Fudbaleri kojih se Mančester prerano odrekao!

Autor: Nikola Miloradović
nedelja 26.03.2017.
13:55
Izvor: Sportske.net

Uprava Junajteda nije imala strpljenja za pojedine fudbalera, koji su svoj fudbalski procvat imali tek nakon odlaska iz kluba, a "Squawka" je sastavila listu onih o koje se Mančester najviše ogrešio.

Beta/AP Photo/Dave Thompson
Beta/AP Photo/Dave Thompson

Povezane vesti

Retkost je da bilo kom igraču odlazak sa "Old Traforda" predstavlja dobar potez u karijeri, ili ipak nije?

Ovih 11 momaka, svojvremeno su nosili boje "Crvenih Đavola", ali se iz različitih razloga nisu zadržali u Mančesteru, te su svoju sreću potražili negde drugde.

Oni su napravili dobre karijere nakon odlaska iz Junajteda, pojedini su toliko napredovali da je uprava morala da ih vrati i tako izgubi gomilu novca (naravno reč je o Polu Pogbi).

U nastavku pogledajte kojih se to 11 momaka uprava engleskog giganta prerano odrekla i kako su po odlasku sa "Old Traforda" napravili uspešne karijere.

Jap Stam - Prodat Laciju 2001. za 16,5 miliona funti

Stam Baggio

Počećemo sa najstarijim primerom. Stameni Jap Stam je proveo tri sezone na "Old Trafordu", a kasnije je i sam Ferguson priznao da je napravio veliku grešku kada ga je prodao Laciju.

Upravi Junajteda su bile potrebne četiri godine da mu pronađe adekvatnu zamenu, a ona je stigla iz moskovskog Spartaka, u pitanju je bio naravno Nemanja Vidić.

Dijego Forlan - Prodat Viljarealu 2004. za svega dva miliona funti

Japan Soccer

Kada je stigao bio je anonimus, a nakon 27 utakmica bez postgnutog gola, činilo se da mora da "leti".

Nastupio je 98 puta za Junajted, postigao 17 golova, a onda se preselio u Španiju, gde je eksplodirao.

Postao je najbolji strelac Primere, kasnije blistao i u dresu Atletiko Madrida, da bi 2010. bio proglašen za najboljeg igrača Svetskog prvenstva.

Đuzepe Rosi - Prodat Viljarealu 2007. godine, za nedefinisanu svotu novca

Rossi

Stigao je kao omladinac, ali nije dobio pravu šansu na "Old Trafordu". Odigrao je svega 14 mečeva za seniore, pre nego što se pridružio "Žutoj podmornici".

U naredne četiri sezone, pokazao je da je uprava Junajteda ponovo pogrešila. Postigao je 77 golova za Viljareal u svim takmičenjima, verovatno bi ostao zapamćen kao jedna od najboljih evropskih napadača da nije bilo nesrećnih povreda.

Đerar Pike - Prodat Barseloni 2008. za četiri miliona funti

Spain Soccer Champions League

Možda i najveća greška Aleksa Fergusona. Stigao je Pike kao tinejdžer iz Barse, činilo se da bi mogao da bude pravi naslednik Rija Ferdinanda i Vidića.

Ipak, umesto toga vraćen je u Kataloniju, gde je pod Pepom Gvardiolom postao jedna od najboljih svetskih štopera.

Pol Pogba - Otišao u Juventus 2012. kao slobodan igrač

Pol Pogba Idrisa Gaj

Ovu priču svi znaju. Pogba je imao talenat, to se znalo, ali mu Fergi nije verovao. Pušten je u Juve po isteku ugovora, ostalo je istorija.

Postao je u redovima "Bjankonera" jedan od najboljih vezista na planeti, a ovog leta je greška u proceni, Junajted koštala rekordnih 105 miliona evra.

Džoni Evans - Prodat Vest Bromu 2015. za osam miliona funti

Britain Soccer Premier League

Trebalo je da bude zamena za Vidića i Ferdinanda, dobio je šansu ali je nije iskoristio na pravi način.

Prodat je Pjulisu, a ispostaviće se da je Mančester trebalo još malo da ga sačeka, kako je Evans u redovima ekipe velškog stratega zaigrao na neočekivano visokom nivou.

Deni Velbek - Prodat Arsenalu 2014. za 16 miliona funti

Britain Soccer Premier League

Smatran je za jednog od najperspektivnijih napadača u Engleskoj, ali je želja uprave da što pre napravi što bolji rezultat, dovela do toga da Velbek bude višak.

U vreme kada je bio standardan i u reprezentaciji Engleske prodat je Arsenalu, da su ga povrede zaobišle nema sumnje da bi "Tobdžijama" doneo daleko više sreće.

Patris Evra - Otišao u Juventus 2014. kao slobodan igrač

Germany Soccer Champions League Final

Sada je jasno kao dan da se Junajted prerano odrekao njegovih usluga. Poput Pogbe pojačao je Juventus bez naplate, da bi sa "Starom damom" osvojio duplu krunu i Italiji i igrao finale Lige Šampiona u svojoj prvoj sezoni.

Havijer Ernandez - Prodat Leverkuzenu 2014. za 7,3 miliona funti

Germany Soccer Champions League

I dan danas nije jasno zašto se Junajted odrekao Ćićarita. Meksikanac je uvek bio koristan za "Đavole", bio je pravi džoker, ali očigledno da je uprava htela nešto više.

Prodali su ga prvom timu koji je poslao ponudu, zaradu gotovo nikakvu nisu imali, a Ernandez je u dresu Leverkuzena postao jedan od najboljih napadača u Nemačkoj.

Blista i u reprezentaciji, gde je na korak od ispisivanja istorije.

Anhel Di Marija - Prodat PSŽ-u 2015. za 45,7 miliona funti

France Soccer League One

Di Marija nije blistao u Engleskoj, zbog toga je i prodat čim je stigla ozbiljna ponuda, ali i ptice na grani znaju šta u svojim nogama krije sjajni Argentinac.

Da je ostao na "Old Trafordu", nema sumnje da bi u saradnju sa Murinjom eksplodirao i da bi Junajted bio daleko opasniji ove sezone.

Majkl Kin - Prodat Barnliju za svega dva miliona funti

Britain Soccer Premier League

Izdanak akademije Mančester junajteda nije dobio nikavu šansu u seniorskoj selekciji. Umesto toga prodat je Barnliju, koji je napravio sjajan posao.

Kin je sada postao reprezentativac Engleske, jedan od najperspektivijih mladih defanzivaca na "Ostrvu", te Murinjo sada sigurno žali što raniji treneri nisu imali više razumevanja za mladog štopera.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

24 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MarkoIvanna18
Sunday, 26.03.2017
21:54

Pa druze Evans i Velbek sta hoces da kazes ?

avatar
MSSZRMK
Sunday, 26.03.2017
21:51

Ronaldo u Real?Ipak razumem kada te pozove najveci klub na svetu naravno da ces uraditi sve da predjes.

avatar
Sunday, 26.03.2017
21:42

nani takodje nije trebao biti prodat

avatar
Scholes
Sunday, 26.03.2017
19:56

Evans, Rosi, Velbek i Di Marija nisu nikakav gubitak..

avatar
despot
Sunday, 26.03.2017
18:01

Rekao je Murinjo pre nekoliko dana... Da je on odlučivao o tome - nikada se ne bi odrekao usluga di Marije, Velbeka i Ćićarita. Potrebna li je veća potvrda da su ta tri transfera ogromne gluposti kluba? Ćićarito - neverovatno zahvalan, skroman i marljiv fudbaler, kod jednog Fergusona bio redovan u timu, da bi ga potom neki, neću ni da ga imenujem, koji je u klubu ispretumbao sve što je mogao, uvalio za neke bedne pare tek tako da bi demonstrirao autoritet i kojekakvu odlučnost... mamlaz.

avatar
NIKE
Sunday, 26.03.2017
20:05

Zato se odrekao još boljih igrača, De Brynea, Davida Luiza, Felipe Luiza, Lukakua, Salaha... kakvi crni Velbek i Čičarito oni su za timove tipa Soton što se bore za 6to mjesto.

avatar
Sunday, 26.03.2017
16:40

Мајкл Кин и Џони Еванс (поготово овај други) уопште не треба да буду на овој листи... Еванс је био гори од Џонса (ако је то уопште могуће)... Кин је доста млад, ајде, можда је њему требало дати шансу. Ћићарито, Велбек и Пике... Па срце ме боли и дан данас...

avatar
Milosch
Sunday, 26.03.2017
16:13

Lista je malo pojednostavljeno gledanje na stvari. Stam - jednostavno kod SAFa se znalo ko je glavni i zato je SAF i bio to što jeste. Forlan - dobar igrač ali dok je bio u MUFC nije bio fokusiran zbog bolesti sestre koja je živela u Španiji. Pike - na njegovu žalost bio je u MUFC zajedno sa najboljim štoperskim tandemom u istoriji kluba i nije bilo realno da bi on grejao klupu još 3 sezone dok se ne izbori za mesto. Pitanje je da li bi postao to što jeste da je ostao i bio rezerva u MUFC. Meni je najviše žao igrača koje je filozof Van Gal prodao iz samo njemu poznatih razloga a mogli su da budu ključni igrači. Nova greška Kin je sada bar na nivou trenutnih junajtedovih štopera i treba ga vratiti. E sad greška će sigurno biti skupa i trebalo bi prilikom prodaje mladih igrača ugrađivati klauzulu o prečoj kupovini kao što je sada urađeno sa Depajom.

avatar
riquelme
Sunday, 26.03.2017
15:57

Ako tako gledate onda svaki klub ima po 500 igraca kojih se prerano odrekao. Tada je Italija tresla sve zivo sa parama kada je otisao Stam i to su tada bile ozbiljne pare za stopera kada se prodavao. Za ADM-a mislim da je kiks jer je stvarno dobar igrac mada kod Murinja ne bi video teren. A za Real se zna zasto ga je sutnuo, kao i Makelelea i nekolicinu trenera. To je vec Perezova bolest. Za ovog malog Kina mi je smesna prica, ja ne znam kada ce ljudinda skapiraju da u velikim klubovima nemas puno vremena. Ja mislim da i dalje nije za MU sigurno. A o ostalima ne bih... Pa koji igrac nije pokidao posle 2-3 godine samo treniranja u PL. I to su svi otisli u 3 klase slabije klubove.

avatar
RHawtin
Sunday, 26.03.2017
15:34

Haha pique greska? Najgori stoper u istoriji stopera....tabla sto se kaze

avatar
saandokkan
Sunday, 26.03.2017
14:51

STAM u to vrijeme za igraca njegovih godina cijena je bila i vise nego odlicna... FORLAN iliti KUHANA NOGA protiv Sanderlenda SAF naredio kramponke jer je OT bio prenatopljen Diego sa 2 metra oklizne se i masi loptu, te sezone UTD ostane bez PL trofeja SAF pogledao REPLAY i vidio da kopacke nisu bile kramponke i cao dijego... ROSI nista znacajno pokazao nije... SAKIRIN MALI pa zar je bilo za ocekivat da ce zaigrat pored VIDARE i RIA... POGBICA trazio previse kesa za dijete koje je rusilo za U21... DZONI neka je otiso kad je otisao a trebo je i par godina ranije, duze se zadrzo samo zbog propisa o eng. igracima... DENI s. m. r. a. d. mali... EVRA bas bas greska... GRASAK da je ostao u UTD morao bi uvjek ulazit u zadnjih 30min, kad je god igrao cinelu utakmicu nikad nije nesto pokazao... M.KIN izgleda bit ce nesto od njega - mozda novi Evans... ADM dosao u pogresno vrijeme ( LvG ) i igrao zadnjeg veznog...

avatar
Los Vikingos
Sunday, 26.03.2017
14:24

U ovo novije vreme najveca greska je Majkl Kin jer je odlican ove sezone, Pogbu ne racunam jer se vratio. Ovi ostali manje vise.

avatar
Dzimi Humuhumunukunukuapua
Sunday, 26.03.2017
14:19

Džoni Evans greška? 😂😂😂😂😂😂😂

avatar
1905
Sunday, 26.03.2017
15:55

Hahahah baš tako. Čitam i čudim se

avatar
Sunday, 26.03.2017
14:18

Јап Стам је стварно био Фергијева грешка, Форлан у почетку слаб после је био мало бољи па мислим да је могао још да остане, Пике је био ту у време кад су Рио и Немања били на врхунцу, Роси је отишао у тренутку кад је Манчестер био најјачи (реално није било места за њега), Велбекова продаја тешка грешка, Евра је отишао онда кад је клубу дао све, Ћићарито било је и погрешно опхођење клуба према њему док је био ту, а и продаја је била без резона .....

avatar
Al(a)din
Sunday, 26.03.2017
14:15

Meni je zao Ron-Roberta Zielera

avatar
mak_juventino
Sunday, 26.03.2017
14:15
avatar
riquelme
Sunday, 26.03.2017
15:58

Hahahaha... Nasmeja me! Hvala ti! 😂

avatar
jack wilshere
Sunday, 26.03.2017
14:10

Da ne ispadne da pricam zato sto navijam za Arsenal, ali zaista smatram da je Velbek ekstremno potcijenjen igrac.. Jako dobar u oba pravca, solidan i finis, brz dovoljno.. Samo ga povrede unistise... Ne bi njemu toliko vjerovao i SAF da nije kvalitet... Od ovih ostalih, Evans i Forlan su dobili dosta prilike, jednostavno je nisu iskoristili i to je to.. Za Pikea su mogli mozda izvuci vise novca, ali nisu pogrijesili sto su ga prodali.. On i moze igrati samo u Barsi, u toj postavci igre..

avatar
Martial11
Sunday, 26.03.2017
14:04

U ovom trenutku najvise mi je žao Kina

avatar
Стефан Б.
Sunday, 26.03.2017
18:47

Ma kakav Kin precijenjen igrač

avatar
БОЖЕ, СПАСИ СРБИЈУ
Sunday, 26.03.2017
14:04
avatar
saandokkan
Sunday, 26.03.2017
14:55

Koliko je vremena proslo od kad je deni otisao iz kluba do prosle zezone kada ih je slozio ranieri, pa neces toliko vremena cekat da igrac pokaze sta zna taman da igra i za Pancevacki Dinamo

avatar
БОЖЕ, СПАСИ СРБИЈУ
Sunday, 26.03.2017
15:02

Cekali su i Rosija, slali ga na pozajmice kao i ovog, a ako vec ima toliko stopera i napadaca na spisku i medju njima je i Djuzepe...