FIFA stavlja tačku, kraj za trošadžije, ovo će biti nova pravila!

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 15. februar 2018.

  • 09:57

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Jasno, uzor je NBA, odnosno pokušaj da se stvari učine kompetitivnijim, ograniči finansijska moć klubova, "teror" agenata, ali i zaobilaženje FFP. Na stolu 11 predloga.

FIFA stavlja tačku, kraj za trošadžije, ovo će biti nova pravila!
Foto: Ennio Leanza/Keystone via AP
FIFA priprema izmene, kada su u pitanju prelazni rokovi, trošenje novca i ograničavanje moći fudbalskih agenata.

Kako je otkrio prvi čovek svetskog fudbala Đani Infantino, staće se na kraj trošenju novca na ovakav način i dominaciji klubova koji na razne načine pokušavaju da zaobiđu pravila, pre svega FFP.

Naime, Infantino će pred IO FIFA izneti predlog od 11 tačaka za koji veruje da će biti prihvaćen.

Ono što je osnovno, zbog nemogućnosti da se uvede seleri-kep biće ograničavanje plata igrača, ali i provizija agenata koji su uzeli od tzv. "komisija" oko pola milijarde dolara, dok su oni koji su stvarali igrače, matični klubovi inkasirali tek 60 miliona.

Smanjiće se, odnosno skratiti dužina prelaznog roka, timovi će biti formirani pre početka šampionata, pijaca će biti završena ranije.

Uz to, biće ograničen broj fudbalera koji jedan tim može da dovede tokom zime, dakle niko neće moći da promeni kompletno ekipu i pojača se sa više od jednog ili eventualno dva igrača.

Biće smanjen broj profesionalaca po timu, 25 je maksimum što će sprečiti velike klubove da kupuju igrače koji će sedeti na klupi, a biće ograničen i broj pozajmica, odnosno igrača pod ugovorom. Ovo će važiti za sve, kako bi se sprečilo da zbog novca, odlični igrači sede na klupi.

Infantino je napomenuo da je američki profesionalni sport najpošteniji upravo jer nudi ravnopravnost i takmičarski kvalitet za svakoga u smislu izjednačenosti ekipa što donosi i veći novac.

Nova pravila će biti u simbiozi za finansijskim fer plejom, klubovi neće moći da troše 80% prihoda na pojačanja i plate, a upravo će primanja biti ograničena prihodima kluba. Uz to, jedan od predloga je broj igrača koji će morati da budu deo tima, a koji su ponikli u mlađim kategorijama kluba.

Ako Infantino ovo sprovede, jasno je da će se stvari promeniti, u smislu veće kompetitivnosti, ali i da će oni najveći klubovi morati da menjaju sistem poslovanja, više ulažu u škole fudbala, sa druge strane dovodiće još mlađe igrače, ali će i obeštećenje njihovim matičnim klubovima biti veće.

Da sačekamo da prođe predlog, videćemo kako će to izgledati...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari