Francuski funkcioneri garantuju bezbedno EP, građani strahuju

 • Autor: Beta

 • 17. maj 2016.

 • 15:42

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Francuski zvaničnici uvereni su da tokom predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu neće biti problema kada je reč o bezbednosti i garantuju da eventualni teroristički napadi nisu mogući na samim stadionima.

Francuski funkcioneri garantuju bezbedno EP, građani strahuju
Ipak, grupa medija koja je nedavno posetila Francusku stekla je utisak da su Francuzi u strahu, što su potvrdili i srpski državljani koji žive i rade u toj zemlji.

"Postoji nula rizika da se nešto desi na stadionima, nula rizika u navijačkim zonama, ali bismo bili veoma arogantni kada bismo rekli da postoji nula rizika kada je reč o opštoj bezbednosti", rekao je predstavnik Fudbalskog saveza Francuske Ramul Njujun novinarima.

Francuska je prošlog novembra bila zatečena terorističkim napadima u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi, i od tada je u velikom strahu i na velikom oprezu.

Jedan od napada desio se i ispred stadiona Francuska u pariskom predgradju Sen Deniju, i to tokom utakmice, kada je reprezentacija te zemlje igrala prijateljsku utakmicu protiv Nemačke.

Takav napad u Parizu niko nije očekivao, a bezbednosni troškovi za kontinentalni šampionat neplanirano su porasli za 10 odsto.

Da navijači i posetioci nisu zabrinuti za bezbednost govori i podatak da je manje od mesec dana pre početka takmičenja u prodaji ostalo svega 30 hiljada ulaznica, i to najskupljih.

Iako je došlo do velikog broja otkazivanja rezervisanih ulaznica, to organizatore nije zabrinulo. Ono što je otkazano, prodato je drugima.

"Ako ti nećeš, ima ko hoće", samouveren je bio Njujen govoreći o toj temi i dodao da i pored toga što su se svi uplašili nakon novembarskih napada, nikom nije "palo na pamet" da se Evropsko prvenstvo ne igra.

Sam Pariz, u kom će početi i završiti se prvenstvo, spreman je za start, a pomoćnik gradonačelnika zadužen za sport Žan-Fransoa Marten rekao je da očekuje veliki broj posetilaca.

On je naveo da će "navijačka zona", koja će biti smeštena kod Ajfelovog tornja, moći da primi više od 100.000 ljudi, a da u samom gradu očekuje oko tri miliona gostiju tokom takmičenja.

Prema njegovim rečima, veći problem od samog terorizma biće pljačke.

U ministarstvu spoljnih poslova rečeno je da ne postoji "savršena bezbednost", ali da će obezbedjenje biti na najvišem nivou i da se očekuje spektakl.

Pored velikog broja policajaca i specijalnih jedinica, o gostima će brinuti i više od 20 hiljada volontera.

Francuska se za samu organizaciju priprema više od četiri godine, a radjena su simuliranja svake vrste pretnje, pa i eventualni napadi dronovima.

Da narod koji živi u Francuskoj i više nego strahuje za bezbednost potvrdila je i selektorka košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković, koja godinama živi i radi u toj zemlji.

Ona je rekla da se posle novembarskih napada mnogo promenila situacija u državi.

"Mnogo su uplašeni. Čine sve što mogu, ali tu postoji ozbiljan strah. Mnogo toga se promenilo od tada. Ambijent je drugačiji, ljudi osećaju strah za ovo što dolazi, fudbalsko prvenstvo"
, rekla je Marina Maljković.

Kada je reč o huliganima, Francuska takvih problema nije imala u većoj meri, a i ima razvijen sistem za sprečavanje nasilja na stadionima. Ipak, nije poznato kako će se to rešavati kada na Evropsko prvenstvo stigne veliki broj navijača iz 23 zemlje.

Primer u funkcionisanju bezbednosti je i taj što na svakom stadionu postoji pritvor, kao i tužilac, kome odmah bude priveden svaki izgrednik, tako da većih problema po tom pitanju ne bi trebalo da bude.

Evropsko prvenstvo će se igrati od 10. juna do 10. jula, u 10 francuskih gradova.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari