Fudbalski svet žali za Krojfom

 • Autor: Beta

 • 24. mart 2016.

 • 15:52

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Bivši i sadašnji fudbaleri i ceo fudbalski, pa i sportski svet oprašta se danas od jednog od najboljih fudbalera svih vremena, legendarnog Johana Krojfa, koji je umro u 69. godini od raka pluća.

Fudbalski svet žali za Krojfom
Johan Krojf je jedan od petorice fudbalera koji su osvojili tri Zlatne lopte. On je karijeru počeo u Ajaksu sa kojim je osvojio osam šampionskih titula i tri uzastopne titule prvaka Evrope, u sezonama 1970-1971, 1971-1972 i 1972-1973. Osvojio je još Intertoto kup, interkontinentalni kup i Superkup Evrope.

U Barseloni je kao igrač proveo pet godina i osvojio prvenstvo i Kup, a sa Fejnordom je osvojio holandsko prvenstvo i Kup. Za reprezentaciju Holandije odigrao je 48 utakmica i postigao 33 gola. Sa državnim timom igrao je u finalu Svetskog prvenstva odigranom u zapadnoj Nemačkoj 1974. i osvojio treće mesto na Evropskom prvenstvu u SFR Jugoslaviji dve godine kasnije.

Krojf je imao mnogo uspeha kao trener i uneo je revoluciju u fudbal konceptom "totalnog fudbala" kojim igrači stalno menjaju uloge u skladu sa tokom igre na terenu. Smatra se utemeljivačem današnje Barselone. Sa tim klubom osvojio je četiri šampionske titule, Kup kralja, Superkup Evrope, evropsku titulu i bio je finalista Lige šampiona i Kupa pobednika kupova.

Britanski BBC podsetio se Krojfovih reči.

"Na neki način, ja sam verovatno besmrtan. Igrati fudbal je veoma jednostavno, ali najteža stvar je igrati jednostavan fudbal. Kvalitet bez rezultata je besmislen. Rezultat bez kvaliteta je dosadan", rekao je Krojf.


"Bio si suviše veliki da bismo te zaboravili. Počivaj u miru, moje iskreno saučešće porodici", naveo je bivši holandski reprezentativac Patrik Klajvert.

"YOU were too great to ever be forgotten . . . " R.I.P. Johan Cruijff My sincere condolences to the Family Cruijff 🙏🏾 #14

A photo posted by Patrick Kluivert (@patrickkluivert9) on Mar 24, 2016 at 6:26am PDT"Tužan sam jer je umro Johan Krojf. Fudbal je izgubio čoveka koji je učinio više nego iko u istoriji da divnu igru učini divnom", rekao je bivši engleski reprezentativac Gari Lineker.


Krojf je sa optimizmom gledao na lečenje, a prošlog meseca je rekao da vodi u borbi sa bolešću.

"Imam osećaj da na poluvremenu vodim sa 2:0. Utakmica još nije gotova. Znam da ću na kraju ja pobediti"
, rekao je Krojf.

Predsednik Fudbalskog saveza Holandije Majkl van Prag rekao je da mu je Savez beskrajno zahvalan na svemu što je uradio za domaći fudbal.

"Izgubili smo našeg najboljeg igrača svih vremena, našu četrnaesticu i našeg fudbalskog prijatelja. Slomljeni smo zbog Johanove smrti, on je holandski fudbal popeo na viši nivo. Johane, prijatelju, nedostaješ mi"
, rekao je Van Prag.

 

Krojf je 1999. godine proglašen za najboljeg evropskog fudbalera 20. veka.

On je odigrao 520 utakmica u 19-godišnjoj karijeri i postigao 392 gola. Kao trener predvodio je ekipe u 387 utakmica, ostvario je 242 pobede, pretrpeo 70 poraza i imao 75 remija.

 

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari