FIFA zabranila Rusu da se ponovo kandiduje

Autor: Beta Beta
petak 10.03.2017.
10:46
Izvor: Beta

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) odlučila je da Vitalij Mutko više ne može da bude član Saveta svetske kuće fudbala, pošto obavlja funkciju zamenika premijera Rusije.

BETA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
BETA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Povezane vesti

Izvori agencije Asošiejted pres naveli su da je Fifa zabranila Mutku da se ponovo kandiduje za Savet zbog njegove funkcije u ruskoj vladi. Fifa zabranjuje vladama svojih članica da se mešaju u rad fudbalskih saveza, a Mutko je osim što je predsednik Fudbalskog saveza Rusije i predsednik Organizacionog odbora Svetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji.

Mutko neće biti medju kandidatima i zbog istrage Etičkog komiteta Fife povodom izveštaja Svetske antidoping agencije (WADA) u kojima se navodi da je pomagao u prikrivanju dopinga ruskih sportista.

On je u Savetu Fife od 2009. godine i tada je izabran u to telo kao ministar sporta Rusije. Ovo je prvi put da se proverava integritet Mutka, otkako je provera uvedena kao deo reformi u borbi protiv korupcije, posle skandala oko izbora domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine.

U Savetu ima pet članova, od kojih četiri iz Evrope i sastav će biti odredjen na izborima 5. aprila tokom kongresa Uefa. Kandidati za članove Saveta su član izvršnog komiteta Uefa iz Madjarske Šandor Čanji, predsednik Fudbalskog saveza Islanda Geir Torstejnson, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević i predsednik Fudbalskog saveza Kipra Kostakis Kucokumnis.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke