Edinburg – Nije samo pozorište i Trainspotting, važan je i fudbal

Autor: Milovan Longinov
subota 31.10.2020.
13:47
Izvor: Sportske.net

Oni se nikada neće složiti, rivalstvo traje od 1875. i često se zaboravlja da osim globalno poznatog Old Firma, prestonica Edinburg ima svoj biser Harts i Hibs. Dueli ova dva tima napuniće 150 godina za koju sezonu, prvi put su se sudarili na terenu koji

Povezane vesti

Harts je dobio i najvažniju utakmicu u istoriji, klubovi su u senci Gersa i Bojsa, pa jasno za trofeje nema puno mesta. Ali pre osam godina igrali su finale kupa na Hempdenu kada se Edinburg, onaj koji poznajete iz knjiga Irvina Velša (inače velikog navijača Hibernijana) preselio u Glazgov.

Velš je taj dan proglasio za jedan od najtežih u životu, Harts je uništio gradskog rivala sa 5:1. Godinu dana kasnije Hibsi su ispali. Inače, klubovi igraju tradicionalno na Božić, uostalom prva utakmica je odigrana upravo na praznik, Hibsi vode sa 32:30 protiv „Džambosa“ kako sebe zovu navijači Hartsa.

Zeleno-beli Hibernijan je samo dva puta ispao iz lige za 40 godina, ove sezone rivali nisu u istom rangu,Harts je  u Čempionšipu, žalili su se posle prekida sezone, tražili da da igraju baraž, ali je čitav škotski Premijeršip glasao protiv.

Najomraženiji čovek u gradu devedesetih je bio predsednik Hartsa Volas Merser. On je imao suludu ideju da se klubovi ujedine i tako pariraju Old Firm rivalstvu. Navijači oba kluba su dočekali ideju na nož, posebno Hibsi jer bi Harts bio veći partner u ortakluku.

baner 10

Kako su to rešili?

Upali su na teren na „Ister Roudu“ 1990. Od tada niko nije pomenuo ideju o osnivanju „Edinburg Junajteda“.

Oba tima su uspevala, osim sporadičnih trijumfa u kupu da dođu do Evrope, ali uz dosta blamiranja, recimo Džambose je eliminisala malteška Birkirkara, Hibsi su se te sezone držali bolje, pali posle penala od Brondbija.

Derbiju nedostaje verska mržnja koju imaju u Glazgovu, Edinburg je ipak sofisticiraniji, mada je bilo nevolja sa obe strane. Istina je da su navijači Hartsa većinom protestanti, a da za Hibse navijaju oni sa katoličkim korenima, ali to nema puno veze sa neprijateljstvom, ima puno porodica u kojima članovi navijaju za različite timove. Recimo i to da su posle rata Hibsi bili dominantni u gradu, imali su jedan od najboljih timova Britanije tog vremena, pa su recimo u drugoj polovini pedesetih postali prvi tim sa ostrva koji je igrao polufinale KEŠ i izgubio od francuskog Remsa. Tih godina su oba kluba prekinula dominaciju Glazgova, Harts je 1960, osvojio titulu, a Hibsi su prošli slavne dane, pa su verovali ili ne sa Džordžom Besto ispali iz lige..

Salah

Osamdesetih su Hibsi bili u senci rivala koji se čak borio za titulu i izgubio je poslednjeg dana sezone. Pomenuti Valas Merser je podigrao klub, ali kako rekosmo njegov legat je narušen idejom o ujedinjenju.

Hartse je kupio u ovom veku litvanski biznismen Romanov, kontroverzni tajkun, napustio ih je ostavivši veliki dug. I Hibsi su imali teške trenutke i sami ispali, dve godine proveli u nižem rangu, ali su pod Nilom Lenonom uspeli da se vrate.

Kup je uvek najbolja šansa, pa će i derbi za vikend biti veoma značajan, jer je polufinale u pitanju, neko će igrati za trofej. Inače, igra se na Hempdenu u Glazgovu...

baner 11

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke