FIFA ne menja datum izbora, ograničava predsednički mandat!

Autor: Beta Beta
utorak 20.10.2015.
16:04
Izvor: Beta

Svetska kuća fudbala uvodi promene.

BETA/AP Photo/Michael Probst
BETA/AP Photo/Michael Probst

Povezane vesti

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da neće promeniti datum predsedničkih izbora, uprkos neizvesnosti oko kandidature Mišela Platinija.

Sastanak Izvršnog komiteta Fife danas je održan u Cirihu, prvi put otkako je njen odlazeći predsednik Sep Blater suspendovan na 90 dana.

Etički komitet Fife suspendovao je Blatera 8. oktobra zbog krivične istrage koja se vodi protiv njega. On je optužen za "nelojalnu isplatu" predsedniku Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišelu Platiniju od dva miliona dolara, devet godina pošto je Francuz obavio posao za Blatera.

Obojica su suspendovani na po 90 dana i negirali su nepravilnosti.

Na današnjem sastanku odlučeno je da se izbori održe kako je i planirano, 26. februara naredne godine. Platini se kandidovao za predsednika Fife i na vreme je predao kandidaturu, ali je neizvesno da li će mu biti dozvoljeno da učestvuje na izborima zbog istrage.

Platini se žalio na suspenziju i čeka odluku Žalbene komisije Fifa.

Uefa nije suspendovala Platinija, a njeni delegati su danas razgovarali o strategiji, uključujući i to da li će podržati drugog kandidata ako Platini ne bude mogao da se kandiduje.

Fifa je u krizi otkako je krajem maja uhapšena nekolicina njenih visokih funkcionera u sklopu istrage o korupciji u svetskom fudbalu. Blater je u krajem maja dobio svoj peti mandat, ali je četiri dana kasnije podneo ostavku zbog velikog pritiska javnosti. 

Potencijalne promene u Fifi mogle bi da uključuju i uvođenje uslova i starosne granice za predsednika. Blater (79) predvodi Fifu 18 godina.

Osim Platinija, za predsednika Fife se kandidovao jordanski princ Ali bin el Husein, a potencijalni kandidat je i bivši fudbaler Trinidada i Tobaga Dejvid Nakid.

Predsednik Azijske fudbalske konfederacije šeik Salman bin Ibrahim el Kalifa poslao je pismo Izvršnom komitetu Fife u kome je naveo da su brojni visoki zvaničnici iz sveta fudbala "od njega nedavno tražili da se kandiduje".

On je naveo da će odluku o kandidaturi doneti posle dogovora sa kolegama iz Azijske fudbalske konfederacije.

Inače, izvršni komitet Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) predložio je danas da se u sklopu reformi skandalom pogođene organizacije  predsednički mandat ograrniči na ukupno 12 godina i uvede starosna granica od 74 godine za predsednika i direktore.

Komitet za reforme Fife predložio je i da se objavi kolike su godišnje plate predsednika i direktora.

Takođe, predloženo je i da Izvršni odbor bude preimenovan u "Savet Fifa", a  generalni sekretar će biti zamenjen izvršnim direktorom.

"Lideri Fife moraju da prepoznaju i prihvate da su greške iz prošlosti bile stvarne i da su bile neprihvatljive", navodi se u saopštenju Fife.

Svaku promenu moraju da odobre sve članice Fife, njih 209, a naredni kongres održaće se 26. februara, za kada su planirani predsednički izbori.




Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke