Gde ćete bolji dokaz da je Primera najbolja na svetu...

 • Autor: Boris Jovanović

 • 12. maj 2014.

 • 10:36

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ove sezone suština fudbala ogleda se u "ludilu" Primere. Nigde na svetu kandidati za titulu ne padaju u poslednjim kolima, nigde se tako ekipe kojima ne znači ništa nisu borile da otkinu bodove Golijatima. Ovakvo takmičenje zaslužuje da bude rešeno u poslednjih 90 minuta.

Gde ćete bolji dokaz da je Primera najbolja na svetu...
Jedini odgovor u 37. kolu dobili smo kada je u pitanju Real. I drugu godinu u nizu, titula neće stanovati na "Bernabeu".

Ostala je dilema, Atletiko ili Barselona. Pretpostavljalo se da će tako biti, ali svako ko tvrdi da je očekivao da "Kolčinjerosi" i Katalonci ne pobede juče, laže.

Impresivno je kako su se Malaga i Elče borili, pokazali su zaista šta je duh fudbala, pa "La Liga" ima svako pravo da sebi prišije epitet "loka", odnosno luda.

Ne samo bitka za titulu, već i ona druga za goli život ući će u poslednjih 90 minuta neizvesnosti. Pet timova je ugroženo, ispao je već Betis, strepi i 15. Almerija, još dva će se pridružiti Andalužanima u Segundi.

No, vratimo se onoj važnijoj stvari, u subotu od 18:00 videće "finale", Barseloni je potrebna pobeda, Atletiko svaki drugi rezultat vodi u raj.

"Uvek u finalu je 50-50", rekao je Dijego Simeone, koji je čestitao svojim igračima na sjajnoj borbi protiv Malage. Ali, kada je on igrao, 1996. dao je gol u pobedi nad Albaseteom od 2:0 pa se titula slavila na "Kalderonu".

Sada njegov tim nije uspeo, iako je pokušao sve, pa je odluka ostavljena za poslednji dan.

Liga je već dva puta, ali polovinom prošlog veka videla ovakav rasplet, domaćina kome je bila potrebna pobeda i gosta koji je branio titulu u poslednjih 90 minuta.

Zanimljivo, prvo Barselona, a onda Atletiko, bili su 1946. odnosno 1951. u prilici da na ovakav način osvoje titulu u poslednjem kolu. I oba puta domaćin nije uspeo, što je možda dobar znak za Atletiko.

Barselona će tog poslednjeg dana biti u prednosti samo iz jednog razloga, igra kod kuće. Oni ove godine nisu uspeli nijednom da savladaju Atletiko, eliminisani su u Ligi šampiona, njima Simeone i njegov tim nikako ne leže.

A opet, ovo je njihova zlatna šansa, jer Atletiko negde u pozadini ima Lisabon i priliku za najveći uspeh u istoriji, za Barsu je ostalo još samo tih 90 minuta.

Atletiko je razbio "dualizam" Barse i Reala poslednjih godina, šampioni su bili ubedljivi u poslednjih pet sezone, jedino je 2008. Pepov prvak, Barsa, imala manje bodova nego što će sada imati šampion.

I na kraju pohvala Primeri, nigde nije bilo tako zanimljivo, kada na to dodate činjenicu da su tri od četiri tima španska u završnicama evropskih kupova, da veći deo najbolje reprezentacije na svetu igra u Primeri, jasno, ova liga je preuzela primat od Engleza, makar ove sezone.

Spremite se, ostalo je paklenih 90 minuta, "Kamp Nou" naredne subote, 18 časova!
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari