Eibar - Patuljak među divovima Primere

 • Autor: Vladimir Nestorović

 • 25. avgust 2014.

 • 18:30

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Na svom debiju u elitnom španskom društvu, maleni klub sa 'Ipurue' uspeo je da zabeleži prvu pobedu i tako nastavi da živi bajku. Ovo je priča o 'Armerosima'...

Eibar - Patuljak među divovima Primere
Utakmica sa Real Sosijedadom odigrana u nedelju popodne bila je prva koju je u španskoj Primeri odigrao maleni Eibar. Ovaj klub potiče iz grada koji ima nešto manje od 30 hiljada stanovnika, a igra na stadionu koji ima kapacitet od svega 5173 mesta.

Pre svega četrnaest meseci, ova ekipa igrala je u Segundinoj diviziji B, u kojoj se nalazi čak 80 klubova u četiri divizije. Čak 8 od 11 igrača igralo je u timu i prethodne godine, a njih sedmorica su tu još iz perioda Segunde B.

Jedino je Anhel od svih prvotimaca Eibara igrao u Primeri. Prethodne sezone, budžet 'Armerosa' bio je svega 3.2 miliona evra, a ove čitav budžet ekipe ne bi mogao da plati jednog Kristijana Ronalda ili Lea Mesija. Klub igrače dovodi u vidu pozajmica, i poznat je kao mesto gde stasavaju mladi igrači, a najpoznatiji primeri su svakako David Silva i Ćabi Alonso.

Sponzor Eibara je lokalni biznis sakupljača metala, koji se našao na dresovima kada to niko drugi nije želeo. Klub ima 4000 vlasnika pretplatnih karata i još 600 na listi čekanja. Čitava populacija ovog malenog gradića mogla bi da se smesti na 'Kamp Nou', i i dalje bi bilo slobodno 71000 mesta.

eibar stadion

Malo je falilo da od nastupa 'Armerosa' u Primeri ne bude ništa. Usled finansijskih pravila španske prve lige, svaki klub mora da poseduje određeni kapital, što bi značilo da je Eibar morao da prikupi nešto više od 1.7 miliona evra, pošto bi u suprotnom automatski bio izbačen u niži rang takmičenja.

Navijači su krenuli u kupovinu akcija, prodavnice su postale deoničari, ali niko nije smeo da uplati više od 100 hilajda evra. Među poznatima, pomogli su i Ćabi Alonso i Asijer Iljaramendi. Zanimljivo, poslednji koji je kupio svoj udeo bio je Luis Marija Sendoja, 90-godišnjak koji je član navijačkog kluba još od 1945. godine. Na zidu tribine, imena svih deoničara ispisana su u znak zahvalnosti, njih 10 000.

Lepši debi Eibar nije mogao ni da zamisli. Utakmica protiv Sosijedada, još jednog tima iz provincije Gipuckoa. Na startu meča, svi fudbaleri obe ekipe bili su Španci. Trinaestorica Baski, devetorica iz Gipuckoe, a iz redova Real Sosijedada, čak četvorica igrača u prošlosti nosila su dres Eibara.

'Armerosi' su slavili minimalnu pobedu, golom Havija Lare, pa će nastaviti da žive svoju bajku. Klub nema dug, ali igranje u Primeri košta. Minimalna plata u prvoj ligi Španije iznosi 120 hiljada evra, a tim broji svega 21 ime. Ipak, do sada su prevaziđene brojne prepreke, tako da će građani ovog gradića, ali i svi protivnici modernog fudbala, biti srećni što jedna ovakva priča i dalje živi i suprotstavlja se svim normama najvažnije sporedne stvari na svetu.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari