FIFA - optužbe zbog mita

Autor: Beta Beta
utorak 07.04.2020.
12:20
Izvor: Beta

Bivši članovi Izvršnog komiteta Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) primili su mito kako bi na izboru za domaćina Svetskog prvenstva glasali za Katar, navelo je američko tužilaštvo.

Epa/Nick Soland
Epa/Nick Soland

Povezane vesti



Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), novom optužnicom u američkom Okružnom sudu, Ministarstvo pravde optužilo je bivšeg predsednika Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL) Nikolasa Leoza i bivšeg prvog čoveka brazilskog fudbala Rikarda Tešeiru.

Obojica su optuženi da su primili mito u zamenu za njihove glasove Kataru za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine.

Takođe se navodi i da je bivši potpredsednik Fife i predsednik konfederacije Severne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) Džek Vorner dobio četiri miliona funti kroz brojne ofšor kompanije kako bi podržao kandidaturu Rusije za domaćina Mundijala 2018. godine.

Kako se navodi, bivšem članu Izvršnog odbora Fife Rafaelu Salgueru iz Gvatemale, navodno je obećano da će dobiti novac kako bi glasao za Rusiju.

Leoz je umro prošle godine u kućnom pritvoru u rodnom Paragvaju, a Tešeira je suspendovan doživotno iz fudbala pošto je primio mito prilikom dodele televizijskih i medijskih prava za fudbalska takmičenja izmedju 2006. i 2012. godine. Salguero je prošle godine suspendovan, pošto je priznao korupciju.

Tešeira i Vorner su izbegli izručenje SAD.

Prošlo je skoro 10 godina otkako je Fifa izabrala Rusiju i Katar za domaćine Mundijala 2018. i 2022. godine.

U raciji u hotelu u Cirihu 2015. godine uhapšeni su brojni čelnici Fife, što je uzrokovalo najveću krizu u istoriji svetske kuće fudbala, nakon čega je tadašnji predsednik Sep Blater morao da ode sa funkcije. Optužene su 42 osobe, od kojih je 26 priznalo krivicu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tuesday, 07.04.2020
12:24

Katar je sigurno, bilo bi stvarno ogromno iznenadjenje da nije tako, za Ruse ne znam.