povezane vesti

Pep Gvardiola je ima dobru procenu. On je bio prvi kandidat sa kojim je Ser Aleks razgovarao, ali se tada trener Barselone zahvalio na ponudi i rekao da ima druge planove.

Onda se dogovorio sa Bajernom, mnogi su ga optuživali da je izabrao lagodniji put, na kraju je završio u Sitiju.

S obzirom na tužnih šest godina Mančester Junajteda, pojavljuju se analize u kojima se tvrdi da bi bolje prošli da je Pep prihvatio poziv Fergusona.

Ipak, današnja analiza u "Dejli Mejlu", pogađa u centar. Pep bi verovatno bolje vodio tim od Mojesa, možda i od Van Gala i Murinja, ali ne bi bilo značajnog napretka.

Naime, Junajted, odnosno njegove gazde, ali i direktori, se i ne pretvaraju da je uspeh na terenu najvažniji. Pisali smo, Junajted je fakturisao ogromnih 700 miliona, prihodi rastu i pored loših rezultata, a teren je u drugom planu.

Od odlaska Fergusona, Junajted je sa Van Galom osvojio FA Kup, sa Murinjom Liga kup i LE, ali je osim jednog drugog i jednog četvrtog mesta, svih ovih godina bio izvan mesta koje vodi u Ligu šampiona.

Problem je što i dalje odluke donose nefudbalski ljudi, poput Vudvorda, što sportskog direktora nema, iako je čak najavljeno da će neko biti doveden. Junajted je kupovao igrače u zenitu poput Švajnštajgera, Matića, Mate, sada su krenuli drugim putem, angažuju klince, ali biće potrebne godine da na ovaj način naprave ekipu.

Šta bi tu Gvardiola mogao da promeni?

Baš ništa.

Njega je u klubu dočekala jasna struktura, sa Feranom Sorijanom koji se bavio finansijama Barse i bio potpredsednik i Ćikijem Begristajnom dugogodišnjim sportskim direktorom Katalonaca i nekadašnjim fudbalerom. On je 2008. Pepu i pružio šansu iako mu se nudio Murinjo i na kraju se to ispostavili kao sjajan potez.

Bez podrške, jasno definisanih ciljeva i fudbalskih odluka kada su u pitanju transferi, Gvardiola ne bi napravio ništa u Junajtedu. Siti je uložio ogroman novac, ali ni Junajted nije zaostajao. Na kraju, uzeli su igrače koje je Pep želeo, poput Sančeza i Megvajera i nisu napravili ništa.

Ali, sa druge strane, mada su navijači besni, klub neće rizikovati, dok je ogromnog profita, Vudvord je bezbedan, bez obzira na rezultate.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
dock
Saturday, 28.09.2019
01:15

Kakva glupa prica. Pa, Junajted je dobrano potrosio na igrace i nije tacno da su ti igraci gurnuti trenerima. Treneri su ih birali. Sto znaci da bi Pep tamo imao love, a kupio bi ono sto on zeli. Tako da bi bilio isto ko sto je sada u Sitiju, po pitanju rezultata. Mozda i bolje.

avatar
Nemanjici
Friday, 27.09.2019
12:11

Neka se j**e sa profitom. Hocu rezultate.

avatar
mrancic
Friday, 27.09.2019
11:40

Pa dobro.Bar mi navijači da se ne nerviramo.Žao mi Solskjera.Došao na mesto koje mu ne pripada.Dobiće infarkt.Mlad čovek.

avatar
Steffmajster
Friday, 27.09.2019
09:54

bas nista?!?!? WOW LOL

avatar
Alex DeLarge
Friday, 27.09.2019
09:46

Otprilike tacna prica... Stratesko planiranje tima nikad nije bilo vaznije nego sad. Nekad si mogao da pljusnes 200 miliona i kupis pola postave koja ce na individualni kvalitet da napravi razliku, sada je to nemoguce jer krstenog stopera "moras" da platis 80 miliona. Ako si u kanalu kao Junajted onda te svi redom i ucenjuju pa traze 20-30% vise od ionako inflatornih i prenampumpanih cena. Tim je prakticno nemoguce napraviti za manje od 3-4 godine i to da radis sve ispravno kao sto je npr Klop u Liverpulu. A i tad mora da ti se posreci jer on recimo Salaha nije ni hteo, ko bi se realno i nadao da ce ovako igrati, itd... Pep je dobio zdravu osnovu, sa Kompanijem, Aguerom, De Brujneom, Silvom i masom odlicnih igraca, nije to ok porediti sa timom koji je nasledio Murinjo recimo... Najveci problem i jeste to sto gornje esalone kluba izgleda i neinteresuje teren. Ali dobro, uvek ima i losih godina.Old Traford do Fergija decenijama nije bio teatar snova nego tuge i alkoholicara pa je opet napravio imperiju iz blata. Sve prodje...

avatar
Ton4i
Sunday, 29.09.2019
13:00

Zadnjeg prelaznog roka su Atletiko Madrid i Sevilja ucinili ono sto Manchester Junajted ni za dvadeset prelaznih rokova nece uciniti.
A opet su pri vrhu,i Atletiko i Sevilja,i to jos na startu sezone deluju vrlo dobro.