Egipat slavi veterana koga je poseo duh legenadrnog Goikočee!

Autor: Boban Filipović
četvrtak 02.02.2017.
17:01
Izvor: Sportske.net

Da li ste znali da čovek koji je najzaslužniji za plasman "Faraona" u finale Afričkog Kupa Nacija ima 44 godine?

AP Photo/Sunday Alamba
AP Photo/Sunday Alamba

Povezane vesti

Egipat je prvi finalista ovogodišnjeg Afričkog Kupa Nacija koji se održava u Gabonu.

Egipćani su u borbi za finale bili bolji od Burkine Faso tek posle penala, a junak penal serije bio je iskusni čuvar mreže Esam El Hadari.

Ovaj 44-godišnjak je skinuo dva penala, u četvrtoj i petoj seriji ukrotio je udarce svog kolege po rukavicama Kofija i igrača Čelsija sa privremenim boravištem u Ajaksu Bertrana Traorea.

el hadari
foto:AP Photo/Sunday Alamba

Zanimljivo je da je El Hadari na šampionat 'crnog kontinenta' otputovao kao drugi golman Egipta i da je mesto međ' stativama zauzeo pošto se prvi izbor selektora Ektora Kupera Ahmed El Šenavi povredio na uvodnoj utakmici protiv Malija (0:0).

Kuper kao da je sa sobom doneo karmu koju su imali Argentinci na Mondijalu u Italiji '90. Isto tako je legendarni Serhio Goikočea 'uskočio' na gol posle povrede Nerija Pumpida na startu takmičenja, a u njegovom nastavku bio heroj penal serija u četvrtfinalu protiv SFR Jugoslavije i polufinalu protiv domaćina Italije. Jednom rečju, Goikočea je bio najzaslužniji za plasman 'Gaučosa' u finale isto kao El Hadari sada.

Inače, El Hadari nije primio nijedan gol na KAN do sinoć i meča sa Burkinom Faso koji je završen rezultatom 1:1. Jedini fudbaler koji je savladao veterama je snažni i iskusni napadač Banse, koga najviše pamtimo po odličnim igrama u Majncu s kraja prošče decenije. Sve prethodne utakmice na kojima je ovaj "matorac" čuvao gol završene su minimalnim pobedama Egipćana. Uganda i Gana savladane su u grupi sa po 1:0, kao i Maroko u četvrtfinalu.

el hadari
foto:AP Photo/Sunday Alamba

Esam El Hadari je reprezentativac svoje zemljepreko dve decenije (od 1996. godine) i do sada je upisao 153 nastupa. Nada se da će predstavljati Egipat i na Mondijalu u Rusiji dogodine. Tada će imati punih 45 godina.

Egipat u finalu Kupa Afričkih Nacija čeka boljeg iz duela Kamerun -  Gana, koji je na programu večeras (20h), a u prilogu pogledajte El Hadarijevo herojstvo od sinoć.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Amar Zornic
Thursday, 02.02.2017
21:36

Legenda , vec im je doneo 3 trofeja

avatar
Stevan Mikša
Thursday, 02.02.2017
20:47

A kod nas se vrsi smena generacija kad igraci napune 30. Nema veze u kakvoj su formi, a u kakvoj su ,,mladi,, koji ,,zasluzuju,, da im se pruzi prilika.