"Gaučosi" pregazili Amere na putu ka finalu, Mesi majstorijom preskočio Batistutu

Autor: Boban Filipović
sreda 22.06.2016.
06:40
Izvor: Sportske.net

Argentina je prvi finalista na Kopa Amerika Sentenario koji se održava u SAD, pošto je u prvom polufinalu odigrala i 'poker' i tango protiv domaćina. Osim po ubedljivoj pobedi, ovaj meč će biti upamćen i po tome što je Leo Mesi oboirio rekord Gabrijela Ba

Beta/AP Photo/Eric Gay
Beta/AP Photo/Eric Gay

Povezane vesti

Argentinci su održali čas fudbala oslabljenoj reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država u prvom polufinalu odigranom jutros u Hjustonu, slavili sa ubedljivih 4:0 i u velikom stilu izborili plasman u finale.

Pobeda 'Jenkija' nad Ekvadorom u 1/4 finalu je skupo plaćena, Džermejn Džons, Alehandro Bedoja i Bobi Vud su zbog kartona na tom meču zaradili suspenziju za meč protiv Argentine, pa je selektor Jirgen Klinsman bio prinuđen da izađe na megdan aktuelnom vicešampionu sveta i američkog kontinenta bez trojice standardnih prvotimaca.

klinsman
"Houston, we have a problem"

Na drugoj strani, Herardo 'Tata' Martino je mogao da računa na sve svoje pulene, a zanmljivo je da iz startne postave izostavio Anhela Di Mariju i Kuna Aguera.

Leo Mesi je bio centralna figura utakmice, postigao je golčinu iz slobodnjaka, nakon koje je postao najbolji strelac u istoriji argentinske reprezentacije nadmašivši legendarnog Gabrijela Omara Batistutu, a uz to je zabeležio i dve asistencije.

Nevolje za Amere krenule već na samom početku utakmice.

Igrao se treći minut, Ever Banega je prišao Laveciju na 'pomoćnu igru' prilikom izvođenja kornera sa leve strane, usledio je njihov dupli pas, "El Počo" je utrčao u protivnički šesnaesterac, odigrao dupli pas u sa Mesijem, koji je mangupski bocnuo loptu preko odbrane Amerikanaca, a Ezekilj Laveci zaplivao kroz vazduh i glavom matirao Breda Guzana - 0:1.

laveci

Domaćinu je "voda u ušima", Mesi je zapretio dva puta u narednih 15-ak minuta, ali njegov prvi pokušaj odlazi preko gola, a drugi zaustavlja Guzan sjajnom intervencijom.

Međutim, nešto posle pola časa igre dogodio se trenutak magije u režiji Lionela Mesija.

Slobodan udarac sa oko 25 metara iz pozicije koja načelno više odgovara dešnjacima, ali najbolji fudbaler planete sa 'kontra strane' pogađa malu mrežu ciljajući Guzanov ugao - 0:2.

To je bio Mesijev 55. gol u dresu reprezentacije i sada na svom kontu ima jedan pogodak više od dosadašnjeg rekordera Gabrtijela Batistute.

mesi

Do odlaska na odmor nije se zbilo ništa vredno pomena, Argentinci su čuvali prednost kroz posed, rezultat se nije menjao.

Kako je počelo drugo poluvreme poništen je gol Lavecija zbog sumnjivog ofsajda, ali je već nakon pet minuta igre u nastavku na semaforu pisalo 0:3.

Laveci je sa levog boka centrirao za Gonzala Igruaina, a najbolji strelac Serije A iz prošle sezone je iz 'popravnog' zatresao mrežu.

iguain

Argentina je nastavila da dominira, nastvaila sa "ševom", ali su Martinu glavobolje zadale povrede odličnih Augusta Fernandeza i Lavecija, pa je bio prinuđen da ih vadi iz igre i umesto njih uvede Lukasa Bilju i Erika Lamelu.

Nešto više od deset minuta pre kraja utakmice, preko 70 hiljada gledalaca pozdravilo je ovacijama Klinta Dempsija, čoveka čiji su golovi doveli Amerikance do polufinala. Klinsman je umesto prve zvezde svog tima poslao na teren veliku nadu američkog 'sokera' Darlingtona Nagbea.

Nakon nekoliko propušteni šansi svojih saigrača, među kojima je najzrelija bila ona u kojoj je Guzan krajnjim naporom skinuo lukav pokušaj Mesija, Gonzalo Iguain je u 84. minutu svojim drugim golom na meču postavio konačnih 0:4 na asistenciju najboljeg fudbalera na svetu.

iguain mesi

Zapamtiće sigurno administratori oficijelnog tviter naloga 'USA Today' da je pravo ime najboljeg igrača današnjice Lionel, a ne Leonardo, kako su ga 'krstili' u najavi pred meč.

Amerikanci moraju da budu zadovoljni učinjenim na ovom turniru i da budu ponosni na svoj nacionalni tim. Cilj je ispunjen, Klinsman je uoči turnira rekao da je to plasman u polufinale. Ostaće otvoreno pitanje da li bi pružili dostojniji otpor Argentini da su bili kompletni, ali im usvakom slučaju treba odati priznanje što su u krnjem sastavu nastojali da se nadigravaju sa za klasu jačim rivalom.

ameri

Argentina u finalu čeka boljeg iz duela između aktuelnog šampiona Čilea i Kolumbije. 'Gaučosi' čekaju trofej na velikom takmičenju još od 1993. godine, kada je osvojena Kopa Amerika, ali će bez obzira na to ko im bude rival u borbi za novog vladara kontinenta, imati ulogu favorita.

Mesi


SAD - Argentina 0:4

Stadion NRG u Hjustonu
Gledalaca: 70 858
Strelci: Laveci 3', Mesi 32', Iguarin 50', 86'


SAD: Guzan - Jedlin, Kameron, Bruks, Džonson - Bekerman (od 60' Birnbaum), Bredli, Zusi - Dempsi (od 79' Nagbe), Vondolovski (od 46' Pulišić) - Zardes.

Argentina: Romero - Merkado, Otamendi, Funes-Mori, Roho (od 84' Kuesta) - Maskerano, Banega, Fernandez (od 59' Bilja) - Mesi, Laveci (od 67' Lamela), Iguain.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

74 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Madridista till I die
Wednesday, 22.06.2016
14:18

0:4 Njemačka 😂

avatar
Barca4ever
Wednesday, 22.06.2016
14:05

Svaka cast i Ronaldu i Mesiju i Bejlu ali ako cemo iskreno Suarez je zasluzio Zlatnu loptu.Najbolji je bio ove sezone.

avatar
Romarioooo
Wednesday, 22.06.2016
16:49

jedini igrac koji ako osvoji umjesto messija nece biti nepravda... Jer realno Ronaldo ne zasluzuje, tko ima imalo mozga shvatit ce, zbrojit ce Shaktar malme wolsburg espanyol... Suarez ima najbolje brojke za sezonu proslu i igra dobro i ovu godinu. asistent je i strijelac. najzasluzniji za primeru tako da sto se mene tice zasluzuje. Ali opet ako messi osvoji copu onda cisto sumnjam.

avatar
neme
Wednesday, 22.06.2016
13:41

Samo da ga posluzi zdravlje pa da u Rusiji osvoje titulu pa da moze covek mirno u penziju ,slobodnjak je protiv zakona fizike.Strasno.

avatar
Brazilero11
Wednesday, 22.06.2016
13:09

Au, ova Argentina djeluje zastrasujuce, konacno su pronasli odlicnu formu i igraju definitivno najbolji fudbal od svih reprezentacija, Mesi mora osvojiti Kopa Amerika.

avatar
Larion@
Wednesday, 22.06.2016
12:56

Jaka Argentina, fenomenalni Mesi. Ko nije gledao zazalio

avatar
LuisSuarezFB
Wednesday, 22.06.2016
12:31

I Argentina konacno igra dobro i u odbrani. Kako su falili mozda SAD ovi igraci, tako za Argentinu nisu igrali Gaitan zbog zutog i Di Maria koji je malo povredjen. Ali Argentina ima jako dobre zamene u napadu. Nema njih dvojica, tu je Laveci. Ako on nije tu, tu je Lamela. Ali klasa je ocigledna kao i kvalitet

avatar
LuisSuarezFB
Wednesday, 22.06.2016
12:27

Bravo Mesi. Procitao sam da je Mesi upisao 13 asistencija na Copi od 2007 i da je tu Mesi najbolji ikada. Mesi ima i 9 nagrada za igraca meca i tu je najbolji ikada na Copi. Zasluzan za 10 golova svoje reprezentacije sto je neverovatno. Dao je 5 gola i 5 asistencije i moram reci da igra onako kako se to i od Mesija ocekuje. Obara rekorde niz utakmice. Gde je sada onih koji ce reci kako je lako dati SAD? Ili kako je lako dati Venecueli a ta ista je pobedila Urugvaj. Mesi pokrece Argentinu sa asistencijama, daje golove. Jednostavno najbolji. Dok neko ne moze da da ni gol niti asistenciju a ima 20 suteva na gol i to kakvim reprezentacijama.. Idemo Mesi po Kopu i po sestu zlatnu loptu. Pretekao je i Suareza sa najvise golova u 2016oj godini.. Ima 34 golova i 22 asistencije sto je neverovatno. Ronaldo ima 29 golova i 8 asitencija. Mnogo se popravio u slobodnjacima i tu je najbolji.

avatar
BarsaSaMarsa10
Wednesday, 22.06.2016
12:27

Kakva majstorija iz slobodnjaka... Lepo igra Argentina,ali mislim da u finalu nece moci ovako lako,jer ko god da prodje igrace dosta grubo i zatvoreno,a tu je i pritisak koji sigurno postoji zbog dva prethodna finala na velikim takmicenjima.

avatar
Surovi
Wednesday, 22.06.2016
12:01

Nikada, ali NIKADA nece prestici Batistutu. Na 76 utakmica 54 gola je postigao veliki Batigol, Mesiju je bilo potrebno preko 100 utakmica da bi dosao do te cifre.Maradona je jedini argentinski igrac koji je bolji od Batistute.

avatar
Don Andres
Wednesday, 22.06.2016
12:06

hahahahahha.. dzaba vam je sta god rekli ovaj momak je najbolji igrac svih vremena.. uzgred, batistuta je bio klasicna 9ka, messi krilni napadac i centralni vezni.. messi pokrece napade argentine, batistuta ih je samo zavrsavao, te mu je svakako bilo lakse da postize golove..

avatar
Romarioooo
Wednesday, 22.06.2016
16:51

surovi pa pogledaj utakmicu koju argentine pa ces vidjet gdje igra.. Ne razumijem sta je cudno ako ga svrstavas pod veznog igraca. Odi upali si snimak tekme i gledaj gdje se najvise krece... On nije klasicni krilni napadac kao neymar koji trazi prostor i loptu.. On je onaj koji tome napadacu daje dijagonalu...

avatar
Larion@
Wednesday, 22.06.2016
13:08

Uzivaj brate, zivimo u dobi najboljeg ikada.Covek tri put udje u sesnaesterac i obavezno daje bar jedan gol i upise asistenciju. Svaka cast Batistuti al je decko bio bar 30 metara blizi golu od Mesija.Uzivajmo dok traje !!!

avatar
Surovi
Wednesday, 22.06.2016
12:47

Mesi centralni vezni? Jesi ti dobar meni?

avatar
dRose
Wednesday, 22.06.2016
12:12

Deckic jedino kod tebe u istoriji ostaju upamceni br. odigranih meceva a ne golovi.. hm zanimljivo.

avatar
mak_juventino
Wednesday, 22.06.2016
11:56

Auuu Messi opet Zlatna topka , Ronaldo i kompanija plac bez suza im sledi ...

avatar
Alex DeLarge
Wednesday, 22.06.2016
12:21

Sramota je ako je Surez ne osvoji, ali stvarno...

avatar
P. S.
Wednesday, 22.06.2016
14:55

A što Suarez, kad je Kiki najbolji u historiji i povijesti? :D

avatar
Don Andres
Wednesday, 22.06.2016
13:02

posle ovakve messijeve kope ne bi bila nikakva sramota..(jer je vec sad jasno da ce biti najbolji igrac kopa amerike) ako je i osvoji lopta ide njemu bez dileme

avatar
Ronaldo da Lima
Wednesday, 22.06.2016
11:47

Argentina ima neverovatan napad, mozda i najbolji na svetu kad su u pitanju reprezentacije zato i postizu toliko golova. Ali meni se svidja sto im odbrana i vezni red fonkcionisu besprekorno. Evo amerikanci nisu imali ni jedan sut, ne prema golu nego uopste na utakmici.

avatar
John Cena
Wednesday, 22.06.2016
11:39

Koji je doktor Mesi, neverovatnim golom i sjajnom asistencijom vec u prvih pola sata je resio pitanje pobednika. Argentina konacno ima tim za velika dela, na ovom prvenstvu im nema ravnog, jednostavno sve pobedjuju sa po 3, 4 razlike.

avatar
Don Andres
Wednesday, 22.06.2016
12:07

ja ne mogu da vjerujem da je tata martino ovako uklopio igrace..

avatar
P. S.
Wednesday, 22.06.2016
12:41

Pa i nije, uklopili su se sami... A Tata Martino ima tu privilegiju da posmatra utakmicu sa najbolje pozicije... :)

avatar
Alex DeLarge
Wednesday, 22.06.2016
12:24

Svakako, ovaj tim dosad i nije bio nesto. Ali ovaj sa apsolutno istim igracima, e to je posao...

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Wednesday, 22.06.2016
10:53

samo je jedan gabrijel batistuta

avatar
proyectant
Wednesday, 22.06.2016
13:02

Sto je i logicno. :-D A samo je jedan nejbolji svih vremena, Leo Messi. Ja ocekujem 6 zlatnu loptu. Sta je sa tobom ? :-D

avatar
Sinđelić
Wednesday, 22.06.2016
10:45

Koja je igračina ovaj Mesi, četvrti gol je mogao bez problema da da ali on se odlučio po ko zna koji put za asistenciju.

avatar
Don Andres
Wednesday, 22.06.2016
12:08

5 golova, 4 asistencije, 3 puta igrac meca.. dominacija

avatar
mrancic
Wednesday, 22.06.2016
10:42

Najbolja reprezentacija na svetu sa najboljim igračima.

avatar
proyectant
Wednesday, 22.06.2016
10:36

Nema vise dileme. 6 zlatna lopta. Aj u zdravlje ! :D

avatar
C.Ronaldo The King!
Wednesday, 22.06.2016
15:47

Svet je lep kada sanjamo :D

avatar
fcb
Wednesday, 22.06.2016
10:24

Ne znam zašto je nekom čudno izostavljanje Di Marije i Aguera. To jednostavno nisu isti igrači kad igraju za reprezentaciju, igraju loše, pogotovo Aguero koji je neprepoznatljiv. Očekujem sad da će da mi repliciraju oni koji uopšte i ne prate reprezentaciju Argentine, i da prosipaju pamet ovdje.

avatar
Steffi
Wednesday, 22.06.2016
12:21

Di Maria je bio povredjen, nije bilo potrebe da ulazi.

avatar
tony zahirovic1234
Wednesday, 22.06.2016
21:27

Istina je to sto si rekao, ali recimo Kun je prosle Kopa Amerike, davao kljucne golove za Argentinu, i nemaa smisla da takav majstor budee na klupi. Iguain zasluzuje da igra, to je realnost, ali nije realnost da 3 puta bolji napadac budee na klupii, nek smiksa nekuu formaciju, i neka svi lepoo igraju, inace cini mi se da je Kun u top4, najboljih strelaca svih vremena za Argentinu, uprkos povredama to je postigao, on je u najboljim godinama, i spada u sam vrh fudbala i bilo gde bi bez pricee bio u prvih 11, klasa za sebee, samo ga povrede bas sprecavaju...

avatar
Don Andres
Wednesday, 22.06.2016
13:05

di maria koliko god dobar bio previse je sebican.. ne znam jesi li primjetio koliko lopta brze cirkulise kad ga nema.. pogledao sam sve meceve argentine u zadnjih par godina i mislim da bi i finale trebali poceti bez njega pa ako zatreba ubaciti ga u 2. poluvremenu

avatar
dRose
Wednesday, 22.06.2016
10:24

Ajdee sad ovi Realovci jednom u zivotu sa piznaju da je Messi nedodirljiv. Vidjoste li golcinu ovog vanzemaljcaa znacii 10 golmana nebi ono odbranilo... JEDNOSTAVNO BOG FUDBALA NAJBOLJI SVIH VREMENAA. I dvije asistencije! 4 asistencije 5 golovaaa hahaha dominejsn....

avatar
C.Ronaldo The King!
Wednesday, 22.06.2016
15:48
avatar
Don Andres
Wednesday, 22.06.2016
10:11

sta radi ovaj covek iz slobodnjaka ovo nije realno..

avatar
S-I-M-K-E_
Wednesday, 22.06.2016
12:38

Najbolji izvodjac slobodnih udaraca svih vremena...Svaki slobodnjak je ili precka,stativa ili gol.

avatar
PoparaZarko
Wednesday, 22.06.2016
23:57

Ocigledno da nisi gledao Zuninja i Mihajlovica. Mihajlovic je bio nevidjen majstor za slobodne udarce, cak je u Interu poslednju sezonu-dve ulazio sa klupe samo da bi izveo neki slobodnjak kada se lomi.

avatar
Masni
Wednesday, 22.06.2016
15:44

Pozz te Zuninjo koji je daleko bolji od njega,i Ronaldo ima vise golova od njega.

avatar
proyectant
Wednesday, 22.06.2016
13:04

Necemo preterivat. Navijam za Arsenal, Barsu pratim samo zbog ovog igraca, jer kad gledam njega vidim sve. Zunjinjo je bolji od Messija za slobodnjake bio.

avatar
Don Andres
Wednesday, 22.06.2016
12:57

rano je jos za to, mada je na dobrom putu da postane najbolji i u tom segmentu.. trenutno je svakako najbolji

avatar
P. S.
Wednesday, 22.06.2016
12:38

Skoro k'o Kiki... :D

avatar
Mulle4_6
Wednesday, 22.06.2016
10:03

Prava utakmica će bit finale sa kolumbijom ili chileom jedino te dve reprezentacije im mogu nanjet štetu,teško ali neće bit tako lako za argentince pa u finalu nek bolji pobjedi

avatar
PoparaZarko
Wednesday, 22.06.2016
10:01

Kako igra ovaj covek..

avatar
Rise up
Wednesday, 22.06.2016
09:56

Kakva golcina iz slobodnog,ono je savrsenstvo. A tek asistencije posebno ona kod prvog gola genijalno!

avatar
boxy123
Wednesday, 22.06.2016
09:47

Iz dana u dan zahvaljujem bogu sto sam se rodio u Messijevo vrijeme

avatar
lewa9
Wednesday, 22.06.2016
09:06

Koliko je zapravo Kopa Amerika zanimljivija i lepsa za gledanje od Evropskog prvenstva. Razlika nebo i zemlja..

avatar
Стефан Б.
Wednesday, 22.06.2016
12:17

Pokvarila ti se tastatura pa nema ćirilice? :P

avatar
lewa9
Wednesday, 22.06.2016
14:37

Хахах немам на фону, тј нешто не ради :D

avatar
Barca4ever
Wednesday, 22.06.2016
09:06

Kakav slobodnjak neverovatno.

avatar
ACM<3
Wednesday, 22.06.2016
08:44

A zasto mesi ne igra dobro i ne daje golove za reprezentaciju,a? ahahhahahahaha

avatar
Wednesday, 22.06.2016
08:19

Ne postoji bolji fudbaler od Mesija.

avatar
Zigara
Wednesday, 22.06.2016
08:06

Koja golcina ne moze preciznije iz slobodnjaka

avatar
Wednesday, 22.06.2016
09:32

Maestro Mesi:-D

avatar
dRose
Wednesday, 22.06.2016
10:24

Znaci ne mozeee, odavno ljepsi slobodnjak nisam vidio!

avatar
Alex DeLarge
Wednesday, 22.06.2016
07:02

Argentina vec utakmicama unazad iskoristi prvu sansu i posle je sve gotovo. Oni su realno mogli da izgube samo od Brazila, ali oni vec godinama unazad ne shvataju ozbiljno ovo takmicenje i obavezno dodju u nekom kombinovanom sastavu, tako da je bilo neminovno da se desi ono sto se dogodilo...

avatar
Jonas Gutierrez
Wednesday, 22.06.2016
08:27

Ali isto tako realno su ih redovno dobijali Urugvaj, Cile...